Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΚυβερνοεπίθεση στην JBS: «Έριξε» τη χώρα - Άνω - κάτω η αγορά...

Κυβερνοεπίθεση στην JBS: «Έριξε» τη χώρα – Άνω – κάτω η αγορά κρέατος

Κυβερνοεπίθεση στην JBS: Μια κυβερνοεπίθεση κατά της JBS SA, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος παγκοσμίως, κατάφερε όχι μόνο να σταματήσει τη λειτουργία σε κάποια κέντρα σφαγής στις ΗΠΑ, αλλά εμπόδισε και τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας να δημοσιεύσουν τις τιμές χονδρικής για το χοιρινό και το βόειο κρέας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στις τιμές αυτές βασίζονται οι γεωργικές αγορές σε καθημερινή βάση, προσθέτει το πρακτορείο.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι θα καθυστερήσουν την έκθεση, λόγω “θεμάτων που αντιμετωπίζει ο συσκευαστής”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων μετά την κυβερνοεπίθεση οδήγησε σε ράλι τις τιμές. Στις ΗΠΑ, η JBS είναι πρώτη στην παραγωγή βοείου κρέατος και δεύτερη στο χοιρινό και το κοτόπουλο.

“Με την JBS να έχει πέσει προσωρινά, νομίζω οι τιμές χονδρικής στο χοιρινό θα εκτοξευτούν”, αναφέρει στο πρακτορείο ο Dan Norcini, ανεξάρτητος trader στο Αϊντάχο.

Οι αγορές κρέατος των ΗΠΑ ακόμα δεν έχουν ανακάμψει από τις σοβαρές διαταραχές που γνώρισαν την περίοδο της πανδημίας, όταν χιλιάδες εργαζόμενοι αρρώστησαν και πολλά εργοστάσια έκλεισαν, σημειώνει το Bloomberg. Σε ένα σημάδι ότι η τελευταία εξέλιξη οδηγεί σε ράλι τις τιμές, το συμβόλαιο στο χοιρινό του CME Group σημειώνει άλμα 3,6% στο ρεκόρ των $1,3135 ανά λίβρα.

Κυβερνοεπίθεση στην JBS: Οργανωμένη επίθεση

Ο κατάλογος των θυμάτων των κυβερνοπειρατών μακραίνει: η αμερικανική θυγατρική της βραζιλιάνικης εταιρείας JBS, ενός από τους κολοσσούς στην αγορά κρεάτων παγκοσμίως, ανέφερε ότι μπήκε στο στόχαστρο μιας “οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης” η οποία επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της στην Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Η JBS USA ανακάλυψε ότι στοχοθετήθηκε από μια οργανωμένη επίθεση κυβερνοασφάλειας, που επηρεάζει πολλούς διακομιστές της, στους οποίους βασίζεται το πληροφοριακό σύστημά της στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Οι δράστες ζητούν την καταβολή λύτρων, αλλά δεν διευκρινίστηκε το ακριβές ποσό που απαίτησαν.

Η επίθεση αυτή, που διαπιστώθηκε την Κυριακή, σημειώνεται λιγότερο από έναν μήνα έπειτα από εκείνη σε βάρος της εταιρείας διαχείρισης πετρελαιαγωγών Colonial Pipeline.

Όλα τα συστήματα που χτυπήθηκαν από τους χάκερ σταμάτησαν να λειτουργούν και ενημερώθηκαν οι αρχές, διευκρίνισε η εταιρεία. “Μέχρι αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί για τυχόν κακόβουλη χρήση των δεδομένων των πελατών, των προμηθευτών και των υπαλλήλων της”, πρόσθεσε. Σημείωσε όμως ότι οι συναλλαγές με τους πελάτες και τους προμηθευτές της μπορεί να “επιβραδυνθούν”.

Στην Αυστραλία, η δραστηριότητα της εταιρείας παρέλυσε και οι 10.000 εργαζόμενοί της αναγκάστηκαν να γυρίσουν στο σπίτι τους, χάνοντας το μεροκάματο, είπε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος, ο Ματ Ζουρνό, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η διεύθυνση της θυγατρικής δεν γνωρίζει ακόμα πότε θα ξαναρχίσει κανονικά η λειτουργία της.

Στις ΗΠΑ, ορισμένες γραμμές παραγωγής σταμάτησαν σήμερα σε τουλάχιστον δύο μονάδες στην Αϊόβα και ένα σφαγείο έκλεισε στο Ουισκόνσιν, σύμφωνα με αναρτήσεις στις σελίδες τους στο Facebook. Διέκοψε επίσης τη λειτουργία του ένα εργοστάσιο στη Γιούτα, σύμφωνα με έναν υπάλληλο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στον Καναδά, ένα σφαγείο που απασχολεί περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, ακύρωσε τρεις δημοπρασίες χθες και σήμερα. Αλλά η παραγωγή θα ξαναρχίσει “όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα” αργότερα σήμερα.

Μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιέρ, είπε ότι η JBS ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι η επίθεση αυτή προέρχεται από “μια εγκληματική οργάνωση που πιθανότατα εδρεύει στη Ρωσία”.

“Ο Λευκός Οίκος είναι σε άμεση επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και μεταφέρει το μήνυμα ότι τα υπεύθυνα κράτη δεν θα πρέπει να φιλοξενούν δράστες επιθέσεων με λυτρισμικό”, δηλαδή λογισμικού που εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας για να μπλοκάρει τα πληροφοριακά συστήματα μέχρι τα θύματα να καταβάλουν λύτρα.

Η JBS, που ειδικεύεται σε προϊόντα με πρώτη ύλη το βοδινό, το κοτόπουλο και το χοιρινό, είναι μια από τις μεγαλύτερες αγροτοδιατροφικές εταιρείες στον κόσμο. Εκτός από τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχει μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ