Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΚρυφή αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος - Δείτε το «κόλπο»

Κρυφή αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος – Δείτε το «κόλπο»

Λογαριασμος ρευματος: Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος από σήμερα, καθώς υπάρχει κρυφή αύξηση – Διπλάσιο το πάγιο…

Σχεδόν διπλασιάζει την τιμή της κιλοβατώρας από την Παρασκευή!

Όπως αποκαλύπτεται, το «κόλπο» των ανατιμήσεων βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τις προσφορές του «myHome».

Οι 1.000 κιλοβατώρες από τα 96 ευρώ εκτινάσσονται στα 170 ευρώ.

Το «παρασκήνιο» πίσω από αυτή την κίνηση

Ειδικότερα, η ΔΕΗ η οποία διέθετε το ρεύμα μέχρι πρόσφατα στους καταναλωτές κάτω του κόστους στο σταθερό της τιμολόγιο αναγκάστηκε να ανεβάσει τις τιμές για διάφορους λόγους αυξάνοντας την τιμή στα 170 ή 180 ευρώ τη Mwh από τιμές κοντά στα 100 ευρώ προηγουμένως.

Η νέα σειρά myHomeEnter, δηλαδή τα καινούργια της προϊόντα με σταθερό τιμολόγιο, προσφέρουν, σε όσους τα κλείσουν από την ερχόμενη Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, που τίθενται σε ισχύ, χρέωση ενέργειας 18 λεπτά η κιλοβατώρα (ή 17 λεπτά για online αίτηση) και έκπτωση 50% στο πάγιο για τους πρώτους έξι μήνες για αιτήματα που θα γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Επίσης δίνει έκπτωση 2% σε περίπτωση αυτόματης πληρωμής λογαριασμών με πάγια εντολή και έκπτωση 5% στους συνεπείς πελάτες.

Λογαριασμος ρευματος: Έτσι τα νέα σταθερά τιμολόγια αυξήθηκαν κατά περίπου 80%!

“Πηγές” αναφέρουν ότι η απόφαση για αναπροσαρμογή των σταθερών τιμολογίων ήταν αναγκαία καθώς οι χαμηλές τιμές είχαν προκαλέσει την αντίδραση των ανταγωνιστών της εταιρείας ενώ θα επηρέαζαν και τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία πλέον παίζουν σημαντικότερο ρόλο από ότι παλαιότερα στην αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο, δεδομένου ότι πραγματοποίησε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και προσέλκυσε διεθενίς επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας, που διέθεταν σταθερά τιμολόγια χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, πουλούσαν το ρεύμα από 150 ευρώ ανά Mwh και έφτανε έως τα 220 ευρώ ανά Mwh. Ορισμένες εταιρείες έχουν προσθέσει και πάγιο από 17 έως 25 ευρώ ανά μήνα. Το σταθερό τιμολόγιο σηματοδοτεί ότι στο συμβόλαιο δεν περιλαμβάνονται κρυφά κόστη.

Λογαριασμος ρευματος: Η νέα μεγάλη αλλαγή

Μια πολύ μεγάλη αλλαγή συντελείται από σήμερα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Και δυστυχώς είναι εις βάρος των καταναλωτών καθώς τους στερεί την τελευταία ευκαιρία που υπήρχε μέχρι τώρα να κρατήσουν χαμηλά το ύψος του λογαριασμού.

Το «παράθυρο» που υπήρχε να κλειδώσει κάποιος την τιμή της κιλοβατώρας στα 10 λεπτά του ευρώ για δύο χρόνια χωρίς να ανησυχεί για την εξέλιξη της τιμής του ρεύματος στην χονδρική έκλεισε καθώς το συγκεκριμένο τιμολόγιο ίσχυε μέχρι χθες. Όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν

. Από αύριο, το ίδιο πακέτο θα κοστίζει 16-17 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή 80% περισσότερο.

Όποιος επισκεφτεί σήμερα την ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΗ, θα συνειδητοποιήσει ότι τα δύο βασικά προγράμματα σταθερής χρέωσης που ίσχυαν μέχρι τώρα -το πρόγραμμα My Home Enter και το My Home Enter Plus- έχουν εντελώς διαφορετική χρέωση σε σχέση με αυτήν που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες.

Η συγκεκριμένη αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά καθώς η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα στην αγορά.

Ήδη, και η Protergia ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας της ότι το πρόγραμμα σταθερού τιμολογίου που εφάρμοζε μέχρι τώρα (σ.σ με χρέωση 15 λεπτά η κιλοβατώρα) ίσχυε μέχρι και της 30 Νοεμβρίου. Και φυσικά, από τη στιγμή που κάνουν αναπροσαρμογές οι δύο μεγαλύτεροι «παίκτες» της αγοράς είναι αναμενόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι.

Ο πήχης της σταθερής χρέωσης από την ΔΕΗ ανεβαίνει αρκετά ψηλότερα.

Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, η χρέωση διαμορφωνόταν στην περιοχή των 9,7-10,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα με πάγιο στην περιοχή των 0,5-1,5 ευρώ. Τώρα, η τιμή φτάνει στα 17 και στα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πάντοτε για την ημερήσια χρέωση).

Φυσικά, δεν επηρεάζονται όσοι πρόλαβαν να «κλειδώσουν» την τιμή με βάση τον προηγούμενο κατάλογο. Ωστόσο, το δίλημμα πλέον σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται πολύ μεγάλο.

Άλλο να μπορείς να «κλειδώσεις» την τιμή στα 10 λεπτά και το πάγιο στο 1,5 ευρώ για δύο χρόνια και άλλο να «κλειδώσεις» στα 17 λεπτά.

Αυτή τη στιγμή, ακόμη και η συγκεκριμένη τιμή είναι χαμηλότερη από το κυμαινόμενο τιμολόγιο καθώς η τιμή χονδρικής επιμένει πάνω από τα 220-230 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

Λογαριασμος ρευματος: Πλέον, όσοι ενδιαφερθούν για τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:

Την διάρκεια ισχύος του σταθερού τιμολογίου. Μπορεί να δεσμευτείτε για έναν χρόνο ή για δύο χρόνια. Προσοχή λοιπόν να ξέρετε την ημερομηνία λήξης της σταθερής χρέωσης για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων

Το ύψος του παγίου. Οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τιμολογίων που προτείνουν οι εταιρείες είναι χαοτικές. Υπάρχει εταιρεία που χρεώνει 1 ευρώ πάγιο τον μήνα. Και υπάρχει άλλη εταιρεία που χρεώνει 15 ευρώ πάγιο. Δηλαδή 15 ευρώ περισσότερα. Στα… ψιλά γράμματα θα δείτε και εταιρείες που ανεβάζουν το πάγιο ακόμη και στα 35 ευρώ τον μήνα.

Είναι προφανές ότι αν έχετε πολύ μικρές καταναλώσεις (π.χ εξοχικό κλπ) δεν αξίζει να δεσμευτείτε να πληρώνετε τόσο πολύ μεγάλα ποσά παγίου.

Την τιμή της ημερήσιας και της νυχτερινής χρέωσης αλλά και τις ημερομηνίες λήξης της κάθε προσφοράς. Επειδή είμαστε σε μεταβατική περίοδο, μια τιμή που προβάλλεται σήμερα σε έναν τιμοκατάλογο, μπορεί να μην ισχύει ύστερα από μερικές ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ