Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚρουσματα σημερα στην Ελλαδα 25 1 2022 - Οι περιοχές - Ανακοίνωση...

Κρουσματα σημερα στην Ελλαδα 25 1 2022 – Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Κρουσματα σημερα 25/1: Ανακοίνωση ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα στην Ελλάδα σημερα Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. Δείτε στο newsme.gr τα στατιστικά.

Κρουσματα σημερα: Περιοχές, διασωληνωμένοι, θάνατοι.

Rapid test από τη μύτη VS Rapid test από το στόμα: Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Το Rapid test από τη μύτη ή αυτό από το στόμα είναι αποτελεσματικότερο;

Δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μιας αμερικανική και μια ισπανική, έδειξαν ότι τα γρήγορα τεστ αντιγόνου από τη μύτη είναι πιο αποτελεσματικά στην ανίχνευση του κορονοϊού, σε σχέση με εκείνα από το στόμα.

Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι τα τεστ που προορίζονται για τη μύτη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το στόμα, αλλά να γίνονται με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρ Νταϊάν Χαβλίρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, έκαναν φέτος τον Ιανουάριο από τη μύτη ταυτόχρονα τόσο rapid τεστ (το BinaxNOW της Abbott) όσο και μοριακά σε 731 ανθρώπους.

Τα 296 τεστ (το 40%) βγήκαν θετικά με βάση το μοριακό τεστ και το 99% των μολύνσεων αφορούσαν την παραλλαγή Όμικρον.

Τα γρήγορα τεστ ανίχνευσαν το 95% των ανθρώπων με υψηλό ιικό φορτίο, οι οποίοι είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό. Η ευαισθησία του γρήγορου τεστ (δηλαδή η ικανότητά του να ανιχνεύει τον ιό) ήταν μικρότερη, από 82% έως 65%, όσο μικρότερο ήταν το ιικό φορτίο.

Όταν το ίδιο γρήγορο τεστ έγινε με λήψη δείγματος από το στόμα σε 75 άτομα, ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητο σε σχέση με το ρινικό, αποτυγχάνοντας να ανιχνεύσει το 91% (20 στα 22) από τις περιπτώσεις που είχαν βγει θετικές με το μοριακό τεστ από τη μύτη.

Αυτό επιβεβαιώθηκε σε μια άμεση σύγκριση σε 115 άτομα στα οποία έγινε το ίδιο rapid τεστ με δείγματα τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα. Η ευαισθησία του τεστ ήταν σχεδόν 98% από τη μύτη και μόνο 49% από το στόμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα τεστ από το στόμα (τον λαιμό ή το μάγουλο) δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα τεστ από τη μύτη λόγω της σημαντικά μειωμένης ευαισθησίας τους σε σχέση με τα ρινικά».

Μια ξεχωριστή ισπανική μελέτη, που έγινε στη Βαρκελώνη σε 300 άτομα που υποβλήθηκαν σε τεστ Covid-19 τόσο από τη μύτη όσο και από το στόμα, επίσης συμπέρανε ότι η λήψη δείγματος από το στόμα (σάλιο από το εσωτερικό του μάγουλου) είναι πολύ λιγότερο αξιόπιστη σε σχέση με τη λήψη από τα ρουθούνια, όσον αφορά την ανίχνευση του κορονοϊού.

Τα τεστ από το στόμα βρέθηκαν να έχουν ευαισθησία μόνο 32%.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «τα τεστ από τη μύτη έχουν καλύτερη απόδοση από εκείνα από το στόμα» και συμβούλευσαν «ενάντια στη χρήση δειγμάτων από το στόμα για τη διάγνωση του κορονοϊού SARS-CoV-2 με γρήγορο τεστ».

Κρουσματα σημερα 25/1: Νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη Ομικρον: Πόσες ώρες «ζει» στο δέρμα

Περισσότερο καιρό σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορεί να επιβιώσει η Ομικρον τόσο στο ανθρώπινο δέρμα, όπως και στις πλαστικές επιφάνειες, σύμφωνα με σχετική μελέτη που προδημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «medRxiv».

Η έρευνα (μπορείτε να τη βρείτε εδώ) πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κιότο και επισήμανε ότι η Ομικρον χαρακτηρίζεται από «υψηλή περιβαλλοντική σταθερότητα», διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα να παραμένει λοιμογόνος. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτός είναι και ένας από τους κύριους παράγοντες που η Ομικρον αποτελεί πλέον την κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, έχοντας αντικαταστήσει τη Δέλτα.

Πόσο επιβιώνει η Ομικρον και οι άλλες μεταλλάξεις στο δέρμα

Όπως διαπιστώνει η μελέτη, η Ομικρον «ζει» πάνω στο ανθρώπινο δέρμα για 21,1 ώρες, αριθμός – «ρεκόρ» που ξεπέρασε όλες τις υπόλοιπες μεταλλάξεις του κορονοϊού που μελετήθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα που επιβίωσε το αρχικό στέλεχος της κινεζικής Γουχάν πάνω σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος δεν ξεπερνούσε τις 8,6 ώρες. Όσον αφορά τις Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα, ο ιός παρέμεινες ζωντανός για 19,6, 19,1, 11 ώρες αντίστοιχα.

Πάντως, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι όσον αφορά το δέρμα, όλες οι παραλλαγές είχαν αδρανοποιηθεί πλήρως μετά από έκθεσή τους σε απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη επί 15 δευτερόλεπτα, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της χρήσης τέτοιων προϊόντων.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Αρχικό στέλεχος 8,6 ώρες
Άλφα 19,6 ώρες
Βήτα 19,1 ώρες
Γάμμα 11 ώρες
Δέλτα 16,8 ώρες
Όμικρον 21,1 ώρες

Κρουσματα σημερα 25/1: Πλαστικές επιφάνειες

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ερευνητές, το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ομικρον παραμένει ζωντανό πάνω στις πλαστικές επιφάνειες κατά μέσο όρο για 193,5 ώρες.

Κρουσματα σημερα στην Ελλαδα 25 1 2022 – Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.409, εκ των οποίων 55 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.830.263 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. 1 2 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 401 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.750 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 98, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.852 θάνατοι. 3 Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 653 (59.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 525 (80.4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 128 (19.6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.986 ασθενείς. Οι εισαγωγές4 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 432 (ημερήσια μεταβολή -7.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 484 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κρουσματα σημερα 25/1 Οι περιοχές:

Πηγή: ΕΟΔΥ – κρουσματα σημερα 25/1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ