Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚρουσματα σημερα στην Ελλαδα 2 12 2021 - Οι περιοχές - Ανακοίνωση...

Κρουσματα σημερα στην Ελλαδα 2 12 2021 – Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Κρουσματα σημερα 2/12: Ανακοινωση ΕΟΔΥ. Δείτε πόσα κρούσματα είχαμε σήμερα στην Ελλάδα 2 Δεκεμβρίου 2021. Περιοχές, διασωληνωμένοι, θάνατοι.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη μετάλλαξη Ομικρον τη στιγμή που στην Ελλάδα ακόμη δεν εντοπιστεί κάποιο κρούσμα.

Την ίδια στιγμή η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη, ενώ και οι νεκροί αυξάνονται…

Δείτε τις σημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ πιο κάτω…

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μείωση 50 ευρώ στο πρόστιμο – Ποιους αφορά, οι εξαιρέσεις

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60άρηδων στη Βουλή και ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια. Για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο όπως περιγράφεται παρακάτω.

Ποιοι 60άρηδες θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ

Όπως προβλέπει η τροπολογία:

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης παρ. 1 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν 50 ευρώ πρόστιμο
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για:

Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Οι 2 παράγοντες που θα κρίνουν νέα μέτρα τον Δεκέμβριο

Στο αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες «ποντάρουν» κυβέρνηση και επιστήμονες, καθώς αναμένεται κορύφωση στα μέσα Δεκεμβρίου. Με στόχο τα Χριστούγεννα αγορά, οικονομία και κοινωνία να είναι ανοιχτά, οι προτάσεις για ενδεχόμενα νέα μέτρα υπάρχουν και εξετάζονται, αλλά δεν αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ληφθούν αποφάσεις πριν την επόμενη εβδομάδα.

Οι 2 παράγοντες που θα κρίνουν τα επόμενα βήματα είναι οι εξής:

Επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Αυξημένοι έλεγχοι, υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών και πρόστιμα είναι οι κινήσεις για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.
Μετάλλαξη Ομικρον. Αναμένονται τα συμπεράσματα των επιστημόνων που θα δείξουν αν είναι πιο μεταδοτική και/ή πιο επικίνδυνη και αν την «πιάνουν» τα εμβόλια.

Κρουσματα σημερα 2/12: Τα πιθανά και τα απίθανα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα

Αύξηση rapid test. Εξαιρετικά πιθανό, μιας και η κυβέρνηση εστιάζει στο ότι πρέπει να εμποδιστεί η διασπορά και να ανισχνεύεται ποιος είναι θετικός ή όχι και όχι ακραία μέτρα με αποκλεισμούς πολιτών και κλείσιμο κλάδων. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid) για τους ανεμβολίαστους, ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα). Υπέρ τάσσονται επιστήμονες και μέλη της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να γίνονται rapid test και στους εμβολιασμένους εργαζόμενους.

Είσοδος ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test. Εξαιρετικά απίθανο. Συζητήθηκε, ζητήθηκε από ορισμένους επιστήμονες, ωστόσο, η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους έχει απορρίψει αυτό το σενάριο, εξηγώντας πως δεν μπορεί να αποκλείσει όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο από προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης.

Μέτρα για ανεμβολίαστους στην εστίαση. Στο συρτάρι βρίσκεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους και από τους ανοιχτούς χώρους, ακόμα και αν έχουν αρνητικό rapid test. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή, αν -στην περίπτωση που επιδεινωθεί η πανδημία- δεν θα ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο.

Μάσκες παντού. Το σενάριο επαναφοράς της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού έχει επιστρέψει ωστόσο η κυβέρνηση έχει επαναλάβει πολλές φορές πως, εν μέρει, ισχύει ήδη η υποχρεωτικότητα. Και αυτό γιατί υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά και σε όλους τους κλειστούς χώρους – πλην της εστίασης.

Το κλείσιμο των σχολείων πριν τις 23 Δεκεμβρίου, παρότι έχει ζητηθεί από ορισμένους ειδικούς, δεν είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση.

Κρουσματα σημερα 2/12: Έρχεται 13 Δεκεμβρίου το παιδικό εμβόλιο της Pfizer για 5-11 ετών

Το εμβόλιο της Pfizer για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα κυκλοφορήσει νωρίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον αρχικό σχεδιασμό και συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Η Γερμανία αναμένεται να λάβει 2,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι υπάρχει δέσμευση για τη νέα ημερομηνία από την παρασκευάστρια εταιρία.

«Δεδομένης της σημερινής κατάστασης με την πανδημία, είναι μια καλή είδηση για γονείς και παιδιά. Πολλοί το περιμένουν με ανυπομονησία», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, σε ανακοίνωση.

Κρουσματα σημερα 2/12: Μικρότερη και διπλή δόση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η δόση του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες θα είναι μικρότερη (το 1/3) και ο εμβολιασμός θα ολοκληρώνεται μετά από δύο δόσεις όπως συμβαίνει και στο υπόλοιπο πληθυσμό.

Μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο της Pfizer που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε μεταξύ 2.000 παιδιών που είτε έλαβαν τις δόσεις του κανονικού εμβολίου και δεν είχαν νοήσει προηγουμένως είτε έλαβαν εικονικό εμβόλιο (placebo). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν τη νόσο σε σύγκριση με τα 16 από τα 663 που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 (αν και το πραγματικό ποσοστό θα μπορούσε να είναι μεταξύ 67,7% και 98,3%).

Οι πιο συχνές παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Κρουσματα σημερα 2/12: Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.260, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 951.351 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.767 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.325 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 704 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (79.26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (20.74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.533 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή -10.65%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 458 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πηγή: ΕΟΔΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ