Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚρουσματα σημερα στην Ελλαδα 13 1 2022 - Οι περιοχές - Ανακοίνωση...

Κρουσματα σημερα στην Ελλαδα 13 1 2022 – Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Κρουσματα σημερα 13/1: Ανακοίνωση ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα στην Ελλάδα σημερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022. Δείτε στο newsme.gr τα στατιστικά.

Κρουσματα σημερα: Περιοχές, διασωληνωμένοι, θάνατοι.

Ανατροπή με AstraZeneca: Περισσότερα αντισώματα απέναντι στην Ομικρον με 3η δόση

Παρότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χορηγείται σε τρίτη δόση και προτιμούνται τα εμβόλια mRNA, νέες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνουν ότι τελικά δημιουργεί περισσότερα αντισώματα απέναντι στην εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Ομικρον.

Σύμφωνα με το Reuters, σήμερα η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι τα προκαταρκτικά δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που διενήργησε του εμβολίου Vaxzevria, έδειξαν μεγαλύτερη απόκριση αντισωμάτων εναντίον της παραλλαγής αλλά και άλλων μεταλλάξεων όταν χορηγείται η τρίτη δόση. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι παρέχει προστασία και απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η σύντομη ανακοίνωση, η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα δεδομένα, είναι η πρώτη στην οποία προβαίνει η AstraZeneca σχετικά με την πιθανή προστασία που παρέχει το Vaxzevria ως ενισχυτική δόση, ακόμα και μετά από δύο δόσει με τα mRNA εμβόλια.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσει τα δεδομένα αυτά στις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για αναμνηστικές δόσεις.

Η AstraZeneca έχει παρασκευάσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε συνεργασία με ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργαστηριακές μελέτες που διενεργήθηκαν από το πανεπιστήμιο τον περασμένο μήνα ήδη διαπίστωσαν ότι ένα σχήμα χορήγησης τριών δόσεων του Vaxzevria αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα εναντίον της υψηλά μεταδιδόμενης Όμικρον.

Τονίζει δε ότι τα πορίσματά της «ενισχύουν τον αυξανόμενο όγκο αποδείξεων που υποστηρίζουν το Vaxzevria ως τρίτη ενισχυτική δόση ανεξαρτήτως των δοκιμασμένων σχημάτων αρχικού εμβολιασμού με άλλα σκευάσματα».

Μια μεγάλη βρετανική κλινική δοκιμή τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αύξησε τα αντισώματα όταν χορηγήθηκε ως ενισχυτική δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό είτε με το δικό της εμβόλιο ή με εκείνο της Pfizer, αλλά αυτό πριν από την εκρηκτική εξάπλωση της Όμικρον.

Ωστόσο, η έρευνα εκείνη την εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna παρείχαν μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων όταν χορηγούνταν ως τρίτη δόση.

Η AstraZeneca και οι παρασκευαστές εταίροι της έχουν προμηθεύσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της παγκοσμίως παρότι αυτό δεν έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ, ενώ οι BioNTech-Pfizer έχουν προμηθεύσει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις.

Κρουσματα σημερα 13/1: Άγνωστες οι δυσάρεστες εκπλήξεις

Ο Γιώργος Παππάς ήταν από τους πρώτους γιατρούς που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία στις αρχές του 2020.

Τελειώνει ή δεν τελειώνει η πανδημία; Βρισκόμαστε ή δεν βρισκόμαστε στη τελική ευθεία, ως χώρα και παγκοσμίως; Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά είναι μάλλον αντιφατικά, όπως και όλες οι πληροφορίες που πήραμε αυτή τη διετία από μία ιατρική κοινότητα που αντιμετώπιζε για πρώτη φορά ένα τόσο ιδιαίτερο και εκτεταμένο πρόβλημα.

Το iEidiseis ζήτησε από τον παθολόγο, ειδικό στις λοιμώξεις, Δρ. Γιώργο Παππά ο οποίος ενημερώνει καθημερινά από το λογαριασμό του στο facebook για τα νεότερα γύρω από την πορεία του SARS-CoV-2 και ήταν από τους πρώτους γιατρούς που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις αρχές του 2020, να μας διαφωτίσει σχετικά με ερωτήματα των ημερών αυτών.

Η πορεία της πανδημίας αυτή τη στιγμή δείχνει αποκλιμάκωση ή ηρεμία πριν από την επόμενη μετάλλαξη;

Αποκλιμάκωση έχει περιγραφεί πολλές φορές, και κάθε φορά βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Δεν γνωρίζουμε πως τελικά θα συμπεριφερθεί το στέλεχος Όμικρον (δεν είμαστε Νότιος Αφρική με νεανικό πληθυσμό και καλοκαιρινές συνθήκες), και κυρίως δεν γνωρίζουμε αν αυτή την στιγμή δεν επωάζεται κάπου ένα νέο στέλεχος που μπορεί να θέσει σημαντικότερα προβλήματα.

Η επαγρύπνηση για πιθανές νέες παραλλαγές του ιού παραμένει ανεπαρκής, καθώς δεκάδες χώρες δεν κάνουν καμία παρακολούθηση του είδους των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, ενώ παράλληλα είναι ελάχιστη η γνώση μας για τον τρόπο που κινείται ο ιός στο ζωικό βασίλειο (ας θυμηθούμε την ιστορία με τα μινκ της Δανίας που παρολίγον να οδηγήσει τότε σε εμφάνιση ενός δυνητικά προβληματικού στελέχους στον άνθρωπο, και που το προλάβαμε μόνο επειδή στην Δανία κάνουν εκτεταμένο τέτοιο έλεγχο και πρόλαβαν, με βαρύ τίμημα για τα μινκ δυστυχώς).

Γρίφος η βαρύτητα της νόσου

Η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες.

Το νέο στέλεχος Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει παγκόσμια και προκάλεσε τις περισσότερες λοιμώξεις στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο η βαρύτητα της νόσου που προκαλεί το νέο στέλεχος παραμένει ασαφής ακόμα για τους επιστήμονες.

Στα πλαίσια μίας μελέτης αναλύθηκαν ασθενείς θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 το Δεκέμβριο του 2021 και συγκρίθηκαν δεδομένα συμπτωμάτων από το αναπνευστικό, νοσηλείας σε ΜΕΘ, μηχανικού αερισμού και θνητότητας ανάμεσα σε ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος όμικρον και το στέλεχος δέλτα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Δημήτρης Παρασκευής και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση.

Συνολικά μελετήθηκαν 52297 άτομα με το στέλεχος όμικρον, και 16982 άτομα με το στέλεχος δέλτα. Τα ποσοστά νοσηλείας ήταν 0,5% (235) για το στέλεχος Όμικρον και 1,3% (222) για το στέλεχος Δέλτα.

Ο σχετικός κίνδυνος νοσηλείας για το στέλεχος όμικρον ήταν 0,48 (0,36-0,64) και 0,47 (0,35-0,62) αντίστοιχα ο σχετικός κίνδυνος για συμπτωματική νοσηλεία.

Τα ποσοστά εισαγωγής σε ΜΕΘ και θνητότητας ήταν πολύ μικρότερα για το στέλεχος Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Κανείς ασθενής δεν χρειάστηκε μηχανικό αερισμό από όσους είχαν διαγνωσθεί με Όμικρον στέλεχος ενώ 11 ασθενείς υποστηρίχθηκαν με μηχανικό αερισμό για το στέλεχος Δέλτα.

Η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 3,4 μέρες μικρότερη για το στέλεχος όμικρον, αντανακλώντας σε 69,6% μείωση στη διάρκεια των νοσηλειών.

Συμπερασματικά σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσαν και τα δύο στελέχη στην κοινότητα, το στέλεχος Όμικρον συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για βαρύτερη νόσο και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

Κρουσματα σημερα στην Ελλαδα 13 1 2022 – Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.409, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.612.869 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 621 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.336 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.732 θάνατοι. 1 Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 664 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 554 (83.43%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 110 (16.57%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.863 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 587 (ημερήσια μεταβολή -10.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 577 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι περιοχές:

Πηγή: ΕΟΔΥ – κρουσματα σημερα 13/1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ