Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚρουσματα σημερα στην Ελλαδα 12 1 2022 - Οι περιοχές - Ανακοίνωση...

Κρουσματα σημερα στην Ελλαδα 12 1 2022 – Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Κρουσματα σημερα 12/1: Ανακοίνωση ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα στην Ελλάδα σημερα Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022. Δείτε στο newsme.gr τα στατιστικά.

Κρουσματα σημερα: Περιοχές, διασωληνωμένοι, θάνατοι.

Άρχισαν οι προβλέψεις για κανονικό Πάσχα: «Λίγη υπομονή ακόμη» με τα μέτρα

Τα μέτρα παίρνουν παράταση, τα κρούσματα είναι δεκάδες χιλιάδες κάθε μέρα και η πανδημία δείχνει εξ νέου τα δόντια της, φέρνοντας έναν τρίτο δύσκολο χειμώνα με περιορισμούς.

Σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ο ιός λήγει αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε υπομονή για λίγο καιρό ακόμη, διαβεβαιώνοντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, αλλά και ότι το «Πάσχα μας θα είναι κανονικό».

«Την περίοδο εκείνη θα έχει κρούσματα όπως έχει και η γρίπη», είπε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν αναμένεται να γίνουν αλλαγές στα μέτρα που ισχύουν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, την ώρα που σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τα δεδομένα και να κάνει τις εισηγήσεις της.

Για τη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως είναι ένα σημαντικό νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετούνται εκατοντάδες παιδιά στο βόρειο τομέα των Αθηνών και θέλουμε να συνεχίσει τη λειτουργία και να την αυξήσει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θα συνεχίσει την πρωινή του λειτουργία κανονικά, δηλαδή θα δέχεται και τα τακτικά του ιατρεία και τα επείγοντα περιστατικά, ενώ για έξι εβδομάδες θα αναστείλουμε τις βραδινές του εφημερίες που γίνονται Δευτέρα και Πέμπτη την εβδομάδα».

«Θέλουμε να συνεχίσει τη λειτουργία του το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης για αυτό και ανοίγουμε θέσεις για νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα σταλούν και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το πανεπιστήμιο Αθηνών» πρόσθεσε.

Για τα σχολεία, η κ. Γκάγκα ανέφερε πως γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα παιδιά και όλα μπορεί να αλλάξουν. «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που είχε κλειστά τα σχολεία για μεγάλο διάστημα και αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά» υπογράμμισε.

Κρουσματα σημερα 12/1: Εφιαλτική εφημερία στο Αττικό με 101 ράντζα και PCR τεστ σε σακούλες

Τραγικές καταστάσεις από την τελευταία εφημερία του νοσοκομείου «Αττικόν» μεταφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, καλώντας όσους βιάζονται να μιλήσουν για τέλος της πανδημίας να κάνουν από εκεί μια επίσκεψη.

Σύμφωνα τα στοιχεία του κ. Γιαννάκου μόνο κατά την τελευταία εφημερία έγιναν στο νοσοκομείο 213 εισαγωγές ασθενών εκ των οποίων οι 71 με κορονοϊό.

Επίσης επειδή όλες οι κλίνες σε θαλάμους είναι γεμάτες το νοσοκομείο ανέπτυξε και 101 ράντζα τα οποία μάλιστα δεν ήταν αρκετά καθώς 10 ασθενείς με κορονοϊό που εισήχθησαν παραμένουν σε αναμονή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών!

«Που είναι αλήθεια ο ιδιωτικός τομέας;» αναρωτιέται ο κ. Γιαννάκος την ώρα που δημοσιεύει φωτογραφίες με σακούλες έξω απο τα εργαστήρια γεμάτες με δείγματα για μοριακό τεστ κορονοϊού καταγγέλοντας κενό στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ανατροπή στα δεδομένα για τις 5 μέρες καραντίνα: Πότε μεταδίδεται ο ιός

Θετικά βγαίνουν τα τεστ κορονοϊού σε ασθενείς που είναι σε καραντίνα ακόμη και μετά από αρκετές μέρες που σημαίνει ότι ακόμη έχουν ιικό φορτίο. Στις πόσες μέρες όμως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε κάποιον άλλον; Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα δίνει νέα έρευνα των βρετανικών υγειονομικών αρχών και φέρνει νέα δεδομένα στην απόφαση για την πενταήμερη καραντίνα όσων βγαίνουν θετικοί.

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα σχεδόν διπλάσιοι άνθρωποι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό κατά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωσή τους και την αυτο-απομόνωσή τους, σε σχέση με την έβδομη ημέρα.

Σχεδόν ο ένας στους τρεις (31%) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, έναντι ποσοστού 16% -περίπου ο ένας στους έξι- κατά την έβδομη ημέρα.

Η μελέτη μοντελοποίησης, που έγινε από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), σύμφωνα με τη βρετανική «Indepedent», εκτιμά, επίσης, ότι μόνο το 5% των ανθρώπων -ο ένας στους 20- είναι ακόμη δυνατό να μεταδώσει τον κορονοϊό δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του με τεστ. Ακόμη, συμπέρανε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μετάδοση του ιού συμβαίνει κατά το αρχικό στάδιο της λοίμωξης και όχι σε προχωρημένο.

Οι ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο απομόνωσης από δέκα σε πέντε ημέρες τον προηγούμενο μήνα και η Βρετανία σκέπτεται να κάνει το ίδιο από τις επτά (που είναι σήμερα) στις πέντε ημέρες. Τα νέα ευρήματα δείχνουν, πάντως, ότι μετά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωση του κορονοϊού, ένας -όχι αμελητέος- αριθμός ανθρώπων μπορεί δυνητικά ακόμη να τον μεταδώσει σε άλλους, εάν δεν τηρεί ο ίδιος -και οι γύρω του- τις δέουσες προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις κ.ά.).

Προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση «ζυγίζει» τα επιστημονικά δεδομένα κατά πόσο θα προχωρήσει στη σύντμηση της αυτο-απομόνωσης στις πέντε ημέρες, μετά την προηγούμενη μείωση από τις δέκα ημέρες στις επτά.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιρένε Πέτερσεν του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θα πυροβολήσει μόνη της το πόδι της εάν προχωρήσει σε μείωση στις πέντε ημέρες. Εάν «απελευθερώσεις» τους ανθρώπους μετά τις πέντε ημέρες, κερδίζεις ένα ορισμένο ποσοστό εργατικού δυναμικού, αλλά εάν το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμη μολυσματικό, μπορεί ως συνέπεια να χάσεις έναν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων».

Κρουσματα σημερα στην Ελλαδα 12 1 2022 – Οι περιοχές – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 24.246, εκ των οποίων 68 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.592.460 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 49.9% άνδρες. 1

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 633 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.40 (95% ΔΕ: 1.22 – 1.58) Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.637 θάνατοι. 2 Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 670 (59.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (84.33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 105 (15.67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.848 ασθενείς. Οι εισαγωγές3 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 654 (ημερήσια μεταβολή +31.59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 578 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Οι περιοχές:

Πηγή: ΕΟΔΥ – κρουσματα σημερα 12/1

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ