Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚορονοϊός: Βόμβα για «νέα μετάλλαξη, πιο σκληρή»

Κορονοϊός: Βόμβα για «νέα μετάλλαξη, πιο σκληρή»

Κορονοϊός: Σε μια δήλωση βόμβα προχώρησε ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή», είπε μεταξύ άλλων.

Την εκτίμηση του πως ιός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κορονοϊός: Βόμβα για «νέα μετάλλαξη, πιο σκληρή»

Παράλληλα, σημείωσε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί.

«Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30%  από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν εώς και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών , εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία σημείωσε.»

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

Κορονοϊός: «10 με 20% των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων άνω των 70 θα καταλήξουν»

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πανδημία, απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Κι αυτό γιατί -όπως επισήμανε- δυστυχώς ένα 10% με 20% όσων ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχουν εμβολιαστεί, θα καταλήξουν όταν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό.

Ανέφερε επίσης ότι το 75% των θανάτων που καταγράφονται συνολικά από τον κορονοϊό αφορούν ανθρώπους άνω των 70 ετών.

«Το εμβόλιο είναι ζήτημα ζωής και θανάτου σε αυτές τις ηλικίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης και προέτρεψε όλους τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες να κάνουν τόσο τον αρχικό εμβολιασμό όσο και την αναμνηστική δόση.

Επίσης, ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση θανάτων κατά 6%, μείωση στις ΜΕΘ κατά 15% και στις εισαγωγές κατά 9%.

Κορονοϊός: Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών από τη Δευτέρα, ποιους αφορά

Την έναρξη διάθεσης αγωγής με αντιικά χάπια σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό

Η Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και την ήπια χαλάρωση των μέτρων.

Όπως σημείωσε, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα – μέσω παράδοσης στο σπιτι – η αγωγή με χάπια για τον κορονοϊό, για ασθενείς άνω των 18 ετών – όχι όμως για εγκύους.

Πρόκειται για τα αντιιικά χάπια της εταιρείας MSD, γνωστή στις ΗΠΑ ως Merck.

Αφορά κατά βάση άτομα με βεβαρυμένη υγεία – και υποκείμενα νοσήματα – ενώ για τη θεραπεία θα απαιτείται θετικό rapid test και σχετική αίτηση από θεράποντα γιατρό.

Αν εγκριθεί η αίτηση, εντός 24 ωρών, θα έχουν πρόσβαση στα χάπια:

«Η απάντηση θα δίνεται μέσα σε 24 ώρες, με SMS τόσο στο γιατρό όσο και στον ασθενή», ανέφερε η Μίνα Γκάγκα:

Ο ασθενής θα εισέλθει σε μια πλατφόρμα για να δώσει τη συγκατάθεση και στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και επιβεβαιώνει τη διεύθυνση για να αποστείλει τα φάρμακα.

Η παράδοση κατ’ οίκον ήταν κάτι που προσπαθούμε πολύ καιρό να κάνουμε και τα χιόνια αυτή την εβδομάδα δεν μας βοήθησαν.

Περίπου 150.000 ενεργά κρούσματα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.

Τόνισε, παράλληλα, πως μπορεί να υπάρχει μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ωστόσο οι νοσηλείες αγγίζουν τις 5.000, ενώ έκανε λόγο για ήπια – αλλά σταθερή – αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει κυριαρχήσει πλέον στη χώρα, καθώς οι 8 στους 10 που νοσηλεύονται έχουν την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Κορονοϊός: Σε 3 με 4 εβδομάδες η αποκλιμάκωση

Η Βάνα Παπαευαγγέλου προέβλεψε, ακόμη, ότι τις προσεχείς 3 – 4 εβδομάδες θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση – με τους διασωληνωμένους ασθενείς να κυμαίνονται στους 500 έως 600 ασθενείς.

Επανέλαβε, παράλληλα, την ανάγκη να κάνουν οι πολίτες την τρίτη δόση εφόσον έχουν περάσει τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Δεν είναι απλό κρυολόγημα»

Τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου, όσο και η Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο ερώτησης που τέθηκε επισήμαναν πως το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί στους περισσότερους ασθενείς πιο ήπια νόσο, δεν σημαίνει πως είναι δεν είναι επικίνδυνη.

Η ηπιότητα της νόσους δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως δικαιολογία για να πάψουν να εμβολιάζονται οι πολίτες, καθώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να μην είναι «ένα απλό κρυόλογημα».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε, μάλιστα, πως η επικινδύνοτητα της Όμικρον είναι πέντε φορές μικρότερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι μηδενική.

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει με την Όμικρον 2 

Ερωτηθείς για την υποπαραλλαγή «Όμικρον 2», ο Γκίκας Μαγιορκίνης, απάντησε πως σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα της Όμικρον 2.

«Νομίζω θα πρέπει να ολοκληρωθεί η γονιδιακή ανάλυση ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα Όμικρον 2. Δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης όπως αυτή που καταγράφηκε στην Δανία», σημείωσε.

«Γενικά και από άλλες χώρες δεν θεωρούν προς το παρόν ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ