Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήPlusΚορονοιος: Πρόστιμα για τους παράνομους πελάτες - Τόσα θα πληρώνουν

Κορονοιος: Πρόστιμα για τους παράνομους πελάτες – Τόσα θα πληρώνουν

Κορονοιος: Νέα μέτρα είναι έτοιμη να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, αν και διανύαμε μέρες ηρεμίας αναφορικά με την πανδημία στη χώρα μας, η κατάσταση τις τελευταίες μέρες άλλαξε δραματικά με τα κρούσματα να έχουν πάρει πλέον την πάνω βόλτα.

Κορονοιος: Έρχεται διαχωρισμός για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους – Πότε θα ισχύσει

Η κυβέρνηση από την πλευρά κοιτάει να “μαζέψει” την κατάσταση και ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν το επόμενο διάστημα είναι ο διαχωρισμός των χώρων εστίασης, διασκέδασης και πολιτισμού για εμβολιασμένους και για μη εμβολιασμένους.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από τις 15 Ιουλίου, παρά τους ενδοιασμούς και τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για δεύτερες σκέψεις.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΣΚΑΪ», η εφαρμογή του μέτρου δεν αποκλείεται, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας, να μετατεθεί για πέντε με δέκα ημέρες αργότερα, στα τέλη του μήνα.

Νεα μετρα: Τι πρέπει να κάνουν τα μαγαζιά – Τα πρόστιμα που θα ισχύσουν

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, λοιπόν, υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς. Εάν δεν το κάνουν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση που θα ενημερώνει τους πελάτες εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μεικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Τσουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στους χώρους που δεν τηρούν την πληρότητα που έχουν δηλώσει. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γγ Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Μάλιστα όπως όλα δείχνουν οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί, ενώ εκπαιδεύτηκαν 3220 αστυνομικοί όσον αφορά στους ελέγχους τόσο στους πολίτες όσο και στην επικοινωνιακή διαχείριση των ελέγχων.

Κορονοιος: Έρχονται πρόστιμα και για τους πελάτες – Αυτό είναι το ποσό

Εάν κάποιος πελάτης βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν φέρει πλαστό έγγραφο το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος των εγγράφων:

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή την οποία θα κατεβάζουν οι επιχειρήσεις για να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή τα τεστ των πελατών.

Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

  • Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κοροναϊό
  • Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κοροναϊού
  • Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Κορονοϊος: Τα μαγαζιά δουλεύουν με μόνο καθισμένους πελάτες

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από προχθές, 8 Ιουλίου, εστίαση και διασκέδαση λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που σαφώς ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και από την αμέσως επόμενη μέρα.

Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα Δημόσιας Υγείας, όπως η μη τήρηση του ορίου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών, θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινάει την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες από την επόμενη της διαπίστωσης της παράβασης.

Κορονοιος: Πως δουλεύουν τα κέντρα διασκέδασης

Τέλος τα κέντρα διασκέδασης, μουσικές σκηνές, μπουάτ κ.ό.κ. επιτρέπεται η λειτουργία μόνο ανοικτών χώρων, με 25% πληρότητα και υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
  • βεβαίωσης αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης ή
  • πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά

Ισχύουν οι κάτωθι υγειονομικοί όροι:

• Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
• Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι
• Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
• Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
• Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί, απόσταση 1,5 μέτρου

Μάλιστα, από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ