Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΥΓΕΙΑΚορονοϊός: Νέες οδηγίες - Ποια είναι η ιδανική μάσκα προστασίας

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες – Ποια είναι η ιδανική μάσκα προστασίας

Κορονοϊός: Η μάσκα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας για την πρόληψη εξάπλωσης της COVID-19 και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα.

Νέες οδηγίες για τις κατάλληλες μάσκες που χρειαζόμαστε σε κάθε περίσταση εξέδωσαν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Οι ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να φοράνε «την πιο προστατευτική μάσκα που μπορούν», εκείνες δηλαδή που εφαρμόζουν καλά και είναι εγκεκριμένες από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας (NIOSH) — όπως οι μάσκες N95 που προσφέρουν το υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Τα κέντρα CDC που έχουν δεχθεί επικρίσεις για μεταβαλλόμενες και συγκεχυμένες οδηγίες εν μέσω της πανδημίας, διευκρίνισαν στον ιστότοπό τους «ότι οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μάσκες όπως N95 και KN95». Οι Αμερικανοί θα πρέπει «να φοράνε την πιο προστατευτική μάσκα που μπορούν, που να τους ταιριάζει καλά και να τη φοράνε με συνέπεια», προσθέτει η οδηγία.

Οι ειδικοί θέλουν να ενθαρρύνουν αντί να πιέζουν τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες υψηλότερης ποιότητας , αλλά τονίζουν επίσης ρητά ότι οι αναπνευστήρες παρέχουν το καλύτερο επίπεδο προστασίας. «Τα προϊόντα από ύφασμα με χαλαρή ύφανση παρέχουν τη μικρότερη προστασία» προειδοποιούν.

«Η μάσκα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο δημόσιας υγείας για την πρόληψη εξάπλωσης της COVID-19 και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα», πρόσθεσαν τα CDC.

Κορονοϊός: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των N95 και KN95;

Η διαφορά μεταξύ των μασκών N95 και KN95 είναι το πού ειναι η καθεμία πιστοποιημένη, σύμφωνα με το κρατικό τμήμα υγείας της Οκλαχόμα. Οι ΗΠΑ δοκιμάζουν, πιστοποιούν και ρυθμίζουν τις μάσκες N95 που συνιστούν οι ειδικοί δημόσιας υγείας.

Αντίθετα, οι κατασκευαστές στην Κίνα δοκιμάζουν τις μάσκες KN95, αλλά η κυβέρνηση της χώρας δεν διαθέτει ρυθμιστικό φορέα που να τα επικυρώνει, είπε ο Aaron Collins, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Mercer και μηχανολόγος μηχανικός με υπόβαθρο στην επιστήμη των αερολυμάτων.

Περίπου το 60% των αναπνευστικών συσκευών KN95 NIOSH που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και το 2021 δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις που έπρεπε, σύμφωνα με τα CDC. «Εάν είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα πρότυπα και πιστοποιούνται από τους κατάλληλους φορείς στη χώρα τους, όλες κάνουν βασικά το ίδιο πράγμα» είπε ο Bromage.

Οι μάσκες KF94 είναι κορεατικές μάσκες που έχουν δοκιμαστεί και ελέγχονται από το Υπουργείο Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων της Κορέας, δήλωσε η Kelly Carothers, διευθύντρια κυβερνητικών υποθέσεων και βιωσιμότητας στο Project N95.

Κορονοϊός: Είναι ασφαλής η επαναχρησιμοποίηση της μάσκας N95;

Στο ιατρικό περιβάλλον, το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης αλλάζει συχνά μάσκες για να αποφύγει τη διασταυρούμενη μόλυνση του δωματίου ενός ασθενούς με εξοπλισμό που φορέθηκε σε διαφορετικό χώρο με ένα μολυσματικό άτομο, εξηγούν οι ειδικοί. «Όταν παίρνετε ένα ιατρικό προϊόν που είναι μίας χρήσης και μετά το τοποθετείτε στο ευρύ κοινό, δεν ανησυχούμε μήπως μολύνετε διαφορετικά περιβάλλοντα… Είναι πραγματικά για την παροχή προστασίας σε εσάς». Άρα ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά τη μάσκα N95, αναφέρει το CNN.

Ακόμη και όταν φοράτε μία N95 σε ένα πολυσύχναστο εσωτερικό περιβάλλον — όπως ένα μετρό ή ένα παντοπωλείο — το υλικό και η ικανότητα φιλτραρίσματος ενός N95 δεν θα υποβαθμιστούν «εκτός εάν την τρίψετε σωματικά ή της ανοίξετε τρύπες» λέει η Linsey Marr, καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech, προσθέτοντας ότι φοράει τις μάσκες της N95 για μια εβδομάδα.

«Θα πρέπει να βρίσκεστε σε πραγματικά μολυσμένο αέρα… για αρκετές ημέρες πριν χάσει την ικανότητά του να φιλτράρει τα σωματίδια» τονίζει. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας αν θέλετε επαναχρησιμοποιήσετε μια μάσκα N95 με ασφάλεια, καταλήγει. Όταν τη φοράτε, αποφύγετε να αγγίζετε το μπροστινό εξωτερικό μέρος της μάσκας. Αντίθετα, κρατήστε την από τις άκρες ή τους ιμάντες της.

Τέλος εάν μάθετε ότι ήσασταν κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από κορονοϊό ενώ φορούσατε μία μάσκα N95, θα πρέπει να πετάξετε αυτήν τη μάσκα για να μην κινδυνεύσετε να έρθετε σε επαφή με τον ιό. Η εν αγνοία σας έκθεση σε μολυσμένα άτομα ενώ φοράτε ένα N95 είναι πιθανή, επομένως η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Εάν η μάσκα γίνει υγρή, εμφανώς βρώμικη, λυγισμένη, τσαλακωμένη ή καταστραφεί με άλλο τρόπο — συμπεριλαμβανομένου του μακιγιάζ — θα πρέπει να την αντικαταστήσετε για να αποφύγετε να φοράτε μια λιγότερο αποτελεσματική μάσκα, καταλήγουν οι ειδικοί.

Ο Μπάιντεν θα δώσει δωρεάν μάσκες υψηλής ποιότητας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρώτες παγκοσμίως σε θανάτους από COVID-19 – περίπου 850.000 δίνουν μάχη με ένα νέο κύμα κρουσμάτων που αποδίδονται στην ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη (13/1) ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει δωρεάν στους Αμερικανούς «μάσκες υψηλής ποιότητας». Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε οτι η κυβέρνηση θα αρχίσει να αποστέλλει 500 εκατομμύρια τεστ COVID-19 σε Αμερικανούς αργότερα αυτόν τον μήνα χωρίς χρέωση.

Οι αναθεωρημένες συστάσεις «αντανακλούν την επιστήμη γύρω από την κάλυψη του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των όσων μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια», από την έναρξη της πανδημίας, αναφέρουν οι επιστήμονες των CDC.

Toν περασμένο Μάιο ανακοίνωσαν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν να βγάλουν το κάλυμμα του προσώπου τους, καθώς τα κρούσματα COVID-19 ήταν τότε σε πτώση. Ωστόσο, τον Ιούλιο, είπαν ότι τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους σε περιοχές όπου η COVID-19 εξαπλώνεται γρήγορα. Το 99,5% των κομητειών στις ΗΠΑ καλύπτεται επί του παρόντος από τη σύσταση για τη χρήση μάσκας.

Ορισμένοι κατασκευαστές N95 στις ΗΠΑ είπαν στο Reuters ότι κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων σε μάσκες, μετά τη σύσταση από τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Μπάιντεν Άντονι Φάουτσι ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «πάρουν την υψηλότερης ποιότητας μάσκα» που μπορούν να ανεχτούν και είναι διαθέσιμη σε εκείνους.

Οι μάσκες N95 που φοριούνται σωστά φιλτράρουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων στον αέρα, μεγέθους πάνω από 0,3 micron.

Σε πόση ώρα κολλάς κορονoϊό ανάλογα με τη μάσκα που φοράς

Κορονοϊός: Δείτε ποια μάσκα προστατεύει καλύτερα και πώς κολλάς τον ιό ανάλογα με την μάσκα που φοράς. Τι λένε οι επιστήμονες…

Η παραλλαγή Όμικρον έφερε αλλαγές στις συστάσεις των ειδικών για τη χρήση μάσκας.

Επιστήμονες σε όλον τον κόσμο αξιολογώντας τη μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, συστήνουν την ευρεία χρήση της μάσκας KN95 τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγάλου συνωστισμού.

Ωστόσο, δεν υπάρχει οδηγία που να λέει ότι οι άλλοι δύο τύποι μάσκας, η χειρουργική και η υφασμάτινη, δεν συνίστανται. Στην Ελλάδα, συστήνεται η χρήση μάσκας ΚΝ95 σε ΜΜΜ και σε σούπερ μάρκετ.

Η WSJ σε άρθρο της ασχολείται με το ζήτημα της διαφορετικής συμπεριφοράς των μασκών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιούν για άνεση και στιλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό.

Παρά ταύτα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα (aerosol) ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Κορονοϊός: Σύγκριση αποτελεσματικότητας

Ακόμα δημοσιεύει έναν πίνακα του CDC που δίνει στοιχεία για το πόσο προστατεύουν τα τρία είδη μάσκας και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος κοροναϊός ανάλογα με τη μάσκα που φορούν δύο άτομα που έρχονται σε επαφή.

Όπως φαίνεται στον πίνακα, αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά.

Αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία μάσκα, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά.

Στην περίπτωση που και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες τότε χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Δείτε τον πίνακα

Self test, rapid και pcr: Όσα πρέπει να ξέρεις για την καραντίνα και τις βεβαιώσεις για την εργασία

Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, ο ΕΟΔΥ απάντησε στις 10 πιο συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν σχετικά με τον κορονοϊό, τη νόσηση και την εμβολιαστική διαδικασία.

Διαγνώστηκα θετικός με αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr, τι πρέπει να κάνω;

Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης

Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ήμερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.

Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης.

Κορονοϊός: Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, τι πρέπει να κάνω;

Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες:

Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και
Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση.
Β) είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση:

Μένω σε απομόνωση για 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα.
Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Είμαι υγειονομικός και έχω βρεθεί θετικός/είμαι στενή επαφή κρούσματος.

Νοσώ από Sars-Cov-2, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης.

Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε.

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο:

Γραμμή Υπ. Εργασίας: 1555

Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force): 210-3493958, 210-3493867

Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;

Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από τη ΓΓΠΠ.

Κορονοϊός: Έχω self-test θετικό. Τι πρέπει να κάνω;

Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμά του (αν είναι θετικό) δεν δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test.

Αντιμετωπίζω δυσκολία με τον προγραμματισμό του ραντεβού μου για εμβόλιο/με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου/δεν αναγνωρίζονται τα στοιχεία μου στην πλατφόρμα του εμβολίου.

Κορονοϊός: Ο ΕΟΔΥ δεν διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εμβολίου.

Για υποστήριξη και επικαιροποίηση στοιχείων παρακαλούμε απευθυνθείτε σε ΚΕΠ.

Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό σε Δημόσια Δομή ή για εμβολιασμό κατ’ οίκον απευθυνθείτε σε ΚΕΠ/φαρμακείο/Γενικό οικογενειακό ιατρό.

Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Απαλλαγή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους υγείας για τους πολίτες άνω των 60.

Οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο εξής ΦΕΚ: Τεύχος B’ 6324/30.12.2021.

O ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για τις σχετικές αιτήσεις.

Έχω διενεργήσει εμβολιασμό κατ’ οίκoν και επιθυμώ ενισχυτική δόση/θέλω να αιτηθώ εμβολιασμό κατ’ οίκον.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας καθώς και με την Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠε) που ανήκετε.

Αντιμετωπίζω πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης/εμβολιασμού/θετικού-αρνητικού αποτελέσματος/Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Κορονοϊός: Ο ΕΟΔΥ δεν είναι αρμόδιος για την έκδοση των ανωτέρω πιστοποιητικών.

Για σχετικά ερωτήματα απευθυνθείτε στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή στο support.gov.gr.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ