Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021
ΑρχικήPlusΚωνσταντίνου και Ελένης - Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Μαΐου

Κωνσταντίνου και Ελένης – Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Μαΐου

Κωνσταντίνου και Ελένης – Εορτολόγιο: Σήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου είναι των Κωνσταντίνου και Ελένης των ισαποστ., Βησσαρίωνος

Δηλαδή γιορτάζουν οι: Κωνσταντίνος, Κώστας, Κωστής, Κωσταντίνος, Κωστάκης, Κωνσταντίνα, Κωνσταντία, Κωσταντίνα, Κωστούλα, Ντίνα, Νάντια, Ελένη, Έλενα, Ελεάννα, Ελεάνα, Λένα, Λενίτσα, Λένγκω, Λενιώ, Ελεονόρα, Ελεονώρα, Νόρα, Μαριλένα, Ελενάκι, Νίτσα.

Ανατολή: 06.10

Δύση: 20.34

Σελήνη 10 ημερών

Κωνσταντίνου και Ελένης – Εορτολόγιο: Επίσης σήμερα είναι: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τότε αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development).

Κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη, τις διακυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις να διοργανώσουν εκδηλώσεις, που θα διευρύνουν τη γνώση των λαών σχετικά με τον παγκόσμιο πολιτιστικό πλούτο και να ενθαρρύνουν μέσω της εκπαίδευσης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης τη γνώση της αξίας της πολιτισμικής διαφορετικότητας.

Κωνσταντίνου και Ελένης – Εορτολόγιο: «Την Παρασκευή στο Σύνταγμα κάνουμε φασαρία για τον Πολιτισμό»

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία μετά… μουσικής στο Σύνταγμα κάνει με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πολιτισμού κάνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, όμως οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν κανέναν λόγο να γιορτάσουν μετά από τα όσα έχουν υποστεί τους μήνες της πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στην τύχη τους.

Για τον λόγο αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος απευθύνει κάλεσμα στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα για «να κάνουμε φασαρία για τον Πολιτισμό που καταδικάστηκε στη σιωπή».

«Μετά από δεκατέσσερις μήνες χωρίς ζωντανό Πολιτισμό, με ένα δυσοίωνο καλοκαίρι μπροστά μας, με τα ίδια ασφυκτικά υγειονομικά πρωτόκολλα με πέρσι και χωρίς καμία συζήτηση για στήριξη των εργαζομένων, ερχόμαστε με οτιδήποτε κάνει φασαρία (και τις ωτοασπίδες μας!) και εναλλάσσουμε φασαρία με σιωπή.

Δημιουργούμε ένα γεγονός που δεν θα μπορέσει να περάσει απαρατήρητο, για την επιβίωση όχι μόνο την δική μας, αλλά και του ίδιου του Πολιτισμού, που δεν εξαρτάται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και κάθε λογής Ιδρύματα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος αυτονόητα στηρίζει και όλες τις παράλληλες δράσεις που γίνονται από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και άλλα σωματεία και συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μουσική δράση στις 21 Μάη για την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού

Να δηλώσουν συμμετοχή στη μουσική δράση που διοργανώνει την Παρασκευή 21 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στα σκαλιά του Ηρωδείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού, καλεί όλους τους μουσικούς ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, τονίζοντας πως την προηγούμενη ημέρα, στο ίδιο μέρος και ώρα, θα γίνει η «πρόβα».

Την Παρασκευή η περιοχή κάτω από την Ακρόπολη θα γεμίσει με μελωδίες… Τζαζ και παράδοση συναντιούνται σε μια μουσική σύμπραξη. Δύο πυρήνες μουσικών παίζουν το «Autumn Leaves» και το «Στο ‘πα και στο ξαναλέω». Οι εκατοντάδες μουσικοί που θα βρίσκονται εκεί θα γίνουν ένα με την ορχήστρα, οι φωνές του κόσμου ενώνονται στην ίδια μελωδία, η μελωδία γίνεται σύνθημα: «Γίνε κι εσύ κρίκος στην αλυσίδα»…

Ένα σύνθημα που θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο,, καθώς ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συμμετέχει σε κοινή δράση που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία με καλλιτεχνικά σωματεία από κάθε γωνιά της γης. Η παγκόσμια μέρα Πολιτισμού γίνεται μέρα δράσης και διεκδίκησης.

Κωνσταντίνου και Ελένης – Εορτολόγιο: Στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει:

«Οι χώροι Πολιτισμού δεν θα ανοίξουν για όλους το ίδιο. Μόνο μια μικρή μερίδα συναδέλφων έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε φεστιβάλ δήμων κ.λπ., ενώ η εστίαση, οι υπόλοιπες πολιτιστικές εκδηλώσεις (πανηγύρια, γάμοι κ.ά.), που αφορούν το σύνολο του κλάδου, είναι ακόμα στον “αέρα”.

Θέλουν να προσαρμόσουν τα μεροκάματά μας στο budget της πληρότητας των καθισμάτων. Παράλληλα, από εκεί που χιλιάδες συνάδελφοι δεν πήραν ούτε το επίδομα, μας αναγκάζουν να ανοίξουμε μπλοκάκια, παρά την υπερφορολόγηση ως “συνεργάτες”, μήπως και παίξουμε σε συναυλίες και φεστιβάλ.

Την ίδια ώρα ο ψηφιακός πολιτισμός “τρέχει”, ο μουσικός από τις χιλιάδες views των spotify κ.λπ., καλείται να λάβει λίγα ευρώ, να παραχωρήσει πλήρως το ηθικό, πνευματικό – συγγενικό δικαίωμα για να κερδίζουν κάποιες πλατφόρμες.

Με τους αγώνες, τη μαζικότητά μας, τα αιτήματά μας, το μεράκι μας, την αγάπη μας για τον Πολιτισμό, την ανησυχία μας για την επόμενη μέρα, διατρανώνουμε πως δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ