Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΚοινωνικός Τουρισμός: Κλικ ΕΔΩ για τα 300 ευρώ - Δωρεάν 12 διανυκτερεύσεις

Κοινωνικός Τουρισμός: Κλικ ΕΔΩ για τα 300 ευρώ – Δωρεάν 12 διανυκτερεύσεις

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού. Δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες…

ΧΘες, Τετάρτη 15 Ιουνίου, και ώρα 13:00 άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που αφορά σε 300.000 δικαιούχους.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα της περιόδου 2021-2022. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 23 Ιουνίου και ώρα 14:00, μέσω του συνδέσμoυ https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.

Σύμφωνα με το Υπουργείο «πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό φέτος τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους».

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πώς θα πάρετε επίδομα 300 ευρώ

Για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα για το 2022-2023, θα πρέπει κανείς να έχει το έτος 2021, 50 ημέρες είτε ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, είτε παροχής προστασίας της μητρότητας είτε επιδότησης της ανεργίας είτε συνδυασμός των παραπάνω.

Οι ΑμεΑ που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο των ανέργων του ΟΑΕΔ και μπορούν να κάνουν αίτηση κάθε χρόνο χωρίς άλλη προϋπόθεση.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας gov.gr. Για να κάνετε την αίτηση, θα πρέπει να μπείτε ΕΔΩ και θα χρειαστείτε τα εξής:

  • είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • είτε τους κωδικούς του ΟΑΕΔ

Στη συνέχεια:

  • Επιλέγετε «Είσοδος στην Υπηρεσία» και μπαίνετε στο σύστημα με τους κωδικούς σας.
  • Επιλέγετε την Αίτηση Κοινωνικού Τουρισμού.
  • Υποβάλλετε την αίτηση ηλεκτρονικώς στο ΚΠΑ2 όπου ανήκετε βάσει της ταχυδρομικής σας διεύθυνσης.
  • Καταθέτοντας την αίτηση, το σύστημα χορηγεί στον δικαιούχο αποδεικτικό της υποβολής, με αριθμό πρωτοκόλλου, καθώς και ημερομηνία και ώρα υποβολής.

Νέο επίδομα διακοπών με voucher 150 ή 300 ευρώ

Τα δύο νέα προγράμματα επιδότησης που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν voucher στα πρότυπα του Freedom Pass για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Το ένα αφορά 150 ευρώ για διακοπές στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια και το δεύτερο 300 ευρώ για διακοπές στη σεισμόπληκτη Σάμο.

Τα προγράμματα θα ανοίξουν για αιτήσεις θα ανοίξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες μέρες, με πιθανότερη ημερομηνία στις 20 Ιουνίου.

Η ψηφιακή κάρτα θα εκδίδεται σε συνεργασία με τράπεζα, από ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργήσει το Εθνικό Δίκτυο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Δικαιούχοι είναι «όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας βάσει τελευταίας φορολογικής δήλωσης που έχουν υποβάλλει».

Όμως, από αυτά αποκλείονται όσοι έχουν ήδη λάβει voucher για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2021-2022 αλλά και όσοι επιλεγούν για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023 – το οποίο περιγράφεται παραπάνω- αλλά και όσοι επιλεγούν για το επίδομα «Τουρισμός για Όλους».

Αυτό θα ισχύει ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσουν μέχρι 31/7/2022 τα voucher που έχουν λάβει.

«Τουρισμός για Όλους» με voucher 150 ευρώ

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει κουπόνι 150 ευρώ για διακοπές ή εστίαση. Η Η πλατφόρμα θα ανοίξει γύρω στις 20-25 Ιουνίου στο tourism4all.gov.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω του gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και θα μπορούν όλοι να κάνουν αίτηση, όμως θα επιλεχθούν με κλήρωση 200.000 πολίτες.

Κοινωνικός τουρισμός: Σε ποια νησιά είναι όλα δωρεάν για 12 διανυκτερεύσεις

ο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2022, η πλατφόρμα του οποίου ανοίγει την Τετάρτη 15 Ιουνίου, προβλέπει ότι στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Βόρειας Εύβοιας, όπως και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Πρόκειται για ένα μέτρο που καθιερώθηκε για την ενίσχυση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 στη Βόρεια Εύβοια, όπως και για το νησί της Σάμου που επλήγη από τον σεισμό του Οκτωβρίου του 2020.

Για τις ίδιες περιοχές (Βόρεια Εύβοια και Σάμο) θα ισχύουν στα καταλύματά τους για όλον τον χρόνο οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης.

Οι αυξημένες τιμές επιδότησης το 2022 αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή.

Επιπλέον, για το μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Οι περιοχές με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για έως 10 διανυκτερεύσεις
Επίσης το πρόγραμμα προβλέπει ότι για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Δωρεάν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για ΑμεΑ

Όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα διατίθενται δωρέαν στα ΑμεΑ για όλους τους προορισμούς. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων στο κόστος των εισιτηρίων ανέρχεται σε 25% και των πολυτέκνων σε 20%.

Χατζηδάκης: Στόχος οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε:

«300.000 εργαζόμενοι και άνεργοι μπορούν να επωφεληθούν φέτος από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ για την περίοδο 2022-2023.

Παράλληλα, όσοι έχουν κουπόνια περυσινά μπορούν να τα εξαργυρώσουν έως τις 31 Ιουλίου. Είναι μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική για τις κοινωνικές ομάδες που την έχουν ιδιαίτερα ανάγκη.

Στόχος μας είναι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια.

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο και θα εφαρμοστεί με ακόμα καλύτερους όρους σε σχέση με πέρυσι».

Κοινωνικός Τουρισμός: Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε και να βελτιώνουμε το δημοφιλές πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για δωρεάν ή χαμηλού κόστους διακοπές στους δικαιούχους και τις οικογένειές τους ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τις τοπικές επιχειρήσεις και αγορές.

Φέτος μειώνουμε την ιδιωτική συμμετοχή, αυξάνουμε την επιδότηση και διευρύνουμε τις περιοχές με δωρεάν διαμονή. Επιπλέον, δημιουργούμε ειδικό πλαίσιο στήριξης της Β. Εύβοιας και της Σάμου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές με 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις και αυξημένη επιδότηση για τις τουριστικές επιχειρήσεις όλο το χρόνο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ