Κλειστα σχολεια αυριο 14/3: Ποια δεν θα ανοίξουν στην Αττική

Κλειστα σχολεια αυριο 14/3: Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, μερικά σχολεία δεν θα ανοίξουν ούτε αύριο στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους δημάρχους της Αττικής, κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο Δευτέρα 14/3/2022, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική. Εξαιρούνται τα […]

Κλειστα σχολεια αυριο 14/3: Ποια δεν θα ανοίξουν στην Αττική

Κλειστα σχολεια αυριο 14/3: Οπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, μερικά σχολεία δεν θα ανοίξουν ούτε αύριο στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη μετά από σχετικές διαβουλεύσεις με τους δημάρχους της Αττικής, κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο Δευτέρα 14/3/2022, όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική.

Εξαιρούνται τα σχολεία των Δημοτικών Ενοτήτων Βιλίων και Ερυθρών, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά.

Καθώς οι ισχυρές χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα προσβασιμότητας.

Στο Δήμο Ωρωπού τα σχολεία στο Καπανδρίτι, στο Πολυδένδρι, στις Αφίδνες, στη Μαλακάσα, στον Αυλώνα και στον Κάλαμο (εκτός από αυτά της περιοχής των Αγίων Αποστόλων) θα λειτουργήσουν από τις 10:00 το πρωί λόγω παγετού.

Κλειστα σχολεια αυριο 14/3: Ο Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:

« Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Αύριο όλα τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, προκειμένου τα παιδιά μας να επανέλθουν απρόσκοπτα στα μαθήματά τους, εκτός από τις περιπτώσεις όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός δημιουργούν προβλήματα προσβασιμότητας».

Self test στα σχολεία: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς από αύριο

Ξεκινά νέος γύρος διάθεσης των δωρεάν self test για τα σχολεία από τη Δευτέρα 15/3. Συνολικά πέντε self test θα μπορούν να προμηθευτούν οι μαθητές, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί από αύριο έως και την Πέμπτη 17/3, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 18 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2022.

Στο τραπέζι η κατάργηση του ενός self test

Την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η συζήτηση για να «χαλαρώσει» και το μέτρο των υποχρεωτικών self test στα σχολεία. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση που θα έχουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Κλειστα σχολεια αυριο 14/3: Πλησιάζει και το τέλος της μάσκας στα σχολεία

Σιγά-σιγά καταργούνται σχεδόν όλα τα μέτρα για την πανδημία για εμβολιασμένους αλλά και ανεμβολίαστους. Το επόμενο βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα φαίνεται να είναι η κατάργηση της μάσκας και στα σχολεία.

Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους το περασμένο Σάββατο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης Μάννα Σύρου, όπου είπε σε μαθητές:

«Από αύριο δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Και πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας».

Κλειστα σχολεια αυριο 14/3: Κάθε πότε γίνεται το self test

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και μη, πρέπει να πραγματοποιήσουν self test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Τι ισχύει για τα self test την εβδομάδα από 14/3 έως 18/3

  • Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Βεβαίωση αρνητικού self-test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.
  • Η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Η μάσκα «έριξε» τα κρούσματα στα σχολεία όταν κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα σχολεία που εφάρμοσαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είχαν 72% λιγότερα κρούσματα ενδοσχολικής διασποράς συγκριτικά με σχολεία που είχαν προαιρετική τη χρήση της μάσκας, με βάση τα αποτελέσματα μίας μελέτης που διεξήχθη σε πάνω 1,1 εκατομμύρια μαθητές και 157000 άτομα προσωπικού σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ υπό την αιγίδα του NIH (National Institutes of Health).

Οι Iατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης αυτής.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η μελέτη σχεδιάστηκε στην περίοδο που το στέλεχος Δέλτα κυριαρχούσε. Οι περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 που περιγράφηκαν στη μελέτη προήλθαν από την κοινότητα, ενώ μόλις το 10% προήλθε από σχολική διασπορά.

Οι ερευνητές περιέγραψαν ότι για κάθε 100 περιπτώσεις που προήλθαν από την κοινότητα, περιγράφηκαν 7,3 περιπτώσεις που προήλθαν από το σχολείο σε σχολεία που ήταν υποχρεωτική η χρήση μάσκας, και 26,4 περιπτώσεις σε σχολεία που ήταν προαιρετική η μάσκα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προαιρετική χρήση μάσκας αυξάνει κατά 3,6 φορές τον κίνδυνο ενδοσχολικής μετάδοσης. Η μελέτη αφορά δεδομένα από 26 Ιουλίου 2021 έως 13 Δεκεμβρίου 2021, δηλαδή την περίοδο πριν την επέλαση του στελέχους όμικρον.

Συνολικά περιγράφηκαν 40.601 λοιμώξεις στην κοινότητα (36032 σε μαθητές και 4569 σε προσωπικό) και 3085 λοιμώξεις που μεταδόθηκαν εντός σχολείου (2844 σε μαθητές και 241 σε προσωπικό).

Στα σχολεία που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη, το 10% είχε προαιρετική χρήση μάσκας, το 75% είχε υποχρεωτική χρήση μάσκας και στο υπόλοιπο 15% η στρατηγική όσο αφορά τη χρήση της μάσκας άλλαξε κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ της αξίας της χρήσης μάσκας στην προστασία από τη διασπορά του ιού SARS-CoV-2 στα σχολεία.