Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: Αττική, όλες οι περιοχές – Τι ισχύει με τα self test

Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: Μετά την κακοκαιρία, ο… κορονοϊός. Πολλά σχολεία δεν θα ανοίξουν στη χώρα αύριο, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, λόγω κρουσμάτων. Το newsme.gr, δημοσιεύει. όπως κάθε μέρα, τη λίστα με τα σχολεία και τα τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν. Παράλληλα, διαβάστε τι ισχύει με τα self test των μαθητών. Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: Νέο […]

Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: Αττική, όλες οι περιοχές - Τι ισχύει με τα self test

Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: Μετά την κακοκαιρία, ο… κορονοϊός.

Πολλά σχολεία δεν θα ανοίξουν στη χώρα αύριο, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, λόγω κρουσμάτων.

Το newsme.gr, δημοσιεύει. όπως κάθε μέρα, τη λίστα με τα σχολεία και τα τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν.

Παράλληλα, διαβάστε τι ισχύει με τα self test των μαθητών.

Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: Νέο self test σήμερα οι μαθητές για το σχολείο την Τρίτη

Στις σχολικές αίθουσες προσήλθαν σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία όλης της χώρας, δηλαδή και σε αυτά που είχαν κλείσει την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί προσήλθαν στα σχολεία που είχαν κλείσει έχοντας κάνει ήδη self test, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Ειδικά, οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να είχαν σήμερα αρνητικό rapid test όπως και πριν την Παρασκευή, με δικά τους έξοδα, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (1/2).

Για τους μαθητές την τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, στα σχολεία θα γίνουν και άλλα δύο self test.

Το ένα θα πρέπει να γίνει σήμερα ώστε να υπάρχει το αποτέλεσμα πριν την προσέλευση της Τρίτης (1/2) και το άλλο πρέπει να γίνει την Πέμπτη πριν την προσέλευση της Παρασκευής (4/2).

Υπενθυμίζεται ότι:

Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές καταχωρίζουν τη δήλωση και το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται σε αυτές εξακολουθούνν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: 6.566 θετικά self test στα σχολεία

Συνολικά 6.566 θετικά self test έχουν βρεθεί στα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας.

Τα στοιχεία αυτά δεν προέρχονται από το σύνολο των τμημάτων, αλλά από τα περίπου 29.000 τμήματα που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω καιρικών συνθηκών και είχαν την υποχρέωση να προσέλθουν σήμερα με τεστ.

Πού δηλώνουμε το self test

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19,

H πλατφόρμα αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Κλειστα σχολεια αυριο 1/2: Δείτε τη λίστα, όπως τη δημοσιεύει το Υπουργείο Παιδείας:

Κλειστά σχολεία και την Τρίτη σε περιοχές της Αττικής – Δείτε πού

Κλειστά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουμε και αύριο, Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, σε περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Δεν θα λειτουργήσουν, λοιπόν, σε περιοχές όπου υπάρχουν δυσκολίες προσβασιμότητας, όπως αποφασίστηκε ύστερα από διαβούλευση η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου.

Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσει με διά ζώσης εκπαίδευση το 2ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής εξαιτίας κτιριακών προβλημάτων, καθώς και το Λύκειο Μελισσίων στο οποίο ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταλήψεις.

Επιπλέον, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στα Βίλια και στη δημοτική ενότητα Ερυθρών, καθώς υπάρχουν ακόμα δυσκολίες προσβασιμότητας για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, εξαιτίας του παγετού. Σχετική απόφαση έχει ήδη εκδοθεί και από τον δήμαρχο, Χρήστο Στάθη. Θυμίζουμε ότι η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών αποτελεί ευθύνη των Δήμων οι οποίοι ενημερώνουν άμεσα τους ενδιαφερόμενους.

Σχολεία: Ποια μέτρα ισχύουν

Τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στο πρωτόκολλο που ισχύει για τη λειτουργία των σχολείων, ενώ παραμένουν ως έχουν αυτά που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ.

Αναλυτικά: 

1. Προβλέπεται ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων (10-15 Ιανουαρίου), δηλαδή θα διενεργηθούν τρία αντί για δύο. Το self test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία self test πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών και η αναστολή των εκδρομών. Επίσης, παραμένει σε ισχύ το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος λόγω κρουσμάτων.

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος 

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, θα μπαίνει σε καραντίνα για τουλάχιστον 5 ημέρες. Η απομόνωση θα διακόπτεται έπειτα από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ (self ή radid), η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο -προεξάρχοντος του πυρετού- υποχωρούν, και με αρνητικό self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (radid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους.

Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Οι επαφές κρουσμάτων 

Όσο για τις περιπτώσεις που μαθητής ή εκπαιδευτικός έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού εκτός σχολείου, προβλέπονται τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.

Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία self test τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7. Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

Πότε γίνεται τηλεκπαίδευση

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:

– Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

– Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.

– Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.

– Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.