Κλείσιμο σχολείων: Τέρμα στο σενάριο περί κλεισίματος σχολείων έβαλε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως λόγω της μεγάλης έξαρσης των ιώσεων και του κορονοϊού, και συμπλήρωσε ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.
Επιπλέον, οι γονείς συστήνεται να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα γρίπης ή κορονοϊού, αφού καμία απουσία και έως 5 ημερών με βεβαίωση γιατρού δεν θα προσμετράται.
Παράλληλα αναφέρθηκε εκ νέου και στο θέμα των διορισμών.
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού και των ιώσεων, όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Κλείσιμο σχολείων: Η οριστική απόφαση
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο επιστροφής της υποχρεωτικής μάσκας, η υπουργός το απέκλεισε. Παράλληλα αναφέρθηκε εκ νέου και στο θέμα των διορισμών.
Τέλος στη συζήτηση για κλειστά σχολεία και μάσκες
Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν έχει δεχθεί καμία εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών ούτε για κλείσιμο των σχολείων λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κοροναϊού και των ιώσεων, ούτε για υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, το Υπουργείο Παιδείας, από την πρώτη στιγμή έχει απευθύνει σύσταση στους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν έχουν κάποια «ύποπτα» συμπτώματα και μάλιστα έχει ληφθεί πρόνοια και για τις απουσίες, καθώς από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο δεν θα προσμετρώντας μέχρι και απουσίες 5 ημερών με την ανάλογη βεβαίωση από γιατρό.
Κλείσιμο σχολείων: Για τους αναπληρωτές
Σε ότι αφορά το θέμα των αναπληρωτών αλλά και των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι επί 12 χρόνια δεν είχε γίνει ούτε 1 μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικού, αλλά τα 2 τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε 25.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Η Υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί αποτελεί στρέβλωση και οι αναπληρωτές να είναι μόνο για να καλύπτουν κάποια έκτακτη ανάγκη.
Για το λόγο αυτό γίνεται συζήτηση ώστε να καταρτιστεί ένα νομοσχέδιο για να προκριθεί ένα νέο σύστημα διορισμών που θα καλύψει τις πάγιες ανάγκες με τους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, αντί των αναπληρωτών.
Κλείσιμο σχολείων: Επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές
“Πονοκέφαλο” προκαλεί το πρώτο κουδούνι του 2023 στα σχολεία της χώρας. Ανησυχία για την τριδημία και την προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία.
Χωρίς μέτρα, αλλά με ισχυρές συστάσεις και έντονο προβληματισμό ήχησε το πρώτο κουδούνι του 2023 στα σχολεία της χώρας, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στις αίθουσες σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω του “κοκτέιλ” των ιώσεων και της πανδημίας.
Η έξαρση γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν ανησυχία, τη στιγμή που οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα σε όλη τη χώρα, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.
Η ανησυχία για την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων όλης της χώρας είναι έντονη λόγω των αυξημένων προσελεύσεων, με την πληρότητα να κυμαίνεται στο 50% στην Αθήνα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στο “Αττικό”, το “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό “Ηρακλείου” η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.
Τι ισχύει για τους απουσίες των μαθητών λόγω γρίπης
Παρά το γεγονός πάντως ότι οι μαθητές επέστρεψαν κανονικά στα σχολεία, εγκύκλιος προβλέπει τη δυνατότητα απουσιών για όσους νοσούν από την εποχική γρίπη και επίσης έχει γίνει και σύσταση στους γονείς ότι αν κάποιο παιδί έχει συμπτώματα να μην πάει στο σχολείο.
Το ΦΕΚ που δημοσιευθεί αφορά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από 1 Ιανουαρίου 2023 και έως και τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023.
Η εγκύκλιος που εκδόθηκε προβλέπει…
ότι οι απουσίες μαθητών έως πέντε εργάσιμες ημέρες που οφείλονται στην εποχική γρίπη θα καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρώνται.
Σύμφωνα με το Alfavita, οι μαθητές θα πρέπει να φέρνουν σχετική βεβαίωση δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Σημειώνεται πως οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.
Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας συστήνει σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως «πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες»
“Δεν μπορούν να κλείνουν κάθε χρόνο τα σχολεία λόγω ιώσεων”
“Δεν μπορούν να κλείνουν κάθε χρόνο τα σχολεία εξαιτίας των ιώσεων”, δήλωσε η Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι οι γονείς πρέπει να εξοπλίσουν τα παιδιά τους με αντισηπτικά και να φροντίσουν να τα υποβάλουν σε τεστ γρίπης ή Covid. Παράλληλα υπενθύμισε πως ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα, τα παιδιά θα πρέπει να μένουν στο σπίτι.
Η πρόεδρος της ΕΥΝΑΠ ανέφερε πως τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών επισκέπτονταν παιδότοπους, εμπορικά κέντρα και φίλους τους, γεγονός που “δεν δικαιολογεί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία”.
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή δήλωσε πως η κυβέρνηση “δεν αποφασίζει μόνη της για τα μέτρα που λαμβάνει, αλλά κινείται πάντοτε με γνώμονα τις αποφάσεις των ειδικών”.
“Εάν εισηγηθούν κάτι οι ειδικοί, εμείς θα το ακολουθήσουμε. Δεν αυτενεργούμε”, τόνισε.
Σχετικά με τις απουσίες στα σχολεία, έκανε γνωστό πως «οι απουσίες για την Covid ισχύουν επιπροσθέτως από τις απουσίες για τη γρίπη. Καταγράφονται αλλά δεν υπολογίζονται».
Πως είναι η καθημερινότητα ενός παιδιού στο σχολείο την εποχή του Covid-19;
O 10χρονος Νικόλας από την Αθήνα μας παρουσιάζει μια μέρα από την καθημερινότητά ενός μαθητή εν μέσω πανδημίας, από τη στιγμή που ξυπνάει και πάει σχολείο μέχρι την ώρα που επιστρέφει στο σπίτι και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.
Ο Νικόλας περιγράφει τα μέτρα που πρέπει να τηρεί καθημερινά ώστε να παραμείνει ο ίδιος και οι γύρω του ασφαλείς, μας λέει τι ήταν αυτό που το έλειψε περισσότερο όσο τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και μας γνωρίζει τον ξεχωριστό ‘ιπτάμενο’ φίλο του Κίουι.
Εκπαίδευση και πανδημία
Aπό το ξέσπασμα του Covid-19 μέχρι σήμερα, η πανδημία έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στον χώρο της εκπαίδευσης για εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως αποτελώντας τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση για τα παιδιά στα 75 χρόνια ιστορίας της UNICEF.
Βάσει της πρόσφατης έκθεσης της UNICEF, στο αποκορύφωμά της πανδημίας, περισσότεροι από 1,5 δισεκατομμύριο μαθητές έμειναν εκτός σχολείου λόγω διακοπής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στη χώρα τους ενώ σχολεία έκλεισαν παγκοσμίως για σχεδόν 80% της ακαδημαϊκής περιόδου κατά το πρώτο έτος της κρίσης.
Αυτή η διαταραγμένη εκπαιδευτική περίοδος είχε σημαντικές συνέπειες όχι μονό στο κομμάτι της μάθησης και προόδου αλλά και στην ψυχική υγεία των παιδιών και επίσης συνετέλεσε στην αύξηση της παιδικής εργασίας και της φτώχιας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γι’αυτό είναι σημαντικό τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και η πρόσβαση σε αυτά ασφαλής και εγγυημένη για κάθε παιδί.
Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις η UNICEF συνεχίζει να ζητά την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία μέσω της διασφάλισης ποιοτικής εκπαίδευσης, προστασίας και καλής ψυχικής υγείας για κάθε παιδί καθώς και την ανάπτυξη καλύτερων και πιο ανθεκτικών τρόπων πρόληψης, αντιμετώπισης και προστασίας των παιδιών από κρίσεις.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση «Αποτρέποντας μια χαμένη δεκαετία: Επείγουσα δράση για να αντιστραφεί ο καταστροφικός αντίκτυπος του COVID-19 σε παιδιά και νέους» εδώ.