Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΠαιδείαΚλεινουν τα σχολεια; Τι ζητάνε οι ειδικοί - Ποια η απάντηση του...

Κλεινουν τα σχολεια; Τι ζητάνε οι ειδικοί – Ποια η απάντηση του Υπουργείου

Σχολεια: Φωνές για κλείσιμο των σχολείων έρχονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Τι στάση θα κρατήσει το Υπουργείο.

Μεγάλες διαστάσεις ότι παίρνει ξανά η πανδημία μετά και την εμφάνιση της νέα μετάλλαξης του ιού.

Όλο και περισσότεροι είναι όσοι από την επιστημονική κοινότητα ζητάνε το κλείσιμο των σχολείων λόγω του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ξεκάθαρη θέση προς αυτή την κατεύθυνση διατυπώνει τα τελευταία 24ωρα ο διευθυντής Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Σχολεια: Κλείσιμο ζητάνε οι ειδικοί

Σχολεια: Μιλώντας προχθές Τρίτη 30/11 στο Mega είπε: «Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές. Θα έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτό το καθεστώς χρόνια.

Κλείνουν για την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά εμάς μας διευκολύνει γιατί είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα διασποράς, έχουμε δει εμβολιασμένους γονείς να υποφέρουν επειδή νόσησαν τα παιδιά τους».

Τσούχλος: Το 50%+1 πρέπει να αλλάξει άμεσα

Ο κ. Τσούχλος διευκρίνισε πως η ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα είχε ζητήσει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα στα σχολεία.

«Ζητήσαμε εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Τα πρωτόκολλα πρέπει να αλλάξουν, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Υπάρχει αναταραχή όταν εμφανίζεται ένα νέο κρούσμα, οι μαθητές δεν μπαίνουν στις τάξεις, οι γονείς ανησυχούν, δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Το 50%+1 πρέπει να αλλάξει άμεσα. Να δούμε από την αρχή τα μέτρα. Επιθυμούμε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και τον ΕΟΔΥ, δεν έχουμε ενημέρωση, μαθαίνουμε τους αριθμούς από τα κανάλια».

Κόπτσης: Απόλυτα ελεγχόμενη η διασπορά του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα
Μέχρι στιγμής είναι απόλυτα ελεγχόμενη η διασπορά του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα, αν και τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στα παιδιά εμφανίζουν αυξητική τάση, ανέφερε o Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι έχουν κλείσει ελάχιστα τμήματα και είναι τέλος Νοεμβρίου, οφείλεται στο γεγονός πως τα πρωτόκολλα λειτουργούν.

«Σε κάθε τμήμα που υπάρχει κρούσμα εφαρμόζεται αυξημένος αριθμός testing σε όλα τα παιδιά με 3 self και 2 rapid. Το γεγονός αυτό βοηθά», αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα ο κ. Κόπτσης, δήλωσε πως οι σχολικές εκδρομές πραγματοποιούνται κανονικά μέχρι στιγμής, ενώ αναμένεται απόφαση αναφορικά με την διεξαγωγή τους τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, αποκάλυψε πως σύντομα αναμένεται κοινή απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Δικαιοσύνης, η οποία θα αφορά στους αρνητές γονείς, οι οποίοι δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο στερώντας τους τη γνώση.

Κλείσιμο σχολείων: Ποια η απάντηση από την Νίκη Κεραμέως

Ωστόσο, για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.

Πάντως το σενάριο για τα κλειστά σχολεία ξορκίζει με κάθε ευκαιρία δημοσίως η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επικαλούμενη τα λίγα τμήματα που είναι κλειστά σε όλη την Ελλάδα.

Η Νίκη Κεραμέως προ ημερών μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση για κλείσιμο σχολείων» είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως αναφέροντας παράλληλα πως στα σχολεία έχει εμβολιαστεί το 84% των καθηγητών ενώ ο εμβολιασμός στα λύκεια προσεγγίζει το 50%.

Το ποσοστό των καθηγητών στα πανεπιστήμια που έχει εμβολιαστεί είναι στο 93% και των φοιτητών στο 82%,πρόσθεσε η κ Κεραμέως. Όταν υπάρξει κρούσμα, τόνισε, ο μαθητής απομονώνεται και οι στενές επαφές του υποβάλλονται σε έως και 7 τεστ την εβδομάδα.

Τρόμος στην Ηλεία με τα κρούσματα στα σχολεία

Αρνητικό ρεκόρ 34 κρουσμάτων σε γυμνάσια και λύκεια καταγράφηκε χθες στην Ηλεία, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λάλα, όπου καταγράφηκαν οκτώ.

Κρούσματα υπάρχουν και στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου, το 1ο ΓΕΛ Πύργου, το ΓΕΛ Ανδρίτσαινας, το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας αλλά και σε σχολεία της επαρχίας Ολυμπίας.

Αυτά τα σχολεια έχουν κλείσει

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας σήμερα 30/11 είναι κλειστά μόλις το 0,02% των σχολικών μονάδων και πρόκειται για το δημοτικό σχολείο Αγδίνων στο δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού, το νηπιαγωγείο Καλάμου στη Λευκάδα καθώς και το δημοτικό σχολείο στην ίδια περιοχή.

Επίσης, κλειστές τάξης υπάρχουν στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, στο 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, στο δημοτικό σχολείο Αρμενοχωρίου Φλώρινας, στο δημοτικό σχολείο Κυπρίνου στην Ορεστιάδα, στο Γενικό Λύκειο Αγιάσου στη Μυτιλήνη και στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Καλλονής στη Λέσβο.

Ανησυχία υπάρχει πάντως και στην Ηλεία καθώς σύμφωνα με την ΕΡΤ αρνητικό ρεκόρ 34 κρουσμάτων σε γυμνάσια και λύκεια καταγράφηκε χθες στηνπεριοχή. Τα περισσότερα εντοπίζονται στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Λάλα, όπου καταγράφηκαν οκτώ.

Κρούσματα υπάρχουν και στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου, το 1ο ΓΕΛ Πύργου, το ΓΕΛ Ανδρίτσαινας, το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας αλλά και σε σχολεία της επαρχίας Ολυμπίας.

Να σημειώνουμε ότι για τα Χριστούγεννα τα σχολεία θα κλείσουν την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου και θα ξεκινήσουν ξανά μετά την εορτή των Φώτων, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Τότε θα κλείσουν για Χριστούγεννα τα σχολεια

Πλησιάζει η ώρα που θα κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Φέτος, τα μαθήματα θα σταματήσουν στις 23 Δεκεμβρίου ημέρα Πέμπτη και θα ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα.

Οι διακοπές φέτος θα είναι μάλιστα και λίγο αυξημένες καθώς επισήμως ορίζονται από την 24η Δεκεμβρίου έως την 7η Ιανουαρίου.

Όμως η αλλαγή φέτος γίνεται καθώς η παραμονή των Χριστουγέννων πέφτει Παρασκευή και τα Χριστούγεννα Σάββατο.

Επόμενες διακοπές θα είναι αυτές του Πάσχα όπου τα σχολεία παραδοσιακά κλείνουν από τη Μεγάλη Δευτέρα και ανοίγουν μετά την Κυριακή του Θωμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ