ΜΜΜ: Χειρόφρενο θα τραβήξουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Ελλάδα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Άλλη μια δύσκολη ημέρα θα είναι η Τετάρτη για αυτούς που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα.
Ποια ΜΜΜ δεν θα λειτουργήσουν και για ποιο λόγο.
Δείτε αναλυτικά…
ΜΜΜ: Ποια μέσα δεν θα λειτουργήσουν την Τετάρτη
«Χειρόφρενο» τραβούν λεωφορεία και τρόλεϊ στην Αττική την Τετάρτη 8 Μαρτίου, καθώς σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι, όπως έγινε γνωστό μέσω του Σωματείου Τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ-ΟΣΥ.
Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη δε θα κυκλοφορήσουν τα οδικά μέσα στην Αθήνα (λεωφορεία και τρόλεϊ) καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ συμμετέχει με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ). Το σωματείο ζητά ασφαλή και σύγχρονη δημόσια συγκοινωνία και τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατών.
Στο μετρό θα συνεδριάσουν το μεσημέρι της Τρίτη (7/3) προκειμένου να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι πώς θα συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης (8/3). Με δεδομένο ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στην απεργία δεν θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ, θεωρείται βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι στο μετρό θα μετέχουν στην απεργία. Ωστόσο, μένει να λάβουν επισήμως απόφαση εάν η απεργία στο μετρό θα είναι 24ωρη ή εάν θα κινηθούν για μερικές ώρες της ημέρας οι συρμοί.
Απεργία σε όλα τα πλοία – Ποια αφορά
24ωρη απεργία ανακοίνωσε Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την Τετάρτη 8/3 και συγκεκριμένα από τις 00:01 έως 24:00.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ τονίζει: «Η χώρα μας και η εργατική της τάξη θρηνεί το χαμό 57 ανθρώπων που έγιναν θυσία στο βωμό μιας διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής η οποία απαξίωσε τα δημόσια ΜΜΜ και είτε τα παρέδωσε σε επιχειρηματικούς ομίλους είτε στο όνομα της μείωσης του κόστους εξαπέλυσε ένα πογκρόμ διώξεων εναντίον των εργαζομένων αφήνοντας τεράστια κενά στην ασφαλή τους επάνδρωση, κατακρεούργησαν τις οργανικές θέσεις μετατρέποντας τα σε ανασφαλή και επικίνδυνα μέσα συγκοινωνίας για τον λαό μας!».
Στη συνέχεια προσθέτει: «Αυτά ακριβώς είναι τα συμπεράσματα που αναδεικνύονται από το πολύνεκρο και τραγικό δυστύχημα των αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.
Πέντε μέρες μετά από αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα ο λαός και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα σε όλη τη χώρα καταδικάζοντας μια πολιτική η οποία στο όνομα κόστους – κέρδους διαμόρφωσε τις συνθήκες για αυτή την απερίγραπτη τραγωδία.
Μαζί με αυτό καταδικάζουν την καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και όλοι μαζί απαιτούμε εδώ και τώρα να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το έγκλημα και παράλληλα να θωρακιστούν τα ΜΜΜ σύμφωνα με τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων».
Η ΠΕΝΕΝ σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω αφορούν και τη ναυτιλία. «Το έγκλημα που συνέβη στο σιδηρόδρομο αναδεικνύει αυτό που επαναλαμβανόμενα τονίζει η ΠΕΝΕΝ και αφορά και την Ναυτιλία.
Οι ζημιές, οι μηχανικές βλάβες, οι προσκρούσεις, οι προσαράξεις, οι φωτιές και πολλά ακόμη σε συνδυασμό με την έξαρση των ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους εργασιακούς χώρους στη Ναυτιλία φέρνουν στο προσκήνιο τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, την ανεπάρκεια στους ελέγχους, την κακή συντήρηση των πλοίων και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων οι οποίες μειώνουν την οργανική σύνθεση των πλοίων δημιουργώντας συνθήκες υπερεργασίας, εντατικοποίησης και εργασιακής εξουθένωσης των Ναυτεργατών που αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε κινδύνους για την ασφάλεια των Ναυτεργατών, των επιβατών και των πλοίων.
Η ΠΕΝΕΝ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο και σε όλα τα ΜΜΜ και θεωρεί ότι οι διεκδικήσεις τους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και των δικών μας αιτημάτων για ασφαλείς συγκοινωνίες στη θάλασσα!», υπογραμμίζει η ΠΕΝΕΝ.
Η ΠΕΝΕΝ κλείνει την ανακοίνωσή της, γνωστοποιώντας ότι: «Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία που αποφάσισε το Ε.Κ Πειραιά (μαζί με εκατοντάδες ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις) παλεύοντας για τα ίδια αιτήματα και στόχους!
Απορρίπτουμε τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης και τα συγγνώμη κατόπιν εορτής, τα οποία επιστρατεύονται επικοινωνιακά για τον κατευνασμό της οργής και αγανάκτησης του λαού μας!
Μαζί με όλα τα παραπάνω στην απεργία μας διεκδικούμε:
Μέτρα και ουσιαστικούς ελέγχους για την ασφαλή εργασία των Ναυτεργατών.
Συμμετοχή των Ναυτεργατικών σωματείων με θεσμοθετημένο ρόλο σε όλους τους τομείς των πλοίων με κορυφαίο την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.
Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις.
Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που μειώνουν τις συνθέσεις και δημιουργούν συνθήκες πρόκλησης νέων ατυχημάτων – δυστυχημάτων.
Τέμπη
«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή».
Έναρξη απεργίας Τετάρτη 00:01 και λήξη 24:00.
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ
Υ.Γ Εντός της ημέρας θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για την απεργιακή μας συγκέντρωση».
Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 8/3, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, αποφάσισε και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση αρχίζει στο 00.01 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως στις 24.00 της ίδιας ημέρας.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι η «στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων της χώρας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Πειραϊκής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων…» απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες.
Τέλος τα τρένα έως την Τετάρτη 8/3
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τουλάχιστον έως την Τετάρτη (8/3) τα τρένα, σύμφωνα με την απόφαση της συνεδρίασης της Κυριακής (5/3). Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τρένα και προαστιακός μετά τις αποφάσεις των σωματείων εργαζόμενων της Ηellenic Train να συνεχιστεί η απεργία στον σιδηρόδρομο.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των σωματείων εργαζομένων της Hellenic Train, (Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης με την Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ) αποφασίστηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 τονίζοντας ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται». «Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς», δηλώνουν οι εργαζόμενοι, «να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη των σχετικών μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία».
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ:
«Σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων, ύστερα από κάλεσμα των τριών σωματείων της Hellenic Train και στη μνήμη όσων χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία που παραβρέθηκαν αλλά και τους απλούς πολίτες για την συμπαράσταση και τη στήριξη τους στην μάχη, που δίνουμε για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια, και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Μετά το πέρας της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Μελών των τριών σωματείων και αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης μέχρι και την Τετάρτη 8/3/2023».
Τι θα αλλάξει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τον κόσμο
Όπως όλα δείχνουν, η 31η Μαρτίου θα είναι και η τελευταία όπου θα είναι υποχρέωση για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους με αρνητικό rapid test. Ωστόσο, φαίνεται πως θα αλλάξει και το πρωτόκολλο για τις μάσκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες απ’ όταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι πιθανότητα από 1η Απριλίου θα σταματήσουν τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, μιλώντας ανέφερε «Ναι, έχουμε δώσει μια παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά αλλά τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα παραμείνει να κάνουν τεστ»
Και συνέχισε λέγοντας «Αυτό βοηθάει, παρόλο που λένε ότι έχει ματώσει η τσέπη τους, και τους ίδιους. Γιατί όλα τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι ο ανεμβολίαστος εάν νοσήσει ενδεχομένως πρέπει πιο έγκαιρα να πάρει και θεραπείες γιατί ακριβώς δεν έχει την κάλυψη του εμβολίου».
Ένα σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας θέλει μαζί με τα rapid test, η κυβέρνηση να ανακοινώνει και το τέλος της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι ένα μέτρο που σιγά σιγά ακολουθούν πολλές χώρες της Ευρώπης. Ήδη η Γερμανία προ ημερών ανακοίνωσε το τέλος της μάσκας στα ΜΜΜ από τις 2/2.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανού υπουργού Υγείας, στα τρένα και λεωφορεία η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική, δεδομένου ότι η υγειονομική κατάσταση θα είναι ομαλή.
Ωστόσο, σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνιστάται να συνεχίσουν να φορούν μάσκα στα μέσα μεταφοράς «στη βάση της ατομικής ευθύνης και εθελοντικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ στο Βερολίνο.
Το μοντέλο αυτό δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η Ελλάδα με το τέλος της μάσκας στα ΜΜΜ από τον ερχόμενο Μάρτιο, Απρίλιο, δεδομένου μάλιστα ότι θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα λοιμώξεων αλλά και ο καιρός θα είναι πιο ζεστός και άρα, δεν θα είναι εύκολη η διασπορά κορονοϊού.