Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήPlus«Κλείνει» η εστίαση για μέρα σε όλη τη χώρα - Πότε έχει...

«Κλείνει» η εστίαση για μέρα σε όλη τη χώρα – Πότε έχει απεργία

Εστίαση απεργία: Την απόφαση να παραμείνουν κλειστοί για μια μέρα έχουν πάρει οι καταστηματάρχες. Πότε αναμένεται να συμβεί η απεργία.

Συνέχεια αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα κρίνονται υπερβολικά από τους ίδιους και ζητάνε τροποποιήσεις από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, θα προχωρήσουν και σε απεργία για μια μέρα όπου ολόκληρη η εστίαση στη χώρα θα παραμείνει κλειστή.

Εστίαση απεργία: Πότε θα απεργήσει η Εστίαση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής όλα τα καταστήματα εστίασης στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση “η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας:

Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο ΣΚΑΪ την Τετάρτη, ανέφερε ότι κάποιες επιχειρήσεις δεν έχουν ενημερωθεί σωστά όσον αφορά τον έλεγχο των παραστατικών και επισήμανε πως στο take away δεν χρειάζεται να γίνεται έλεγχος πελατών.

“Ο πελάτης μπαίνει με μάσκα, παίρνει το προϊόν και αποχωρεί, δεν κάθεται σε πάγκο ή τραπέζι. Αν βγει έξω αν κάτσει έξω σε πάγκο να πιει τον καφέ του, βεβαίως πρέπει να ελεγχθεί. Αλλά η ΚΥΑ προβλέπει ότι αν παίρνεις καφέ και φεύγεις δε γίνεται έλεγχος”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο κ. Καββαθάς ανέφερε μεταξύ άλλων, πως τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή το Σάββατο, δυσκολεύουν πάρα πολύ τα καταστήματα, αφού περιορίζουν τους πελάτες.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως υπύρξε μείωση τζίρου 30 – 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο, δηλαδή τις δύο πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη η μείωση έφθασε μέχρι και το 80%.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν ήδη και στην Πάτρα όταν έμειναν κλειστά τα καταστήματα την Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου.

Τα διαρθρωτικά μέτρα που ζητά η ΠΟΕΣΕ:

Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Επίσης, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσια Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.

«Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει μεταξύ άλλων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά και την τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.

«Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου», ανέφερε ο κ. Καββαθάς την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τη συνάντησή τους.

Ποια είναι τα νέα μέτρα στην εστίαση

Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο σαββατοκύριακο και αφορούν ως επί το πλείστον τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και τη χρήση των εξωτερικών χώρων από αυτούς δημιουργούν για ακόμα μία φορά νέα δεδομένα και προκλήσεις για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Πλέον για να καθίσει κάποιος σε ένα μαγαζί, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται ή να είναι εμβολιασμένος, ή να έχει πιστοποιητικό νόσησης ή να έχει κάνει rapid test που διαρκεί για λίγες μέρες.

Πρόκειται για μια αλλαγή που έχει φέρει τα πάνω κάτω μιας και τηρείται από την πλειοψηφία των μαγαζιών.

Μάλιστα αυτό που κάνει τεράστια εντύπωση είναι το ότι ζητάνε παντού πέρα από το πιστοποιητικό και την ταυτότητα προκειμένου να αφήσουν το κόσμο να μπει στο μαγαζί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ