Κλείδωσε το Δώρο Χριστουγέννων – Ποσά, δικαιούχοι, μέρες ΕΔΩ

Δώρο Χριστουγέννων: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος φέτος όπως και κάθε χρόνο για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά ποιοι το δικαιούνται, πώς διαμορφώνεται το ποσό του Δώρου και πότε πρέπει να γίνει η καταβολή. Αρχικά σημειώνεται ότι Δώρο Χριστουγέννων λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν […]

Κλείδωσε το Δώρο Χριστουγέννων - Ποσά, δικαιούχοι, μέρες ΕΔΩ

Δώρο Χριστουγέννων: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος φέτος όπως και κάθε χρόνο για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά ποιοι το δικαιούνται, πώς διαμορφώνεται το ποσό του Δώρου και πότε πρέπει να γίνει η καταβολή.

Αρχικά σημειώνεται ότι Δώρο Χριστουγέννων λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας. Αυτό αφορά εργαζόμενους που έχουν είτε σύμβαση ορισμένου χρόνου, είτε σύμβαση αορίστου χρόνου.

Σημειώνεται επίσης πως εδώ και κάποια χρόνια το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους ούτε και στους συνταξιούχους.

Παρακάτω αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων; Τι ποσά θα πάρουν, πότε πρέπει να καταβληθεί και ποιοι το δικαιούνται;

Όσον αφορά τις ημερομηνίες: ορόσημο για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη είναι η 21η Δεκεμβρίου του 2022.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε πως θεωρείται παράνομη η εκπρόθεσμη καταβολή ή η καθόλου καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Επιπλέον να ενημερώσουμε ότι το Δώρο υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Για τι χρηματικό ποσό μιλάμε όμως, όταν αναφερόμαστε στο Δώρο Χριστουγέννων; Το Δώρο Χριστουγέννων τις περισσότερες φορές διαμορφώνεται από έναν μηνιαίο μισθό συνήθως λίγο πιο αυξημένος.

Δώρο Χριστουγέννων – Πώς υπολογίζεται, ποιοι το παίρνουν ολόκληρο

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη διαδικασία υπολογισμού και διαμόρφωσης του Δώρου Χριστουγέννων για να γνωρίζετε το χρηματικό ποσό που θα λάβετε.  Συγκεκριμένα για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής, δηλαδή  αν έχουμε να κάνουμε με έναν μισθό μηνιαίο ή αν έχουμε να κάνουμε με ημερομίσθιο.  Ενώ η χρονική περιόδος υπολογισμού είναι, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου.

Αυτό το χρονικό πλαίσιο δίνει και την απάντηση στο ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν πλήρες Δώρο Χριστουγέννων. Κοινώς οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη την παραπάνω χρονική περίοδο (1/5 – 31/12) δικαιούνται  να λάβουν ολόκληρο το Δώρο Χριστουγέννων.

Τι ποσό θα λάβουν αυτοί οι εργαζόμενοι; Το ποσό που θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Εάν η εργασία στον εργοδότη είναι μικρότερη από το εν λόγω χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

 Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ωρομίσθιοι

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο, ο υπολογισμός γίνεται, βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2020 μέχρι 31-12-2020. Διαιρούνται, δηλαδή, οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό διά του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάστηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Δώρο Χριστουγέννων – Εργαζόμενοι με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, έχοντας, όμως, ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με το χρόνο απασχόλησής του από 01/05/2020 έως 31/12/2020.
Υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση):
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2020 έως 31/12/2020.

Τι ισχύει για τους επιδοτούμενους ανέργους της ΔΥΠΑ

Δώρο Χριστουγέννων λαμβάνουν στις αρχές Δεκεμβρίου οι επιδοτούμενοι άνεργοι της ΔΥΠΑ  αλλά  και οι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Το Δώρο  καταβάλλεται στον ασφαλισμένο που  επιδοτείται κατά το διάστημα από 01/05/2022 έως 31/12/2022 .

Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται  3 ημερήσια επιδόματα ως Δώρο Χριστουγέννων.

Για επιδότηση όλο το διάστημα καταβάλλονται 25 ημερήσια επιδόματα.

Διευκρινίζεται ότι δεν καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων εάν δεν  συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης.

Δώρο ΟΑΕΔ – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ καθώς και οι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας πρόκειται να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το δώρο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιδοτείται κατά το διάστημα από 01/05/2022 έως 31/12/2022.

Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται τρία (3) ημερήσια επιδόματα ως Δώρο .

Για επιδότηση όλο το διάστημα καταβάλλονται είκοσι πέντε (25) ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων.