Κλείδωσαν τα νεα μετρα – Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Νεα μετρα: Καινούργια μέτρα όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες για τις γιορτές. Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι. Δύσκολες μέρες έρχονται στη χώρα με τον κορονοϊό και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει τις άσχημες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, νέα μέτρα στην εστίαση είναι στο τραπέζι για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά υπό τους […]

Κλείδωσαν τα νεα μετρα - Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Νεα μετρα: Καινούργια μέτρα όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες για τις γιορτές. Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι.

Δύσκολες μέρες έρχονται στη χώρα με τον κορονοϊό και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει τις άσχημες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, νέα μέτρα στην εστίαση είναι στο τραπέζι για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά υπό τους φόβους για την Μετάλλαξη Ομικρον.

Η εστίαση είναι στο επίκεντρο με τα νέα μέτρα, με μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα να είναι στο στόχαστρο για τα ρεβεγιόν, ενώ δεν αποκλείεται προ δυσάρεστων εκπλήξεων να βρεθούν και οι καφετέριες. Όλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Ομικρον απειλεί ξεκάθαρα τα Χριστούγεννα.

Νεα μετρα: Ποια μέτρα είναι πιθανό να εφαρμοστούν

Οι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα και αποκλείουν το lockdown, ενώ όλα φανερώνουν ότι είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο για περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές, εφόσον η μετάλλαξη Ομικρον σαρώσει τη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό χθες από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά 2022 αναμένεται να ανακοινωθούν και να εφαρμοσθούν κάποια νέα μέτρα που θα αφορούν εμβολιασμένους και θα σχετίζονται κυρίως με την αύξηση του testing.

Υπό εξέταση είναι εάν θα πρέπει να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπουν έτσι και αλλιώς σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Ανοιχτός για νέα μέτρα και ο Υπουργός Υγείας

Νέα μέτρα πάντως δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Μπορεί ο κ. Πλεύρης να επεσήμανε ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, όμως πολλοί από τους νέους περιορισμούς που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή με το νέο χρόνο αλλά και πριν, θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους.

Ήδη εξάλλου το πρώτο μετρό που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση αφορά και στους εμβολιασμένους. Από χθες Κυριακή 19 Δεκεμβρίου όσοι επιστρέφουν στην χώρα από ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο είτε PCR test 72 ωρών είτε Rapid test 24 ωρών.

Ακόμη και εμβολιασμένοι να είναι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν τον εργαστηριακό έλεγχο. Γεγονός που σημαίνει ότι και οι Έλληνες συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι και θα πάνε στο εξωτερικό, θα πρέπει όταν επιστρέφουν να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Μέτρα έρχονται σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Μιλώντας στον Ant1 ο Άδωνις Γεωργιάδης, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το γενικό lockdown, ωστόσο προανήγγειλε σχετικές ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο μέσα στις επόμενες ημέρες, αποκλειστικά για την εορταστική περίοδο, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης του ρυθμού της πανδημίας.

Νεα μετρα και μετά τις γιορτές στη χώρα

Η εστίαση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα μέτρα τη νέα χρονιά.

Αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου σε όλα τα νυχτερινά καταστήματα εστίασης, μπαρ εστιατόρια αλλά και κέντρα διασκέδασης. Μετα ισχύοντα μέτρα, οι εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται κανονικά στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στην πληρότητα.

Η κυβέρνηση μελετά τον περιορισμό του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα αλλά και στα καταστήματα εστίασης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Πλέον υπάρχουν επιστήμονες που εισηγούνται ακόμη και mini lockdown στην κυβέρνηση μετά τις γιορτές εάν εξαπλωθεί ραγδαία η Μετάλλαξη Όμικρον. Κάτι που όμως αποκλείει σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση.

Υπάρχουν και φωνές που αναφέρουν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα

Τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

«Δεν αποκλείονται (νέα μέτρα), απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.

Έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.

Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «πολύ πιο μπροστά» από τις περισσότερες χώρες στον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση και συνεπώς εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση».

Περιμένουμε δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων

Ο καθηγητής ανέφερε ότι οι επιστήμονες αναμένουν δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της Όμικρον έναντι της Δέλτα, εξέλιξη την οποία προσδιόρισε μετά τις γιορτές.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στις γιορτές αλλά είναι ένας ιός εξαιρετικά δύσκολος να τον προβλέψουμε», ανέφερε.

Στο ερώτημα πότε εκείνος θα εισηγούταν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η απάντηση δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα.