Λογαριασμοί ρεύματος: Λιγότερα χρήματα θα δώσουν οι πολίτες για τον Δεκέμβριο στους λογαριασμούς ρεύματος. Δείτε το λόγο στο newsme.gr.
Με μια ευχάριστη έκπληξη για τον κόσμο ξεκινάει το 2022, αφού όπως όλα δείχνουν θα έρθουν μειωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος.
Συγκεκριμένα, με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το 2021 όσον αφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Για την 31η Δεκεμβρίου, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος προσγειώθηκε στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα που σημαίνει επιστροφή στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί θα πληρώσουμε λιγότερα χρήματα
Η αύξηση των επιδοτήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης (σ.σ στα 49,5 ευρώ ανά μήνα) σε συνδυασμό και με τη διόρθωση των τιμών χονδρικής κυρίως την τελευταία εβδομάδα, θα «συγκρατήσει» τον λογαριασμό του ρεύματος για τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 4μηνου.
Τι σημαίνει η υποχώρηση της τιμής του ρεύματος μέσα στα τελευταία 24ωρα της χρονιάς; Πολύ απλά ότι για τον Δεκέμβριο, τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Αύγουστο αν φυσικά μιλάμε για την ίδια κατανάλωση ρεύματος. Αυτό δεν οφείλεται βέβαια στην αποκλιμάκωση της τιμής αλλά κυρίως στην αύξηση των επιδοτήσεων από το κράτος.
«Προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ρεύματος» τόνισε στον ΣΚΑΪ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει πάνω από 15 – 20% αυξήσεις μάξιμουμ, αποσαφήνισε ο Κώστας Σκρέκας.
Τι θα γίνει με το φυσικό αέριο
Για το φυσικό αέριο σημείωσε ότι οι λογαριασμοί που θα έρθουν από εδώ και πέρα και αφορούν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και καταναλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο η έκπτωση είναι 15% και από το Δεκέμβριο θα είναι 40%.
«Υπάρχουν σε όλα αυτά τα κριτήρια ώστε να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη με πολύ χαμηλό εισόδημα» είπε ο υπουργός. «Έχουμε δημιουργήσει έναν πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης στον 15902 για να καλυφθεί το κόστος της επανασύνδεσης και ένα τμήμα των οφειλών».
Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους επισήμανε ο υπουργός.
Ο Κώστας Σκρέκας αποσαφήνισε ακόμα ότι «οποιαδήποτε στήριξη στις επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να πάρουμε την έγκριση γιατί ειδάλλως είναι παράνομη». «Στόχος μας να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης» διαβεβαίωσε.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου και αυτό φέρνει και αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Βέβαια δεν πρέπει να βιαζόμαστε, η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές ενέργειας είναι πολύ μεγάλη, ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα έχουμε τελικά μια αποκλιμάκωση, μπορεί όμως αυτό να μη συμβεί και να παραμείνουν αυξημένες οι τιμές ενέργειας τουλάχιστον έως το Πάσχα. Θα μπορούσαμε ακόμα να έχουμε και μια εκ νέου αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου που θα παράσερνε και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».
Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε θα σταματήσει η ακρίβεια στο ρεύμα
Λογαριασμοί ΔΕΗ: Σε συστημικό κίνδυνο που απειλεί οικονομία και επιχειρήσεις εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας με τις πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος.
Κάποιοι παρομοιάζουν τις σημερινές συνθήκες και κυρίως την επίπτωση της κρίσης στο σύνολο της οικονομίας με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70.
Σύμφωνα με το ήπιο σενάριο η κρίση θα διαρκέσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ότι δεν θα υπάρξει εξομάλυνση σε όλη τη διάρκεια του 2022.
Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα εκτείνονται σε όλη την αλυσίδα από τη βιομηχανία και τη μεταποίηση μέχρι τα νοικοκυριά.
Οι λογαριασμοί ρεύματος που φτάνουν σε καταναλωτές είναι αυξημένοι έως και 150%, με τις επιχειρήσεις να μετακυλίουν στα τελικά προϊόντα τα αυξημένα κόστη.
Το νέο κύμα ανατιμήσεων είναι ήδη ορατό στην αγορά. Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω επιδοτήσεων να δημιουργήσει ανάχωμα στις αυξήσεις ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενα προβλήματα στην ενεργειακή τροφοδοσία τον χειμώνα.
Την ίδια στιγμή στην αγορά ηλεκτρισμού τα αυξημένα κόστη προκαλούν ανησυχίες ακόμη και για συστημικό κίνδυνο, ειδικά για το κομμάτι του κλάδου προμήθειας που δέχεται ισχυρές πιέσεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.
Αυξήσεις στο ρεύμα: Οι επιπτώσεις για τα Νοικοκυριά
Την ίδια στιγμή υπέρογκες είναι οι αυξήσεις και στα οικιακά τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μεγαλύτερος πάροχος με μερίδιο άνω του 65% η ΔΕΗ, για τον μήνα Σεπτέμβριο υπολογίζει ότι η ρήτρα αγοράς θα φτάσει τα 8,4 σεντς/KWh.
Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή μαζί με την έκπτωση του 30% που εφαρμόζει η επιχείρηση στους συνεπείς καταναλωτές θα διαμορφωθεί στα 16,1 σεντς/KWh.
Δηλαδή για ένα νοικοκυριό με τετραμηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh μόνο η ρήτρα χονδρεμπορικής ανέρχεται στα 126 ευρώ και το συνολικό ύψος του λογαριασμού (χωρίς την επιδότηση) ανέρχεται στα 240 ευρώ (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), όταν στις αρχές του έτους βρισκόταν στα επίπεδα των 165 ευρώ (αύξηση 45%).
Για τους οικιακούς καταναλωτές πάντως, ακόμη μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, για όσους κάνουν χρήση του καυσίμου για θέρμανση.
Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες τιμές, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι το κόστος του φυσικού αερίου στη λιανική θα φτάσει έως και 5 φορές πάνω σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν διαμορφωθεί πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Κοινώς, τα νοικοκυριά είτε χρησιμοποιούν ρεύμα είτε φυσικό αέριο, θα δουν τα έξοδά τους κάθε μήνα να είναι πολύ υψηλότερα.
Αυξηση ρευματος: Οι επιπτώσεις για τη Βιομηχανία
Τα κόστη της ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής καταγράφουν ανοδική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Εκτός από τα χονδρεμπορικά κόστη, το τελευταίο διάστημα φτάνουν στους καταναλωτές λογαριασμοί ενέργειας με πρωτοφανείς αυξήσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση βιομηχανίας, η οποία προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια στη μέση τάση.
Η συγκεκριμένη εταιρεία στις αρχές του έτους πλήρωνε λογαριασμό στα 5,6 σεντς/KWh .
Τον Σεπτέμβριο το τιμολόγιο που κλήθηκε να πληρώσει για την κατανάλωση του Αυγούστου ήταν στα 14 σεντς/KWh, δηλαδή η αύξηση φτάνει το 150%.
Αντίστοιχα άλλος επαγγελματικός πελάτης της μέσης τάσης με μικρότερη κατανάλωση έλαβε λογαριασμό στον οποίο η χρέωση ενέργειας ήταν 1.200 ευρώ ενώ η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής της τιμής λόγω αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος ήταν ακόμη 1.200 ευρώ (αύξηση 100%).
Για τον μήνα Οκτώβριο, τα τιμολόγια που αφορούν στις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου, η τιμή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φτάσει στα 17 σεντς/KWh, ή αλλιώς αύξηση 203%.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, μια βιομηχανία που πλήρωνε τον Γενάρη 20 ευρώ/MWh, τον Σεπτέμβριο πλήρωσε 40 ευρώ/MWh (αύξηση 100%).
Η ίδια βιομηχανία τον Οκτώβριο για την κατανάλωση του Σεπτεμβρίου θα κληθεί να πληρώσει 47 ευρώ/MWh (αύξηση 135%), ενώ εάν οι διεθνείς τιμές τον Οκτώβριο παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τότε θα κληθεί να πληρώσει το Νοέμβριο 80 ευρώ/MWh (αύξηση 300%).