Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματα«Κλείδωσαν» νέα μέτρα: Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας - Οι δικαιούχοι

«Κλείδωσαν» νέα μέτρα: Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας – Οι δικαιούχοι

Fuel Pass 3: Κλείδωσαν νέα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών. Μέτρα στήριξης στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης.

Εν μέσω του προγράμματος για το επίδομα βενζίνης, ήδη κλειδώνει και το επόμενο πρόγραμμα, το οποίο θα τρέξει μέσα στο φθινόπωρο.

Νέα μέτρα στήριξης 2 δισ. ευρώ στο τραπέζι. Η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για έναν ακόμη συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ, που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

«Κλείδωσαν» νέα μέτρα: Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας – Οι δικαιούχοι

Νέος κύκλος fuel pass και νέα επιταγή ακρίβειας, αυξημένο επίδομα θέρμανσης, πρόσθετη ενίσχυση -αν χρειαστεί- για τα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς και αναδρομικά συνταξιούχων είναι τα νέα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για έναν ακόμη συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ, που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός κρίνεται αναγκαίος διότι αφενός καταγράφεται αύξηση των εσόδων -πάνω από το αναμενόμενο- από τον τομέα του τουρισμού, κι από την άλλη παρατηρείται σημαντική ανάγκη αύξησης των δαπανών, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνησης εξετάζει νέα μέτρα στήριξης και μάλιστα λέγεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Με δεδομένη την αύξηση των κρατικών εσόδων και υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες «αναταράξεις» στη διεθνή σκηνή, ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται, δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο για νέες παρεμβάσεις.

Αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, ανοίγει δρόμο για Fuel Pass 3, για νέα επιταγή ακρίβειας, για επιπλέον ενισχύσεις στην ενέργεια, για αυξημένο επίδομα θέρμανσης αλλά και νέα ενίσχυση για τα τιμολόγια ρεύματος εάν προκύψει η ανάγκη.

Επίσης, «ζωντανή» παραμένει η υπόσχεση του πρωθυπουργού για πολιτική λύση στο ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων. α για το επίδομα, αλλά και να είναι περισσότερα τα νοικοκυριά που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει σαφή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο και τους πόρους που μπορεί να αξιοποιηθούν.

Αλλωστε, εκείνη την περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη ΔΕΘ και αναμένεται να περιγράψει έως έναν μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του, που θα φτάνει ουσιαστικά έως τις κάλπες του 2023.

Fuel Pass 2 – Αίτηση, δικαιούχοι και επίδομα βενζίνης

Ξεκινά το Fuel Pass2 και πάνω από 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και δίκυκλων θα υποβάλλουν τις ηλεκτρονικές τους αιτήσεις για να λάβουν την επιδότηση για βενζίνη, diesel, υγραέριο αλλά και ρεύμα.

Οι δικαιούχοι θα έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους ώστε να υποβάλλουν την αίτησή τους με την αρχή να γίνεται από την Δευτέρα 1η Αυγούστου για όσους δικαιούχους το ΑΦΜ τελειώνει σε 0 και 1 στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Στη συνέχεια και σταδιακά θα υποβάλει αιτήσεις το σύνολο των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφουν ου συναρμόδιοι Υπουργοί οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ανάλογα με τον τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ ως εξής:

01.8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 0 και 1
02.8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 2 και 3
03.8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 4 και 5,
04.8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 6 και 7,
05.8.2022 για ΑΦΜ που λήγουν σε 8 και 9
Aπό την 6η.8.2022 και εξής, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων, ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του Α.Φ.Μ. των φυσικών προσώπων.

Δικαιούχοι είναι κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για τον/την σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού (και έως του ποσού των 45.000 ευρώ κατ’ άνώτατον όριο) δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την επιδότηση είναι το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό Τέλη Κυκλοφορίας.

Τα ποσά της ενίσχυσης για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 ανέρχονται σε:

(α) 100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε 85 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

(β) 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό μειώνεται σε 65 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

(γ) 70 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό μειώνεται σε 55 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

(δ) 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό μειώνεται στα 45 ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Fuel Pass 2 – Δήλωση οχήματος

Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Η αίτηση

Η είσοδος του φυσικού προσώπου-δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet), στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr και θα επαναχρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες του Προγράμματος FuelPass.

Τι χρειάζεστε

Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων, το πληροφοριακό σύστημα της εφαρμογής αντλεί πληροφορίες για το όχημα και μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο και τον ιδιοκτήτη του με την χρήση των εξής διαδικτυακών υπηρεσιών:

α) Στοιχεία οχήματος και προφίλ κατόχου από την Α.Α.Δ.Ε.,

β) Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας από την Α.Α.Δ.Ε.,

γ) Εύρεση ασφάλισης οχημάτων (Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης),

δ) Στοιχεία εισοδήματος και κατοικίας για την επιδότηση καυσίμων από την Α.Α.Δ.Ε, για τον έλεγχο ιδιοκτησίας ιδιωτικής χρήσης οχήματος, μοτοσικλέτας- μοτοποδηλάτου, ασφάλισης, πληρωμής τελών κυκλοφορίας και τον έλεγχο του δηλωθέντος οικογενειακού εισοδήματος,

ε) Πληροφορίες μοτοποδηλάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Fuel Pass 2 – Πληρωμές

Το ποσό πιστώνεται στον δικαιούχο:

α) σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,

β) σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.

Προσοχή όμως η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.10.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).

Άρα την χάνει όποιος ζητήσει να πιστωθεί το ποσό σε άυλη ψηφιακή κάρτα, αν δεν έχει κατάλληλη συσκευή για να την εξαργυρώσει, η οποία να υποστηρίζει ανέπαφες εξ αποστάσεως πληρωμές (NFC).

Στα σκαριά και το Fuel Pass 3

Ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισαν ότι το μέτρο θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί.

Μπορεί ακόμη να μην έχει ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το Fuel Pass 2 ,ωστόσο τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλαν το Fuel Pass 3 το οποίο αναμένεται να ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου και έως τα τέλη του 2022.

Την αρχή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα συνεχιστεί η επιδότηση στα καύσιμα και μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι: «Βεβαίως και θα συνεχιστεί εφόσον χρειαστεί, γιατί αν είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τιμές ενέργειας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί. Και γι’ αυτό και είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά “πυρομαχικά” τα οποία έχουμε και βρεθούμε στη συνέχεια χωρίς δυνατότητα στήριξης της κοινωνίας. Διότι πρέπει να προβλέψουμε και το χειρότερο σενάριο, το οποίο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι τα πράγματα στην αγορά ενέργειας θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα.»

Σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Για τον Eιδικό Φόρο Κατανάλωσης θα το πω πολύ έτσι απλά και μπορεί να ακουστεί και λίγο κυνικό. Γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα και είναι πάρα πολλοί επισκέπτες οι οποίοι έρχονται και οι οποίοι μπορεί να νοικιάζουν αυτοκίνητα το καλοκαίρι και να κινούνται, που προφανώς γι΄ αυτούς το κόστος αυτό είναι ένα σχετικά περιορισμένο; Μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου ή του ΦΠΑ θα σήμαινε απώλεια εσόδων και από κάποιους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμιά δυσκολία να καταβάλλουν αυτό το τίμημα. Προτιμώ λοιπόν το δημοσιονομικό περιθώριο να το κατανείμω σε αυτούς οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη κι εκεί ακριβώς κατατείνω. Το Fuel Pass σημαίνει ότι για 60 λίτρα το μήνα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν πολύ χαμηλότερη τιμή τελικά στην αντλία, εμμέσως ή αμέσως. Αυτή είναι μια παρέμβαση στοχευμένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος ο οποίος έχει εισόδημα 100.000 ή 150.000 ευρώ και ο οποίος έχει τρία μεγάλα πολύ ενεργοβόρα αυτοκίνητα θα πρέπει να καρπώνεται και εκείνος τα οφέλη από μία μείωση στον Ειδικό Φόρο. Τώρα και κάτι ακόμα, οι μειώσεις στον Ειδικό Φόρο και στο ΦΠΑ, εκεί που εφαρμόστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν δούλεψαν. Γιατί το όφελος χάθηκε τελικά στην ίδια την αλυσίδα. Και τελικά έβγαλαν λεφτά κάποιοι εις βάρος των καταναλωτών.»

Νέο επίδομα βενζίνης το φθινόπωρο

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την επιδότηση στα καύσιμα δήλωσε επίσης ότι: «Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία. Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους. Υπενθυμίζω ότι οι παρεμβάσεις μας είναι 600 εκατ. ευρώ μέχρι το Σεπτέμβριο. Άρα να δούμε πώς θα είναι τα καύσιμα τότε.»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε σχετικά με το Fuel Pass 3 ότι: «Όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις και όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Ήδη τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και έχουμε κάνει πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις, στοχευμένες σε ό, τι αφορά τα καύσιμα. Ήδη τρέχει το πρόγραμμα για τα καύσιμα έως τέλος του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα όσο διαρκεί το πρόβλημα, τόσο η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, η τρίτη επιδότηση καυσίμων αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και η επιδότηση θα αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δηλαδή τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ