Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΚινητά τηλέφωνα: Τέλος το internet σε αυτές τις συσκευές - Ο λόγος

Κινητά τηλέφωνα: Τέλος το internet σε αυτές τις συσκευές – Ο λόγος

Ίντερνετ: Τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στο ίντερνετ αναμένεται να δημιουργηθεί στο άμεσο μέλλον σε κατόχους κινητών συσκευών που υποστηρίζονται από τα δίκτυα 3G της Vodafone / Wind.

Kαθώς οι εν λόγω εταιρίες προχωρούν στη σταδιακή κατάργησή του.

Οι κάτοχοι των συσκευών αυτών, θα πρέπει να τις αντικαταστήσουν με νέα γενιάς κινητά 4G και 5G , ενώ θα έχουν προθεσμία δύο μηνών, κατόπιν κατάργησης του δικτύου ώστε να καταγγείλουν τη σύμβασή του.

Την απενεργοποίηση του 3G δικτίου της προχωρά η Vodafone όπως φαίνεται από μήνυμα που στέλνει. Συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στη περιοχή Πτελεού Μαγνησίας, με πρόγραμμα Vodafone Giga Unlimited Ultra και λάβαμε το SMS που βλέπεις από κάτω πριν από λίγη ώρα.

Ίντερνετ: Το μήνυμα

Να σημειωθεί ότι η περιοχή έχει 4G και 4G+. Περιττό να αναφέρουμε, πως το 4G+ δεν πιάνει πάνω από 21Mbps κοντά σε παράθυρο σπιτιού (μόντεμ) και με βλέμμα την κεραία, σε αντίθεση με το 4G το οποίο σε μόντεμ εντός σπιτιού στην ίδια θέση πιάνει 60Mbps.

Σε κάθε περίπτωση ακολουθεί το μήνυμα

ΠPOXΩPAME ΣTAΔIAKA ΣTHN AΠENEPΓOΠOIHΣH TOY ΔIKTYOY 3G EΩΣ TO ΔEKEMBPIO 2022. ΓIA NA MΠOPEIΣ NA AΠOΛAMBANEIΣ ΓPHΓOPEΣ TAXYTHTEΣ INTERNET MEΣΩ TOY ΔIKTYOY OΛEΣ TIΣ ΣYΣKEYEΣ EΔΩ https://bit.ly/VF_Mobile_Eshop. AN ΔEN AΛΛAΞEIΣ TH ΣYΣKEYH ΣOY H ΠPOΣBAΣH ΣTO INTERNET AΠO TO KINHTO ΣOY ΘA EINAI ΠEPIOPIΣMENH

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες κατάργησης και οι περιοχές του 3G δικτύου της

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του δικτύου κινητής, η WIND και η Q στις 10 Ιουνίου 2022 ανακοίνωσαν την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του δικτύου 3G σε όλη την Ελλάδα. Η ανωτέρω κατάργηση, προγραμματίζεται να συνεχιστεί από τον Νοέμβριο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023.

Το φάσμα που απελευθερώνεται από την κατάργηση του 3G δικτύου, θα αξιοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων νέας γενιάς 4G/4G+ και 5G, με στόχο την παροχή υψηλότερων ταχυτήτων, γρηγορότερης απόκρισης δικτύου και γενικότερα καλύτερης εμπειρίας mobile internet στους πελάτες συμβολαίου κινητής και καρτοκινητής Wind, Wind F2G & Q.

Η απενεργοποίηση του δικτύου 3G έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Ίντερνετ: ΠΕΡΙΟΧΗ & ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ 3G

ΚΡΗΤΗ | 22/11/2022
ΓΑΥΔΟΣ | 22/11/2022
ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ | 22/11/2022
ΚΥΚΛΑΔΕΣ | 29/11/2022
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ | 29/11/2022
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ | 7/12/2022
Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ | 7/12/2022
IONIO | 7/12/2022
ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ | 7/12/2022

Στο πλαίσιο της απενεργοποίησης του 3G στις παραπάνω περιοχές, ενδέχεται για λόγους αλληλεπίδρασης των συστημάτων να επηρεαστεί η αποδοτικότητα της εν λόγω υπηρεσίας και στις γειτονικές τους περιοχές.

H πρόσβαση στο Internet μέσω του δικτύου κινητής, θα γίνεται πλέον μόνο από συσκευές που υποστηρίζουν δίκτυο 4G/4G+ ή 5G με κάρτες τεχνολογίας U-SIM. Οι συνδρομητές Wind & Q που χρησιμοποιούν κάρτα SIM παλαιάς τεχνολογίας, μπορούν να την αντικαταστήσουν άμεσα και δωρεάν σε όλα τα καταστήματα Wind.

Στα ίδια σημεία, θα μπορούν επίσης να ελέγξουν εάν η συσκευή τους υποστηρίζει αποκλειστικά υπηρεσίες 3G και, εφόσον το επιθυμούν, να την αντικαταστήσουν επιλέγοντας μέσα από μια ευρεία γκάμα συσκευών 4G/4G+ και 5G.

Διευκρινίζεται ότι το δίκτυο 2G (με υπηρεσίες φωνής, γραπτών μηνυμάτων και δεδομένων) θα εξακολουθήσει να προσφέρεται, με αποτέλεσμα όσοι συνδρομητές διαθέτουν συσκευές που υποστηρίζουν αποκλειστικά υπηρεσίες 2G να μην επηρεάζονται από την τροποποίηση αυτή.

Οι συνδρομητές Συμβολαίου και Καρτοκινητής Wind, Wind F2G & Q που χρησιμοποιούν συσκευή παλαιάς τεχνολογίας που υποστηρίζει αποκλειστικά υπηρεσίες 3G και επηρεάζονται από την κατάργηση του 3G δικτύου, έχουν δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασής τους αζημίως, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία εφαρμογής της κατάργησης του 3G (εξαιρουμένων τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευής ή τερματικού εξοπλισμού ή οποιασδήποτε άλλης επιδότησης/έκπτωσης ή προσφοράς σύμφωνα με τους προ της τροποποίησης όρους της σύμβασης των συνδρομητών).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι συνδρομητές μπορούν να επισκεφθούν ένα κατάστημα του δικτύου Wind.

Ο παγκόσμιος χάρτης: Ποιο είναι το πρώτο σε επισκέψεις σάιτ στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι πιθανότατα θα μπορούσαν να μαντέψουν ότι το Google είναι το δημοφιλέστερο σάιτ σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν το YouTube και το Facebook. Όμως τι γίνεται μετά από αυτά;

Τα στοιχεία της Hostinger δείχνουν ότι η πρώτη σε επισκέψεις ιστοσελίδα, μετά από αυτούς τους τρεις κολοσσούς του ίντερνετ, είναι η Wikipedia.

Για την ακρίβεια, είναι Νο1 σε 43 χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών το Αφγανιστάν, η Αυστραλία, το Μπαγκλαντές, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, το Πακιστάν, το Περού, η Σουηδία, η Ουγκάντα και η Ουκρανία.

Ο παγκόσμιος χάρτης του ίντερνετ: Ποιο είναι το πρώτο σε επισκέψεις σάιτ στην Ελλάδα-1

Το αμέσως επόμενο δημοφιλέστερο σάιτ είναι το Twitter, καθώς είναι Νο1 σε 10 χώρες, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στις ΗΠΑ, το πρώτο σε επισκέψεις σάιτ (μετά τα 3 μεγάλα, πάντα), είναι εκείνο της Amazon.

Αλλά και στην Ελλάδα, ένα σάιτ αγορών είναι πρώτο, καθώς τα στοιχεία της Hostinger δίνουν τον τίτλο του δημοφιλέστερου στο Skroutz.

Ο παγκόσμιος χάρτης του ίντερνετ: Ποιο είναι το πρώτο σε επισκέψεις σάιτ στην Ελλάδα-2

Στην Ευρώπη συνολικά, η Wikipedia είναι πρώτη σε επισκέψεις σε 15 από τις 38 χώρες. Στα Βαλκάνια, πρώτα σε επισκέψεις είναι ειδησεογραφικά σάιτ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σκήπτρα κατέχει το BBC. Μάλιστα, το BBC είναι η δημοφιλέστερη ειδησεογραφική ιστοσελίδα, αφού έρχεται πρώτη σε 12 χώρες. Στη Ρωσία, πρώτο είναι το VK.com.

Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωπότητα περνά 213,2 δισ. ώρες τον χρόνο στο Google, 142,6 δισ. ώρες στο YouTube και 44,6 δισ. ώρες στο Facebook, με αυτές τις τρεις ιστοσελίδες να ξεπερνούν τη χρήση σχεδόν όλων των άλλων σάιτ.

Ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων: Ταχύτατο Ίντερνετ με λιγότερη ενέργεια

Χρησιμοποιώντας μια μεμονωμένη πηγή φωτός, επιστήμονες πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων, μεταδίδοντας 1,8 petabits/ δευτερόλεπτο, με μια μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κλιματικού αποτυπώματος του Ίντερνετ.

Διεθνής ομάδα ερευνητών από το DTU (Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας) και το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας πέτυχε μεγάλες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι οι πρώτοι στον κόσμο που μετέδωσαν πάνω από 1 petabit (1 petabit= 1 εκατ. gigabits)/ δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας ένα μεμονωμένο λέιζερ και ένα μεμονωμένο οπτικό τσιπ.

Στο πλαίσιο του πειράματος οι ερευνητές μπόρεσαν να μεταδώσουν 1,8 Pbit/s, που αντιστοιχεί σε δύο φορές το συνολικό παγκόσμιο traffic του Διαδικτύου- και μόνο μέσω του φωτός από μία πηγή.

Η πηγή φωτός είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο οπτικό τσιπ που μπορεί να χρησιμοποιεί το φως από ένα και μόνο υπέρυθρο λέιζερ για να δημιουργεί ένα φάσμα πολλών χρωμάτων- δηλαδή πολλών συχνοτήτων. Οπότε η μία συχνότητα (χρώμα) ενός και μόνο λέιζερ μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε εκατοντάδες συχνότητες (χρώματα) σε ένα και μόνο τσιπ.

Όλα τα χρώματα είναι καθορισμένα σε μια συγκεκριμένη απόσταση συχνότητας το ένα από το άλλο (όπως τα «δόντια» μιας χτένας). Το κάθε χρώμα μπορεί μετά να απομονωθεί και να χρησιμοποιηθεί για την αποτύπωση δεδομένων. Οι συχνότητες στη συνέχεια μπορούν να συναρμολογηθούν ξανά και να σταλούν μέσω οπτικής ίνας, μεταδίδοντας έτσι δεδομένα- ακόμα και τεράστιου όγκου, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η πειραματική επίδειξη έδειξε πως ένα και μόνο τσιπ μπορούσε εύκολα να μεταφέρει 1,8 Pbit/s τα οποία, με σημερινό εξοπλισμό, θα χρειάζονταν αλλιώς πάνω από 1.000 λέιζερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ