Κίνδυνος για «καμπάνα» 400 ευρώ σε εκατομμύρια οδηγούς

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν εκατομμύρια οδηγοί στη χώρα μας. Σε ποια κίνηση πρέπει να προβείτε για να το αποφύγετε. Δεν πηγαίνουν τα αυτοκίνητά τους για ΚΤΕΟ οι Έλληνες οδηγοί. Κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλους μετά από συγκεκριμένα διαστήματα. Πως κινδυνεύετε να δεχθείτε πρόστιμο εκατοντάδων ευρώ. Πόσοι δεν πηγαίνουν για ΚΤΕΟ το αμάξι […]

Κίνδυνος για «καμπάνα» 400 ευρώ σε εκατομμύρια οδηγούς

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν εκατομμύρια οδηγοί στη χώρα μας. Σε ποια κίνηση πρέπει να προβείτε για να το αποφύγετε.

Δεν πηγαίνουν τα αυτοκίνητά τους για ΚΤΕΟ οι Έλληνες οδηγοί.

Κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό για όλους μετά από συγκεκριμένα διαστήματα.

Πως κινδυνεύετε να δεχθείτε πρόστιμο εκατοντάδων ευρώ.

Πόσοι δεν πηγαίνουν για ΚΤΕΟ το αμάξι τους

Όπως, ωστόσο, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Βήκας, το ποσοστό αποχής από τη διαδικασία του ΚΤΕΟ παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους ακατάλληλα οχήματα.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρέθεσε κατά την ομιλία του στο «1ο Συνέδριο Energy Save», το 2022 στην Ελλάδα κυκλοφορούσαν 8.882.982 εκατ. οχήματα (ΙΧ, μοτοσικλέτες, φορτηγά κ.ο.κ.), εκ των οποίων τα 2.845.000 (32%) απείχαν από τον προβλεπόμενο τεχνικό έλεγχο τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στα 3 οχήματα στη χώρα μας, δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.

Όπως είναι γνωστό, ένας από τους βασικούς λόγους που οι οδηγοί αποφεύγουν να επισκέπτονται τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου αφορά στο γεγονός ότι τα οχήματά τους αντιμετωπίζουν κοστοβόρες βλάβες τις οποίες δεν έχουν φροντίσει να διορθώσουν σε κάποιο συνεργείο.

Έτσι μπορείτε να δεχθείτε πρόστιμο

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσθεσμη προσκόμιση οχήματος για τεχνικό έλεγχο επιφέρει επιβολή ειδικού αυξημένου τέλους ανάλογα με την κατηγορία του εκάστοτε οχήματος, αλλά και το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης. Αυτό για τα ΙΧ διαμορφώνεται ως εξής:

Έως 30 ημέρες: 16 ευρώ
Από 30 ημέρες έως 6 μήνες: 33 ευρώ
Άνω των 6 μηνών: 65 ευρώ

Επίσης, για όσους αμελούν να περάσουν το όχημά τους από ΚΤΕΟ έξι μήνες μετά την καταληκτική ημερομηνία της σχετικής προθεσμίας, πέραν του προστίμου από το ΚΤΕΟ, η νομοθεσία προβλέπει επιβολή προστίμου ύψους 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται απευθείας μέσω TAXIS, κατόπιν της ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων η οποία, ωστόσο, δεν εφαρμόζεται.

Ακόμα, εφόσον η Τροχαία διαπιστώσει σε έλεγχο ότι το αυτοκίνητο δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ, τότε βεβαιώνεται πρόστιμο 400 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης του οχήματος τακτοποιήσει την υποχρέωσή του εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώνει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ.

Αυτοκίνητα στον Κηφισό

Αδιαφορία για την Κάρτα Καυσαερίων -Μη εφαρμογή ελέγχων για DPF

Παράλληλα, ο κ. Βήκας σημείωσε ότι από τα οχήματα (68% επί του συνόλου του στόλου) που προσκομίζονται στο ΚΤΕΟ, μόνο το 30% αυτών επανέρχονται για την προβλεπόμενη Κάρτα Καυσαερίων η οποία επανεκδίδεται σε ετήσια βάση.

«Εδώ γίνεται αντιληπτό ότι οι περισσότεροι οδηγοί μολονότι αντιλαμβάνονται την αξία του ΚΤΕΟ, δεν αντιλαμβάνονται την αξία της Κάρτας Καυσαερίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εστίασε στο γεγονός ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα ο έλεγχος στα ΚΤΕΟ του φίλτρου DPF για την κατακράτηση σωματιδίων στα diesel, το οποίο πολλοί αφαιρούν για λόγους απόδοσης, είτε κυκλοφορούν με χαλασμένο φίλτρο για λόγους οικονομίας, μιας και το κόστος αντικατάστασης κυμαίνεται από 1.000 έως 4.000 ευρώ.

Με ποιον άλλο τρόπο παίρνετε 400 ευρώ πρόστιμο

Με έναν πολύ μεγάλο πρόστιμο θα τιμωρούνται από τον νέο ΚΟΚ όσοι κάνουν κάτι πάρα πολύ σύνηθες στο δρόμο.

Πολύ αυστηρά γίνονται τα πράγματα για τους οδηγούς στη χώρα μας.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται για να περιοριστούν τα ατυχήματα στους δρόμους.

Όπως είναι γνωστό, μια χαρακτηριστική κακή συνήθεια των οδηγών στην Ελλάδα είναι εκείνη που τους θέλει να οδηγούν πάνω στις διαχωριστικές γραμμές του δρόμου και μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά.

Οι κατά μήκος διαχωριστικές γραμμές που βρίσκονται πάνω στο οδόστρωμα και προορίζονται για κινούμενα οχήματα αποτελούν μέρος της οριζόντιας σήμανσης των οδών.

Οι εν λόγω διαγραμμίσεις βρίσκονται στον δρόμο για να υποβοηθούν τους οδηγούς των οχημάτων ώστε να διατηρούν την ευθεία πορεία τους και να παραμένουν στο μέσο της λωρίδας που κινούνται, όπως οφείλουν βάσει και των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Αυτές οι διαγραμμίσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται εύκολα και έγκαιρα όλο το 24ωρο, βοηθούν επίσης τους οδηγούς να μην αλλάζουν λωρίδες ακούσια -εφόσον υπάρχει πάνω από μία- αλλά και να αναγνωρίζουν που τελειώνει το οδόστρωμα στα δεξιά ώστε να μην βγουν εκτός δρόμου.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ένα όχημα απαγορεύεται να κινείται πάνω στις διαχωριστικές γραμμές του δρόμου είτε αυτές είναι συνεχόμενες (μονή ή διπλή) είτε διακεκομμένες. Ειδικά για τις διακομμένες γραμμές ο οδηγός μπορεί να τις πατήσει μόνο προσωρινά εφόσον εκτελεί νόμιμα προσπέραση ή αλλαγή πορείας.

Μπορεί ο ΚΟΚ να το απαγορεύει αλλά η συγκεκριμένη κακή συνήθεια παρατηρείται πολύ συχνά στους ελληνικούς δρόμους με πολλούς οδηγούς να έχουν «ξεχαστεί» και να κινούνται διαρκώς πολύ κοντά ή και πάνω στις διαχωριστικές γραμμές που ορίζουν τις λωρίδες του δρόμου.

Στην περίπτωση που οδηγούμε και «πατάμε» πάνω σε αυτές τις διαγραμμίσεις το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου είναι 400 ευρώ. Το πρόστιμο βέβαια είναι το λιγότερο αφού ο οδηγός ενός οχήματος που δεν κινείται στο μέσο της λωρίδας του όπως οφείλει και πατά πάνω στην συνεχόμενη ή διακεκομμένη γραμμή δημιουργεί σύγχηση στους υπόλοιπους οδηγούς και χρήστες του δρόμου.

Το παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, τόσο σε έναν αυτοκινητόδρομο με πολλές λωρίδες και ακόμη περισσότερο σε ένα δρόμο με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Ειδικά σε αυτή την περίπτωση το όχημα που πατά πάνω στις διαγραμμίσεις μειώνει σημαντικά την ορατότητα των οδηγών που το ακολουθούν, ενώ προκαλεί σύγχιση και στους οδηγούς του αντίθετου ρεύματος.

Τέλος, αν χρειαστεί ο οδηγός να φρενάρει δυνατά και οι δύο από τις τέσσερεις ρόδες πατούν επάνω στις γραμμές τότε η απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου θα αυξηθεί αφού ο συντελεστής τριβής της διαγράμμισης είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με το οδόστρωμα, ακόμη περισσότερο όταν αυτό είναι βρεγμένο.