κατώτατος μισθός: Με φόντο τα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό το 2027 όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όλοι οι εργαζόμενοι προσμένουν τη νέα αύξηση που θα έρθει την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με το ot.gr ο νέος κατώτατος μισθός αυξημένος έως και 6% θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Μάη του 2024 και θα διαμορφωθεί στα 820 με 830 ευρώ.
Προς νέα αύξηση της τάξεως του 5% έως 6% στις κατώτατες αμοιβές, οδηγούμαστε εντός του 2024, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση του κ. Κ. Μητσοτάκη για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης κυβερνητική τετραετίας.
Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.
κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση
Με δεδομένα αυτά ποσοστά των αυξήσεων ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 υερώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.
Ταυτοχρόνως, η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.
Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας στο 10,9% τον μήνα Μάρτιο, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10% γεγονός που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων.
κατώτατος μισθός: Οι τριετίες
Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες) στην ίδια επιχείρηση και έχουν βρίσκονται από το 2012 με παγωμένη μισθολογική εξέλιξη.
Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.
Το γεγονός αυτό οδήγησε σε μια στρέβλωση της αγοράς εργασίας, ως προς τις αμοιβές μετά το 2012.
Σύμφωνα με αυτή καταγράφεται μια άνιση μεταχείριση των εργαζομένων, κατ’ αρχάς εκείνων που απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, καθώς δεν έχουν καμία εξέλιξη στο μισθό τους.
Επίσης η μη αναγνώριση προϋπηρεσίας δημιουργεί και μια άλλη στρέβλωση στην αγορά εργασίας, καθώς κάποιοι νέοι που έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας μετά τις 14.02.2012, δεν δύνανται να αποζημιωθούν για αυτή την προϋπηρεσία τους.
κατώτατος μισθός: Μισθοί πολλών ταχυτήτων
Η μη εξέλιξη των τριετιών δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων ως προς τις αμοιβές τους. Με δεδομένο ότι από την 1η Απριλίου, ο νέος κατώτατος μισθός είναι 780 ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες είναι 78 ευρώ το μήνα για όσους έχουν μία τριετία, ανέρχονται στα 156 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και φτάνουν στα 234 ευρώ, σε μηνιαία βάση, για όσους έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες.
Πάντως η «επιστροφή των μισθών» που προαναγέλλει ο κ. Μητσοτάκης για την επόμενη τετραετία, προϋποθέτει την αναπροσαρμογή – όχι μόνο του κατώτατου μισθού – αλλά και των υπολοίπων αμοιβών, στις οποίες – έως τώρα – δεν περνούν οι αυξήσεις που δίδονται στα κατώτατα όρια.
Για να επιτευχθεί αυτό – όπως και για να φθάσει ο μέσος μισθός τα 1.500 ευρώ όπως προανήγγειλε η Νέα Δημοκρατία – θα πρέπει να αποκατασταθεί το νομικό καθεστώς ( που κατήργησαν τα μνημόνια), το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πότε θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Αθροιστική αύξηση των μισθών κατά 25% στο τέλος της τετραετίας. Διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μεταξύ 950 και 1.000 ευρώ – από 780 σήμερα – και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ από 1.176,5 ευρώ στα τέλη του 2022.
Επαναφορά των τριετιών με την μείωση της ανεργίας η οποία προβλέπεται κάτω από το 8% στο τέλος της τετραετίας. Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα για τη βελτίωση των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από δεκατέσσερα χρόνια μειωμένων και «παγωμένων» μισθών. Περαιτέρω αύξηση στις συντάξεις, αλλά και νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές.
Πρόκειται για ορισμένα από τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.
Οι μισθοί
«Θα είναι η τετραετία βελτίωσης των αμοιβών», αναφέρει συχνά ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει στο τομέα αυτό, εφόσον εκλεγεί και αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας.
Οι αυξήσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν τα εξής:
Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο μέσος μισθός το 2022 ανήλθε σε 1.176,5 ευρώ έναντι 1.117 το 2021 και 1.046,3 ευρώ το 2019.
Αύξηση κατώτατου μισθού πάνω από τα 950 ευρώ από τα 780 ευρώ στα οποία διαμορφώθηκε την 1η Απριλίου 2023. Εφόσον η συνολική αύξηση και στον κατώτατο μισθό είναι στο 25% (όπως και στους μέσους μισθούς) τότε το τελικό ποσό του κατώτατου στο τέλος της τετραετίας θα φθάσει 975 ευρώ.
Μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027. Αυτό σημαίνει ότι θα «επιστρέψει» το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές το οποίο – σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς – επανέρχεται με την πτώση της ανεργίας ε ποσοστό κάτω από το 10%. Το ύψος του επιδόματος είναι 10% για κάθε τριετία και έως τρείς τριετίες.
Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1.1.2024.
Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους. Η σημερινή κυβέρνηση εφόσον επανεκλεγεί θα συνεχίσει το πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη τετραετία.
Πέραν τούτου παραμένει σε εκκρεμότητα – και αναμένεται να εφαρμοστεί επίσης μετά τις εκλογές – η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6, ώστε να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.
Οι τριετίες
Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024. Η αύξηση των συντάξεων θα είναι – πλέον – μόνιμη και θα δίδεται στο τέλος κάθε έτους, όπως προβλέπεται στον μηχανισμό προσδιορισμό των αυξήσεων.
Ο μηχανισμός προβλέπει πως η αύξηση ορίζεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Έτσι στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3%.
Η αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας και η προοπτική μείωσής τους κάτω από το 10% (στο 8% «βλέπει» την ανεργία το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος της επόμενης τετραετίας), επαναφέρει στο προσκήνιο το επίδομα των τριετιών στις κατώτατες αμοιβές.
Η επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων σημαίνει πως όσοι έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.