Κατώτατος μισθός 2023: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 6% ετοιμάζει η Κυβέρνηση όπως υποσχέθηκε προεκλογικά σε χιλιάδες εργαζόμενους με την έλευση της νέας χρονιάς.
Σύμφωνα με το newsbeast.gr ο νέος κατώτατος μισθός ύψους έως και 830 ευρώ θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2024 ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι σε βάθος 4ετίας να φτάσει ακόμη και τα 950 ευρώ.
Σύμφωνα με προεκλογικές δεσμεύσεις ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να αυξάνεται ώστε στο τέλος της τετραετίας να ανέλθει στα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μικτός μισθός στη χώρα μας θα ανέρχεται στα 1500 ευρώ.
Η νέα αύξηση θα κυμαίνεται περίπου από 5% έως 6% εντός του 2024, ενώ η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως έτσι, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος κατώτερος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.
Πως θα διαμορφωθούν τα επιδόματα και τι θα ισχύσει για τις τριετίες
«Με δεδομένα αυτά ποσοστά των αυξήσεων ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η Δικηγόρος Μαργαρίτα Κάρδαρη που μίλησε στο Newsbeast.
Τι ισχύει για τις τριετίες
Με δεδομένο δε το ποσοστό μείωσης της ανεργίας στο 10,9 για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έρχεται ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για «ξεπάγωμα» των τριετιών οι οποίες είναι παγωμένες από το Φεβρουάριο του 2012.
«Σύμφωνα με νομοθετική δέσμευση η μείωση της ανεργίας σε ποσοστό κάτω του 10% θα παρέχει απολύτως τη δυνατότητα για τον υπολογισμό των τριετιών και προσαύξηση του κατώτατου μισθού , έως και 30% , δηλαδή 10% για κάθε τριετία και μέχρι τρεις στο σύνολο» επισήμανε η κα Κάρδαρη. Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους, που μίλησαν αποκλειστικά στο Newsbeast κάνουν λόγο για τη δυνατότητα αυτή ακόμα και μέσα στο έτος 2025.
Εργαζόμενοι των «δύο ταχυτήτων»
Σύμφωνα με τη δικηγόρο: «το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα που χωρίζει τους μισθωτούς σε εργαζομένους δύο ταχυτήτων , σε αυτούς που έχουν αναγνωρίσει την προϋπηρεσία τους καις σε αυτούς που προσλήφθηκαν από το Φεβρουάριο του 2012 με μηδενική προϋπηρεσία , σε σχέση με τη διαμόρφωση του μισθού τους ,
δημιουργεί στρεβλώσεις και ανισότητες στην ήδη πληγωμένη και καταρρακωμένη λόγω μνημονίων αγορά εργασίας και πρέπει άμεσα να εκλείψουν και να θεραπευτούν» είπε. και πρόσθεσε πως: «η μη αναγνώριση προϋπηρεσίας δημιουργεί και μια άλλη στρέβλωση στην αγορά εργασίας, καθώς κάποιοι νέοι που έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας μετά τις 14.02.2012, δεν δύνανται να αποζημιωθούν για αυτή την προϋπηρεσία τους» ανέφερε.
Τα σημαντικότερα επιδόματα που αυξάνονται με βάση τον κατώτατο μισθό
Ειδική παροχή μητρότητας: Κατώτατος μισθός
Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός
Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα
Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως και 3 μισθοί
Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομισθίων
Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομισθίων
Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομισθίων
Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση περίπου 50% – 90% του κατώτατου μισθού
Η Ελλάδα και άλλες 12 χώρες στην ΕΕ με κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ
Μεγάλες αποκλίσεις στον κατώτατο μισθό στην ΕΕ – Η θέση της Ελλάδος
Ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιούνται τη στιγμή που στην Ελλάδα ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για νέα αύξησή του από την 1η Μαΐου, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Ακόμη όμως κι αν η αύξηση είναι πραγματικά σημαντική, όπως χαρακτηριστικά έχουν δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, δύσκολα θα προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ, σε 12μηνη βάση, ήτοι έχοντας ενσωματωμένα τα δώρα και τα επιδόματα (14 μισθοί), όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή».
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% φθάνοντας τα 663 ευρώ τον μήνα (μεικτά), που εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση ανέρχεται σε 774 ευρώ τον μήνα. Για να φθάσει τα 1.000 ευρώ απαιτείται μια αύξηση της τάξης του 29,2%, ποσοστό που θεωρείται απίθανο.
Σε κάθε περίπτωση, το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και οδήγησε στην πράξη την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, παράλληλα με την αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργεί τις συνθήκες για σενάρια κοντά στο 6%, ώστε ο νέος κατώτατος από την 1η Μαΐου να φτάσει στα 703 ευρώ σε 14μηνη βάση και τα 820 ευρώ σε 12μηνη βάση.
Πάνω από 1.000 ευρώ…
Στον αντίποδα, υπάρχουν έξι χώρες με κατώτατο μισθό πάνω από 1.000 ευρώ και δύο των οποίων ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται λίγο πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα. Ετσι, στη Σλοβενία ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 1.074 ευρώ, στην Ισπανία στα 1.126 ευρώ, ενώ οι χώρες με μισθό πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα είναι οι Γαλλία με 1.603 ευρώ, Γερμανία με 1.621 ευρώ, Βέλγιο με 1.658 ευρώ, Ολλανδία με 1.725 ευρώ, Ιρλανδία με 1.775 ευρώ και Λουξεμβούργο με 2.257 ευρώ. Από την κατάταξη εξαιρούνται η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς σε αυτές τις χώρες δεν εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός.
Με τα στοιχεία Ιανουαρίου πάντως, και σύμφωνα με τη Eurostat, οι υπόλοιπες χώρες με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ είναι οι Βουλγαρία με 332 ευρώ, Λετονία με 500 ευρώ, Ρουμανία με 515 ευρώ, Ουγγαρία με 542 ευρώ, Κροατία με 624 ευρώ, Σλοβακία με 646 ευρώ, Τσεχία με 652 ευρώ, Εσθονία με 654 ευρώ, Πολωνία με 655 ευρώ, Λιθουανία με 730 ευρώ, Μάλτα με 792 ευρώ και Πορτογαλία με 823 ευρώ.
Η Ελλάδα σε χαμηλή θέση!
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο είναι σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερος από τον χαμηλότερο.
Οι διαφορές μειώνονται σημαντικά εφόσον ληφθούν υπόψη οι διαφορές σε επίπεδο τιμών και οι μισθοί εκφραστούν σε όρους αγοραστικής δύναμης (PPS). Ετσι, οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονταν από 604 τον μήνα στη Βουλγαρία έως 1.707 στο Λουξεμβούργο, που σημαίνει ότι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από τον χαμηλότερο.
Και πάλι, βέβαια, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με εθνικό κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 PPS, μαζί με Ρουμανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Ουγγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Σλοβακία, Λετονία και Βουλγαρία.