Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΚατασχεση λογαριασμου: Κίνδυνος με τα πρόστιμα των 100 ευρώ - Έκτακτη ενημέρωση

Κατασχεση λογαριασμου: Κίνδυνος με τα πρόστιμα των 100 ευρώ – Έκτακτη ενημέρωση

Κατασχεση λογαριασμου: Δείτε πως κινδυνεύετε με κατάσχεση στον λογαριασμό σας μετά το πρόστιμο των 100 ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα.

Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Κατασχεση λογαριασμου: Τι προβλέπει η διαδικιασία για το πρόστιμο

Πρόκειται για μια διαδικασία, που, προαπαιτεί κάποιες διοικητικές, τεχνικές και νομικές πράξεις ώστε μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μεταβιβάζονται τα δεδομένα εκείνα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ στο taxisnet για τη βεβαίωση των προστίμων ανά ΑΦΜ.

Ουσιαστικά μέσω των βάσεων δεδομένων του δημοσίου, της ΗΔΙΚΑ, του emvolio.gov.gr και της παραμετροποίησης των στοιχείων που υπάρχουν στις μεγάλες πλατφόρμες που ελέγχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί το δημόσιο να καταγράφει ποιοι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι.

Στη συνέχεια θα μπορούν τα στοιχεία αυτά να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ με τη διασταύρωση των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ στις περιπτώσεις των ανεμβολίαστων για τις βεβαιώσεις των προστίμων ανά προφιλ στο taxisnet.

Θα πηγαίνει στην Εφορία το πρόστιμο

Το πρόστιμο των 100 ευρώ που θα επιβάλλεται κάθε μήνα σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα εμφανίζεται κατευθείαν στην Εφορία.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόστιμο θα μπαίνει στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxis, όπως συμβαίνει με όλα τα διοικητικά πρόστιμα.

Θα εμφανίζονται στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση”, στην οποία θα αποκτούν πρόσβαση με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxisnet.

Από τη στιγμή που θα θεωρηθεί ως διοικητικό πρόστιμο, οι ανεμβολίαστοι φορολογούμενοι άνω των 60 θα πρέπει να γνωρίζουν:

Α) για κάθε μήνα που θα καθυστερούν την πληρωμή του προστίμου, θα επιβάλλονται οι νόμιμες προσαυξήσεις 0,73% και
Β) το πρόστιμο θα μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην πλειοψηφία τους, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 είναι συνταξιούχοι, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σε περίπτωση που δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν το πρόστιμο.

Μπορεί το δημόσιο να προχωρά σε κατασχέσεις όταν η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τα αναγκαστικά μέτρα θα επιβληθούν ότι έρθουν πρόστιμα πέντε μηνών.

Τότε θα γίνεται κατασχεση λογαριασμου στους ιδιοκτήτες

Κατασχεση λογαριασμου: Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μηνιαίες δόσεις για το φόρο εισοδήματος και για τον ΕΝΦΙΑ, θεωρούνται μη ρυθμισμένες οφειλές, με αποτέλεσμα όταν υπάρξει και διοικητικό πρόστιμο στον λογαριασμό ενός φορολογούμενοι, να κινδυνεύει με κατασχέσεις λογαριασμών.

Φυσικά, αν διαθέτει ακατάσχετο λογαριασμό, τότε η Εφορία δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση όταν το ποσό που υπάρχει στην τράπεζα δεν ξεπερνά τα 1.250 ευρώ.

Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, σε περίπτωση που ένας οφειλέτες καλείται φέτος να πληρώσει 250 ευρώ σε φόρο εισοδήματος και επιπλέον 150 ευρώ σε ΕΝΦΙΑ για τους μήνες Δεκέμβριο – Φεβρουάριο 2022 και δεν έχει εμβολιαστεί, τότε το ποσό τον Ιανουάριο θα υπερβεί τα 500 ευρώ.

Αν χάσει τη δόση Δεκεμβρίου για την πληρωμή των φόρων και καταστεί ληξιπρόθεσμη και η πληρωμή του προστίμου (χωρίς να έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση), τότε θα μπορεί να απειληθεί με κατασχέσεις από την εφορία.

Μόνη – ίσως – διέξοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ρύθμιση των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της εφορίας, με την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, που θα απομακρύνουν τους οφειλέτες από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Διαφωνεί η Αθηνά Λινού με το πρόστιμο

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κ. Λινού τόνισε πως είναι κάτι που «πρέπει να μελετηθεί», και περιέγραψε δύο παραμέτρους:

Αναλογικότητα: Άλλο είναι ένα πρόστιμο 100 ευρώ σε έναν μεγαλοσυνταξιούχο με πάνω από 4.000 ευρώ σύνταξη, άλλο σε αγρότη με 400 ευρώ σύνταξη.

Αποτελεσματικότητα: Πρέπει να μελετηθεί, όπως και η επίδραση στην κοινωνική συνοχή.

«Πρέπει να σκεφτούμε», πρόσθεσε, «αν η διασπορά γίνεται από τους άνω των 60 ή από τους 20άρηδες ή τα παιδιά. Γιατί ο στόχος είναι να μην έχουμε πολλούς νοσούντες. Ναι, υποφέρουν και κινδυνεύουν πιο πολύ οι ηλικιωμένοι, αλλά πρέπει να τους αφαιρέσουν και το βασικό εισόδημα με το οποίο διατηρούνται στη ζωή επειδή ήρθε το εγγόνι τους, από τα σχολεία όπου έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά;».

«Εξαρτάται πώς μετράς την υποχρεωτικότητα. Άλλο να δίνεις κίνητρα, άλλο να επιβάλλεις τιμωρίες, άλλο να παρεμβαίνεις ουσιαστικά στο σώμα του ανθρώπου. Είμαστε λίγο πριν να κάνουμε επιθετική παρέμβαση και θέλει μελέτη πριν το ξεκινήσουμε» επισήμανε η ίδια και συμπλήρωσε:

«Τώρα πήγαμε ένα βήμα παραπάνω, πληρώνεις. Είναι ακραίο, το μόνο επόμενο που μένει είναι να πιάνουμε τον κόσμο διά της βίας και να τον εμβολιάζουμε».

Τι πρέπει να γίνει;

Τι πρέπει να γίνει; Η κ. Λινού υπογράμμισε πως «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλου είδους καμπάνιες, πρέπει να δοκιμάσουμε και άλλα πράγματα».

Περιγράφοντας τη δική της εμπειρία από τις καμπάνιες για τον εμβολιασμό που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis ανέφερε:

«Είδαμε ότι για τους ανθρώπους που ασχολούνται πολύ με την θρησκεία και είναι άνω των 55, δεν μπορέσαμε να επέμβουμε, να αλλάξουμε την συμπεριφορά τους. Θα δούμε αν θα τα καταφέρουμε με διαφορετικά μηνύματα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιπαλέψεις τα fake news».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ