Καταγγελία: Οργή για γνωστό σούπερ μάρκετ: Έτσι εξαπατά τους καταναλωτές

σούπερ μάρκετ: Θύελλα αντιδράσεων από τους καταναλωτές ξεσήκωσε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ καθώς σύμφωνα με καταγγέλουσα εργαζόμενη τους εξαπατά χωρίς να το καταλαβαίνουν. Συγκεκριμένα, τα νεοφερμένα ηλεκτρονικά ταμπελάκια που δείχνουν τις τιμές των προϊόντων στα ράφια της επιχείρησης και ενημερώνουν τους πελάτες άμεσα για τυχόν προσφορές, αυτές τελικά δεν ισχύουν στα ταμεία της. Αποκαλυπτική για […]

Καταγγελία: Οργή για γνωστό σούπερ μάρκετ: Έτσι εξαπατά τους καταναλωτές

σούπερ μάρκετ: Θύελλα αντιδράσεων από τους καταναλωτές ξεσήκωσε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ καθώς σύμφωνα με καταγγέλουσα εργαζόμενη τους εξαπατά χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Συγκεκριμένα, τα νεοφερμένα ηλεκτρονικά ταμπελάκια που δείχνουν τις τιμές των προϊόντων στα ράφια της επιχείρησης και ενημερώνουν τους πελάτες άμεσα για τυχόν προσφορές, αυτές τελικά δεν ισχύουν στα ταμεία της.

Αποκαλυπτική για τα όσα βιώνουν μέσα στα καταστήματα χιλιάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι σε όλες τις αλυσίδες super markets, αλλά και τον τρόπο που αλυσίδα παραπλανά τους πελάτες με προσφορές που δεν ισχύουν.

Η εργαζόμενη καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας εντός της αλυσίδας σουπέρ μάρκετ και ταυτόχρονα αναφέρεται στο «μεγάλο και μόνιμο πρόβλημα με τις τιμές στα ηλεκτρονικά ταμπελάκια της επιχείρησης, που παραπλανούν τον κόσμο με προσφορές οι οποίες δεν ισχύουν τελικά».

Σούπερ μάρκετ: Η επιστολή

Η επιστολή στάλθηκε από την εργαζόμενη στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος και την έδωσε στη δημοσιότητα.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Παραθέτουμε την επιστολή όπως μας εστάλη από την συναδέλφισσα, αποκρύπτοντας τα προσωπικά της στοιχεία και την επωνυμία της αλυσίδας για ευνόητους λόγους.

“Καλημέρα σε όλους,

Πρόσφατα μπήκα κι εγώ στον πολύπαθο (όπως βλέπω πια εκ των έσω) κλάδο των εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αφού είχα εργαστεί επί 20ετίας σε …..

Ξεκίνησα από την εταιρεία ………όπου εργάστηκα για μικρό διάστημα, καθώς το περιβάλλον εργασίας ήταν επιεικώς απαράδεκτο και αυτή την περίοδο εργάζομαι ως 4ωρη υπάλληλος στο νέο κατάστημα …

Σας στέλνω αυτό το email με αφορμή ένα άρθρο που διάβασα για μια συνάδελφο η οποία απολύθηκε με πρόσχημα από την εργοδοσία, τη μη τήρηση των διαδικασιών της επιχείρησης.

Απόρησα με το παράδοξο της υπόθεσης και για λίγο ήθελα να κλάψω γιατί είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει.

Σε ποιές διαδικασίες, αναρωτιέμαι, αναφέρονται? Είναι αστείο αν αναλογιστεί κανείς ότι:

Σούπερ μάρκετ: Στο κατάστημα που εργάζομαι…

– οι ταμίες (μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με το ταμείο) εκτελούν παράλληλα καθήκοντα καθαρισμού των τουαλετών του κοινού αλλά και των υπαλλήλων, μιας και δεν υπάρχει υπάλληλος καθαριότητας,

– οι πωλητές οφείλουν (ανάμεσα σε πολλά άλλα) να παρακολουθούν τις πιθανά ”ύποπτες” κινήσεις πελατών καθότι δεν υπάρχει υπηρεσία Security και πολλά άλλα ευτράπελα τα οποία μας εκθέτουν ΟΛΟΥΣ σε ενδεχομένως επικίνδυνες καταστάσεις.

Εννοείται πως για ό,τι ζημιά προκύψει εν ώρα εργασίας, υπεύθυνος να καθαρίσει είναι ο υπάλληλος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μαζέψει σπασμένα γυαλιά, ανοιγμένες χλωρίνες κλπ.

Το απίστευτο δε της υπόθεσης…

είναι πως στις συμβάσεις μας, ουσιαστικά η επιχείρηση φαίνεται να έχει το νόμιμο δικαίωμα να μας τοποθετεί σε οποιαδήποτε θέση ανά πάσα στιγμή και χωρίς καμία προειδοποίηση ή φραγμό. Βασικά να μας κάνει ό,τι θέλει.

Καλούμαστε εν ολίγοις να κάνουμε πολλά, ασύνδετα -πολλές φορές- μεταξύ τους πράγματα, χωρίς να διαθέτουμε τη σωστή εξειδίκευση, προκειμένου να αποφέρουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος στην……… με το μικρότερο κόστος για την εταιρεία αλλά με τεράστιο προσωπικό διακύβευμα για τον καθένα από εμάς.

Για να μη μιλήσω για το μεγάλο και μόνιμο πρόβλημα με τις τιμές στα ηλεκτρονικά ταμπελάκια της επιχείρησης, που παραπλανούν τον κόσμο με προσφορές οι οποίες δεν ισχύουν τελικά.

Αν και ίσως αυτό είναι ένα θέμα για το ΙΝ.ΚΑ, στο βαθμό που επηρεαζόμαστε σε εργασιακό επίπεδο εμείς οι υπάλληλοι, έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πελατών ΚΑΙ το σήκωμα των ώμων των στελεχών για το εν λόγω πρόβλημα αλλά ΚΑΙ την απάντηση από τα κεντρικά πως ”δε μπορούμε να κάνουμε κάτι”.

Επίσης ως αποτέλεσμα αυτού του προβλήματος, “τρέχουμε σαν τρελοί” επανειλημμένα να διορθώσουμε το λάθος που εμφανίζεται ξανά και ξανά και τελικά κάνουμε μια τρύπα στο νερό αφού το πρόβλημα δε λύνεται ποτέ.

Σούπερ μάρκετ: Γενικά τρέχουμε και δε φτάνουμε…

Έχουμε να διεκπεραιώσουμε πολλές εργασίες ταυτόχρονα, να τα κάνουμε όλα γρήγορα και σωστά και στο τέλος να αντιμετωπίσουμε έναν υπεύθυνο, ή ακόμα και τη διεύθυνση που θέλουν κι άλλο κι άλλο κι άλλο και μας δείχνουν πως τελικά σα να μην κάνουμε και πολύ καλά τη δουλειά μας.

Οι περισσότεροι παλιοί υπάλληλοι δείχνουν τσακισμένοι από την πίεση και φανερά κουρασμένοι, ψυχικά και σωματικά. Για να μην αναφερθώ σε εργασίες που σχετίζονται με τεράστια βάρη (κάβα, απορρυπαντικά ,κλπ) τις οποίες πολλές φορές αναλαμβάνουν μικροκαμωμένες κυρίες και καταλήγουν με ραγισμένους σπονδύλους, κήλες κ.α.

Η ασυδοσία και η εκμετάλλευση έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και το τρομερό είναι ότι στον πελάτη περνάει μια εντελώς διαφορετική και φαινομενικά ”υγιής” εικόνα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το ”φαίνεσθαι” και το χοντρό τσέπωμα με κάθε τρόπο.

Δεν ξέρω ακριβώς το λόγο που σας λέω όλα αυτά, αλλά νομίζω πως αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να διασφαλίσουμε μια για πάντα δίκαιες συνθήκες εργασίας για όλους, όποιοι κι αν είμαστε και όπου κι αν εργαζόμαστε και αν προς αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει έστω στο ελάχιστο αυτά που σας ανέφερα, ίσως τότε, ο λόγος που έστειλα αυτό το email να γίνει λίγο πιο ουσιαστικός.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας,

Με εκτίμηση”

Θα προσβάλει το πρόστιμο των 319.000 ευρώ στα διοικητικά δικαστήρια

Σε προσβολή του διοικητικού προστίμου ύψους 319.000 ευρώ που της επέβαλε η ΔΙΜΕΑ θα προχωρήσει η ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως έλεγαν στο newmoney κύκλοι της εταιρείας. Οι ίδιοι εξηγούσαν πως το πρόστιμο είναι αβάσιμο και άδικο, ειδικά σε μία περίοδο που το οργανωμένο λιανεμπόριο λειτουργεί με ζημιές.

Επίσης σημειώνουν πως το πρόστιμο έχει υπολογιστεί με λάθος στοιχεία, αφού τα ελεγκτικά κλιμάκια δεν έλαβαν υπόψη το δεύτερο υπόμνημα που απέστειλε η εταιρεία, η οποία θεωρεί ότι δίνει επαρκείς απαντήσεις για το σύνολο των κωδικών προϊόντων.

«Το λιγότερο είναι άστοχο να μιλούν για αθέμιτη κερδοφορία, ειδικά όταν έχουμε στηρίξει το “καλάθι” και πουλάμε κάτω του κόστους. Και δυστυχώς το πρόστιμο βγάζει λανθασμένα συμπεράσματα», σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζοντας μάλιστα πως στον έλεγχο δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας οπότε δεν υπολογίζεται εάν τελικά η εταιρεία έχει πραγματικό κέρδος ή ζημία.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση τιμών σε διαφορετικές περιόδους, αφού μπορεί να ισχύουν προσφορές, όπως και επίσης δεν μπορεί να λαμβάνεται ως μέτρο σύγκρισης το μικτό περιθώριο κέρδους που εμφανίζει συνολικά η εταιρεία για προϊόντα που μπορεί πχ πριν από ένα χρόνο να μην υπήρχαν στο ράφι της αλυσίδας.

Επίσης τονίζουν ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.

Τέλος εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το ότι πληροφορήθηκαν για το πρόστιμο από τα δημοσιεύματα και όχι από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπ. Ανάπτυξης.