αυτοκίνητο: Ακριβότερα θα πληρώνει το αγοραστικό κοινό τα καινούργια αυτοκίνητα με την επιβάρυνση να φτάνει έως και 2.000 ευρώ σύμφωνα με την ACEA.
Οι αυξήσεις αφορούν τα οχήματα με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης ως συνέπεια της εφαρμογής των αυστηρών εκπομπών ρύπων Euro7.
Η εφαρμογή στην Ευρώπη των νέων πολύ αυστηρών εκπομπών ρύπων Euro 7 αναμένεται ότι θα αυξήσει τις μέσες τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων και βαν με παραδοσιακούς κινητήρες κατά 2.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από αυτοκινητοβιομηχανίες που επικαλείται η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA – European Automobile Manufacturers’ Association).
Οι αυξήσεις για φορτηγά με κινητήρες πετρελαίου και λεωφορεία, αναμένεται ότι θα φτάσουν τις 12.000 ευρώ.
αυτοκίνητο: Καπέλο σοκ
Ουσιαστικά, η πρόταση Euro 7 για τις εκπομπές ρύπων θα οδηγήσει σε άμεσες αυξήσεις του κόστους που είναι 4 έως 10 φορές υψηλότερες από αυτές που αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με νέα μελέτη που επικαλείται η Ένωση.
«Ο ρυπαίνων πληρώνει» – Θα επιβληθεί πρόστιμο στους ιδιοκτήτες παλιών αυτοκινήτων;
«Μελέτη της Frontier Economics υπολογίζει το κόστος ανά όχημα σε περίπου 2.000 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά με κινητήρα εσωτερικής καύσης και κοντά στα 12.000 ευρώ για φορτηγά ντίζελ και λεωφορεία. Αυτά τα στοιχεία είναι 4 έως 10 φορές υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της Επιτροπής στην εκτίμηση επιπτώσεων του Euro 7 (180-450 ευρώ για αυτοκίνητα και φορτηγά και 2.800 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία)», αναφέρεται.
Το πλήγμα
Πρόκειται για νέο σημαντικό πλήγμα για τις εταιρείες που πρέπει να επενδύσουν πολύ περισσότερα χρήματα ώστε να πληρούν τις πολύ πιο αυστηρές εκπομπές ρύπων, αλλά και για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν δει ήδη τις τιμές των οχημάτων να έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι νέοι κανόνες εκπομπών αφορούν την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ΕΕ από τη στιγμή που θα αρχίσει να ισχύει η νόρμα Euro 7, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2026/27.
Οι επιλογές των καταναλωτών συνεχώς στενεύουν, καθώς τα υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά ακριβότερα σε πολλές περιπτώσεις από τα συμβατικά. Είναι ενδεικτικό ότι σε χωριστή της έρευνα η ACEA επισημαίνει ότι ήδη πολλοί Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα λόγω των τιμών τους.
αυτοκίνητο: «Για παράδειγμα…»
Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο που επισημαίνει η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, σύμφωνα πάντα με την οποία, παρά τις πολύ πιο αυστηρές εκπομπές ρύπων Euro 7 πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πολύ 4% μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx).
Επίσης η ίδια μελέτη που επικαλείται η ACEA δείχνει ότι «παρά τα ελάχιστα αυτά περιβαλλοντικά οφέλη, τα πρότυπα Euro 7 θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις επενδύσεις των καταναλωτών και των κατασκευαστών σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών».
«Για παράδειγμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κατασκευαστών, η μέση αγοραία τιμή ενός νέου αυτοκινήτου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 2.000 ευρώ, ασκώντας πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στους ευρωπαίους καταναλωτές που ήδη παλεύουν με το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρεται.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η ACEA εκτιμά ότι τα αυτοκίνητα που θα πληρούν τους νέους κανονισμούς Euro 7 θα αποτελούν μόνο το 10% του συνόλου στους δρόμους της ΕΕ το 2035.
Για αυτούς τους λόγους, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία φέρονται να επιχειρούν να μπλοκάρουν την εφαρμογή του Euro 7.
ACEA: Ακριβά με βάση τα εισοδήματα τα ηλεκτρικά οχήματα σε Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη
αυτοκίνητο: Παρά τις νομοθετικές προσπάθειες της ΕΕ…
για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα οχήματα, υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη πρωτοβουλιών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο για την επιτάχυνση της υιοθέτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, αναφέρει η ACEA.
Τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης για τα ηλεκτρικά φορτιζόμενα οχήματα (τα λεγόμενα ECV) «επιβεβαιώνουν ότι η οικονομική δυνατότητα αγοράς παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τους ευρωπαίους καταναλωτές, καθώς πολλοί αναγκάζονται να απέχουν από την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων».
Ως στοιχείο αναφέρεται πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν μόλις το 9% ή λιγότερο του μεριδίου αγοράς σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ.
Οι χώρες αυτές συγκεντρώνονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική και Νότια Ευρώπη, όπου το μέσο καθαρό εισόδημα είναι 13.000 ευρώ. Αντίθετα, τα υψηλότερα μερίδια (30% και άνω στα ηλεκτρικά) εντοπίζονται σε μόλις πέντε χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης όπου το καθαρό εισόδημα ξεπερνά τις 32.000 ευρώ, αναφέρει η ACEA.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός που σώζει ζωές
Ένας άγνωστος στους περισσότερους εκρηκτικός μηχανισμός βρίσκεται τοποθετημένος στα σύγχρονα αυτοκίνητα αναλαμβάνοντας να περιορίσει ή ακόμα και να εκμηδενίσει τις συνέπειες μιας σύγκρουσης.
Στο άκουσμα της ύπαρξης ενός εκρηκτικού μηχανισμού, η σκέψη μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πηγαίνει στο καλό. Τουναντίον η παρουσία ενός τέτοιου μηχανισμού και μάλιστα στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… τρομακτική.
Η περίπτωση, βέβαια, του πυροτεχνικού μηχανισμού που τοποθετείται στους προεντατήρες των ζωνών ασφαλείας είναι διαφορετική. Πολύ διαφορετική αν σκεφτεί κανείς ότι οι μηχανισμοί αυτοί βρίσκονται εκεί για να περιορίσουν ή ακόμα και εκμηδενίσουν τις συνέπειες μιας σύγκρουσης.
Οι προεντατήρες βρίσκονται ενσωματωμένοι στις ζώνες ασφαλείας και ενεργοποιούνται μόνον σε περίπτωση σύγκρουσης. Μόλις, λοιπόν, οι αισθητήρες του οχήματος «διαβάσουν» μια ισχυρή επιβράδυνση ή κάποια άλλα δεδομένα που να υποδηλώνουν σύγκρουση, τότε ο μηχανισμός του προεντατήρα ενεργοποιείται ώστε οι ζώνες ασφαλείας να σφίξουν το σώμα και να το συγκρατήσουν αποτελεσματικότερα.
Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι πιθανότητες ενός τραυματισμού καθώς το σώμα του οδηγού ή του συνοδηγού δεν κινδυνεύει να ολισθήσει από το κάθισμα.
Ζώνες ασφαλείας
Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι ζώνες ασφαλείας διαθέτουν μια επιπλέον λειτουργία, εκείνης του σταδιακού περιορισμού στην ασκούμενη πίεση, ώστε να αποτρέψει τον τραυματισμό που συνήθως προκαλείται από την πίεση του σώματος πάνω σε αυτήν τη μικρή αλλά σωτήρια λωρίδα συνθετικού υφάσματος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά από μια σύγκρουση και την ενεργοποίηση των προεταντήρων, ο πυροτεχνικός μηχανισμός θα πρέπει να αντικατασταθεί ώστε να ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους.
Εξαίρεση αποτελούν οι προεταντήρες, η ενεργοποίηση των οποίων γίνεται με μηχανικό και όχι με πυροτεχνικός μηχανισμό.
Τέλος ανάλογους μηχανισμούς συναντάμε και στους αερόσακους ενός οχήματος, οι οποίοι και εξασφαλίζουν την έγκαιρη ανάπτυξή τους.
Πολύ μεγάλος κίνδυνος θερμοπληξίας για παιδιά που αφήνονται σε κλειστά σταματημένα αυτοκίνητα
Σε μόλις 30 λεπτά, η καμπίνα ενός αυτοκινήτου μπορεί να φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου και να γίνει επικίνδυνη για τους ανθρώπους, ενώ μετά από αυτό το χρονικό σημείο, η θερμοκρασία αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Κυρίως στις ζεστές χώρες του πλανήτη, όπως είναι και η Ελλάδα, η παραμονή μικρών παιδιών στην καμπίνα έστω και για λίγα λεπτά είναι απαγορευτική.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη θερμοπληξία και αυτή μπορεί να προληφθεί. Η θερμοκρασία του σώματος ενός παιδιού αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από αυτή ενός ενηλίκου.
Όταν ένα παιδί αφήνεται σε ένα κλειστό όχημα, η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να αυξηθεί γρήγορα και η κατάσταση να γίνει επικίνδυνη. Η θερμοπληξία είναι η υπερθέρμανση (υπερθερμία) του σώματος, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας η οποία μπορεί να φτάσει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα.
Τα συμπτώματά της μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί μεν η θερμοκρασία να είναι +40 ή -40 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι εσωτερικοί ιστοί του σώματος διατηρούνται σε θερμοκρασία 36,6 – 37,1 βαθμών Κελσίου.