Κάνε 20% εξοικονόμηση ενέργειας – Τι αλλάζετε στην τηλεόραση

Εξοικονόμηση ενέργειας: Colpo grosso για το ξεφούσκωμα του λογαριασμού ρεύματος παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καθώς μια πολύ απλή και εύκολη ρύθμιση στην τηλεόραση μπορεί να αποδώσει έως και 20% εξοικονόμηση ενέργειας. Εξοικονόμηση ενέργειας: Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο αποδοτικές… Οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει τον τρόμο […]

Κάνε 20% εξοικονόμηση ενέργειας - Τι αλλάζετε στην τηλεόραση

Εξοικονόμηση ενέργειας: Colpo grosso για το ξεφούσκωμα του λογαριασμού ρεύματος παρουσιάστηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, καθώς μια πολύ απλή και εύκολη ρύθμιση στην τηλεόραση μπορεί να αποδώσει έως και 20% εξοικονόμηση ενέργειας.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές, άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο αποδοτικές…

Οι εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει τον τρόμο των καταναλωτών, καθώς οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς που αδυνατούν να πληρώσουν.

Αυτός είναι και ο λόγος που όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας και να εξοικονομήσουμε ρεύμα, εφαρμόζοντας μία σειρά από στρατηγικές -κάποιες περισσότερο και άλλες λιγότερο αποτελεσματικές.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Η συμβουλή

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά tips για εξοικονόμηση είναι φυσικά το κουμπί που έχουν όλα τα πλυντήρια και μειώνει την κατανάλωση ρεύματος έως και 30%, ενώ μία από τις λιγότερο αποτελεσματικές ιδέες είναι το να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα.

Ειδικότερα, βγάζοντας τις συσκευές από την πρίζα ένα μέσο νοικοκυριό δεν θα γλιτώσει πάνω από 50 ευρώ το χρόνο, επομένως πρόκειται για μία λύση που προσφέρει ένα πολύ μικρό όφελος, σε σχέση με το πόσο θα μας ξεβολέψει.

Από την άλλη, υπάρχει μία πολύ απλή ρύθμιση στην τηλεόραση, που μπορείτε να αλλάξετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση ρεύματος που φτάνει και το 20%, σε σχέση με τη συνηθισμένη κατανάλωση της συσκευής.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Η ρύθμιση στην τηλεόραση

Οι περισσότεροι από εμάς δεν «παίζουμε» με τις ρυθμίσεις της τηλεόρασης όταν αγοράζουμε μία καινούρια συσκευή, αλλά αντίθετα αφήνουμε τις εργοστασιακές προεπιλογές ως έχουν.

Ωστόσο, αξίζει να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες τηλεοράσεις έχουν προεπιλεγμένη τη φωτεινότητα της οθόνης στο 100%, με αποτέλεσμα να σπαταλάμε πολύ περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεται.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στην επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μπορούμε πολύ εύκολα να μειώσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης μας από το 100% στο 70% και έτσι να πετύχουμε εξοικονόμηση ρεύματος που φτάνει και το 20%, συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα είχαμε καταναλώσει αν δεν αλλάζαμε τη ρύθμιση αυτή.

Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη δημοσίευση, «οι περισσότεροι από εμάς δεν θα παρατηρήσουμε μεγάλη διαφορά στην εικόνα, επομένως μειώνοντας στη φωτεινότητα σε ένα χαμηλότερο, αλλά ακόμα άνετο επίπεδο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια».

Για να μειώσετε τη φωτεινότητα στην οθόνη της τηλεόρασης, θα ακολουθήσετε την εξής διαδρομή (για τις περισσότερες συσκευές):

Ρυθμίσεις
Εικόνα
Προηγμένες Ρυθμίσεις
Φωτεινότητα

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πώς θα μειώσετε τους λογαριασμούς

Τέλος τα «ξεχασμένα» ανοιχτά φώτα φέτος και οι άλλες μικρές οι μεγάλες συνήθειες που φούσκωναν τον λογαριασμό του ρεύματος τα προηγούμενα χρόνια.

Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν ήδη «γονατίσει» πολλούς και τα σενάρια να δείχνουν πως πάμε για νέου τύπου επιδοτήσεις για το ενεργειακό κόστος του κάθε νοικοκυριού που θα συνδέονται και θα πριμοδοτούν τη μείωση της κατανάλωσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι από τις πλέον δημοφιλείς λέξεις φέτος θα είναι η «εξοικονόμηση».

Αλλαγή συνηθειών δηλαδή και αλλαγή νοοτροπίας. Το μήνυμα το έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των μέτρων μείωσης της κατανάλωσης στο Δημόσιο.

«Στόχος είναι η αλλαγή συμπεριφοράς. Δηλαδή, όταν ξοδεύουμε ενέργεια, να δείχνουμε μια αυξημένη επιμέλεια, την οποία όταν η ενέργεια ήταν φτηνή, δεν τη δείχναμε. Ούτε στο νοικοκυριό μας τη δείχναμε πολλές φορές. Δεν θέλω να αδικώ κανέναν. Είχαμε πολλά ανοιχτά φώτα, δεν σκεφτόμασταν ότι κοστίζει πολύ, λέγαμε:

«Είναι μια πολυτέλεια που μπορώ να την έχω». Άμα, όμως, κοστίζει 10-12 φορές πάνω, δεν την έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Όπως δείχνουν οι μειώσεις της κατανάλωσης μέσα στο καλοκαίρι, όπου καταγράφηκε 22% μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Ιούλιο σε σχέση με το 2021 και 13% της ηλεκτρικής ενέργειας, το μήνυμα φαίνεται πως έχει ήδη περάσει στην κοινωνία.

Μικρές συνήθειες χωρίς κόστος ή επεμβάσεις στο σπίτι, όπως το να μη μένει διαρκώς ο φορτιστής του κινητού στην πρίζα, μπορεί φέτος να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει σε μικρότερες καταναλώσεις σε πολλά νοικοκυριά.

Παραδείγματα μείωσης της κατανάλωσης χωρίς κόστος

Διατηρήστε ελεύθερη τη ροή της θερμότητας στον χώρο μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με ρούχα και τοποθετήστε σε απόσταση 15-20 εκατ. άλλα αντικείμενα και έπιπλα
Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας ή απλώς το αλουμινόχαρτο που έχετε σπίτι ανάμεσα στην επιφάνεια ανάμεσα σε καλοριφέρ και τοίχο προκειμένου η παραγόμενη θερμότητα να επιστρέφει στον χώρο.

Κρατήστε πηγές ψύξης /θερμότητας μακριά από τον θερμοστάτη προκειμένου να μην καταλήγει να λειτουργεί περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται

Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Φωτισμός

Με δεδομένο ότι το 20% της ετήσιας κατανάλωσης ενός νοικοκυριού προέρχεται από τον φωτισμό, η πλέον κοινή συμβουλή φέτος είναι να μην μένουν φώτα ανοιχτά σε χώρους όπου δε χρειάζεται.

Επιπλέον, συνίσταται η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με λαμπτήρες LED.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: για 8 ώρες χρήσης μία λάμπα πυρακτώσεως καταναλώσει 480 Wh αντίστοιχα μία λάμπα LED στον ίδιο χρόνο καταναλώνει έως 64Wh οδηγώντας σε εξοικονόμηση σχεδόν 90%.