Καιρός Πρωτοχρονιά: Μεγάλη ανατροπή – Έρχεται ψύχος και χιονιάς

Καιρός: Απότομη πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Λίγες μέρες πριν μπούμε για τα καλά στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι μετεωρολόγοι δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν. Για μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η θερμοκρασία θα […]

Καιρός Πρωτοχρονιά: Μεγάλη ανατροπή - Έρχεται ψύχος και χιονιάς

Καιρός: Απότομη πτώση της θερμοκρασίας από την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Λίγες μέρες πριν μπούμε για τα καλά στις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι μετεωρολόγοι δημοσιοποιούν τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Για μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει και μετά τις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να δούμε βροχοπτώσεις.  Υπάρχει δηλαδή, η τάση ο καιρός να είναι χειμωνιάτικος.

Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν κατά τις εορταστικές περιόδους.

Άλλωστε πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς από εμάς που αναζητούμε τρόπους να γιορτάσουμε τις φετινές διακοπές σχεδιάζοντας ταξίδια, εκδρομές και επισκέψεις σε αγαπημένα πρόσωπα.

Ας δούμε λοιπόν τι καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν φέτος στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά. Ψυχρή τάση για αλλαγή των καιρικών συνθηκών με κρύο και χιόνια παραμονές Πρωτοχρονιάς από το GFS…

Συγκεκριμένα, λοιπόν, οχι μόνο εξακολουθεί να βλέπει ψυχρή εισβολή, αλλά ενισχύει πλέον την τάση για τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς το GFS και «κατεβάζει» και στην Ελλάδα τις πολικής προέλευσης αέριες μάζες που εδώ και πολύ καιρό δείχνει ότι θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, μετά τα Χριστούγεννα.

Το αμερικανικό καιρικό προγνωστικό μοντέλο συνδυάζει, μάλιστα από τις 27 του Δεκέμβρη και μετά, την κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών και με τη διέλευση βαρομετρικού χαμηλού από τις 29 Δεκεμβρίου, το οποίο θα προκαλέσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας με χαμηλά υψόμετρα.

Δείχνουν, μάλιστα, τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία να μπαίνει ακόμα και η Αθήνα στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων την παραμονή ή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Είναι, βέβαια, πολύ νωρίς για να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα, όμως η ψυχρή αυτή τάση διατηρείται για μετά τα Χριστούγεννα σε αρκετά τρεξίματα του GFS, ενώ και άλλα προγνωστικά μοντέλα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δείτε το video:

Καιρός: Συνεχίζεται η επιδείνωση την Τρίτη

Σήμερα Τρίτη τοπικές βροχές αναμένονται κυρίως στην Εύβοια, στις Σποράδες και στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια του νομού. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά 7 και τοπικά 8 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς.

Οι θερμοκρασίες:

– στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 5,

– στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -7 έως 10 βαθμούς,

– την Ήπειρο από -5 έως 12,

– στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα από -4 έως 12,

– στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 12 βαθμούς,

– στη Θεσσαλία από -7 έως 8 βαθμούς,

– στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 13,

–  στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 8 βαθμούς,

– στην Κρήτη από 1 έως 12 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 7 έως 13, ενώ

– τοπικά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 Μποφόρ και τοπικά 9 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές/βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και τοπικά έως 6

Καιρός meteo: Η πρόγνωση για σήμερα

Τοπικές βροχές στα ανατολικά ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Άνεμοι έως 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, τοπικές βροχές αναμένονται στην Εύβοια, στις Σποράδες, και στην Κρήτη. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -5 έως 5, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -7 έως 10 βαθμούς, στην Ήπειρο από -5 έως 12, στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα από -4 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 12 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -7 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 8 βαθμούς, στην Κρήτη από 1 έως 12 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα από 7 έως 13, ενώ τοπικά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές/βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις, με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια του νομού. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις εώς 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς, αλλά στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς.

Καιρός: Η πρόγνωση για τα Χριστούγεννα

Καιρός: Ραγδαία θα είναι η αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες, με αποκορύφωμα την Τρίτη, όπου το σκηνικό θα είναι άκρως χειμωνιάτικο, με χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά, αλλά και θυελλώδεις ανέμους που θα φέρουν απαγορευτικά και πτώση της θερμοκρασίας.

Ωστόσο, αυτό το σκηνικό του καιρού δεν θα διατηρηθεί για πολύ, καθώς από την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, αλλάζει και πάλι, με τις θερμοκρασίες να επανέρχονται στους 15 με 18 βαθμούς.

Όπως αναφέρει το Meteo, το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά σημαντικότατη πτώση (μεγαλύτερη των 10 βαθμών) σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ λόγω της επικράτησης πολύ ενισχυμένων βοριάδων οι αισθητές θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές.

Η ΕΜΥ κάνει μάλιστα λόγο και για χιόνια την Τρίτη στα ορεινά και συγεκριμένα σε ανατολικά ηπειρωτικά, Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Αναλυτικά η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες έως και την προπαραμονή των Χριστουγέννων.