Καιρός μερομήνια: Τσουχτερό κρύο και χιόνια προβλέπουν τα Μερομήνια για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς σε όλη τη χώρα.
Αναλυτικά το πρώτο πενθήμερο του Γενάρη θα είναι εμπλουτισμένο με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα εξασθενήσουν έως τα μέσα του μήνα και θα επέλθει καλοκαιρία, ωστόσο, θα υπάρξει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε χαμηλά και πεδινά υψόμετρα προς το κλείσιμο του μήνα.
Τον τρόπο που θα εξελιχθεί ο καιρός κατά τη διάρκεια του χειμώνα «προδίδει» το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου, το οποίο είναι γνωστό ως Μερομήνια.
Σύμφωνα λοιπόν με τα Μερομήνια, πρωτοχρονιά θα κάνουμε με κρύο και χιόνια, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.
Καιρός μερομήνια: Άσχημες προβλέψεις
Χριστούγεννα με καλό καιρό – Πού θα δείξει το θερμόμετρο 18 βαθμούς – Η πρόγνωση μέχρι την Πρωτοχρονιά
Συγκεκριμένα, ο καιρός τον Ιανουάριο του 2023 κατά το πρώτο πενθήμερο, αναμένεται να ξεκινήσει με βροχές και αρκετές χιονοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Θερμοκρασία έως 14 βαθμούς Κελσίου και άνεμοι έως 4 μποφόρ.
Την ίδια στιγμή, επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός έως τα μέσα Ιανουαρίου. Πυκνή συννεφιά που θα οδηγήσει σε βροχές κατά τόπους και πιθανές χιονοπτώσεις – χιόνια κυρίως στα ορεινά της χώρας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι δεν αναμένουμε «ιστορικό χιονιά» στη χώρα φέτος.
Τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ο καιρός θα παρουσιάσει εμφανή σημάδια βελτίωσης με άνοδο θερμοκρασίας και ημέρες με ηλιοφάνεια (Αλκυονίδες ημέρες).
Μετά από ένα διάλειμμα καλοκαιρίας ολίγων ημερών, αναμένεται επιδείνωση του καιρού την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023.
Περαιτέρω και πιο γενικευμένη επιδείνωση του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει στο τέλος του μήνα Ιανουαρίου. Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις – χιόνια σε χαμηλά υψομετρικά επίπεδα ακόμα και στα πεδινά της Ελλάδας.
Καιρός μερομήνια: Ανατροπή με την πρόβλεψη για μετά τα Χριστούγεννα
Άλλαξαν τα δεδομένα για τον καιρό μετά τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.
Ο γνωστός μετεωρολόγος είχε αναφέρει πως μετά τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ο καιρός θα έχει ραγδαία επιδείνωση, μια μια ψυχρή μάζα να περνά και πάνω από τη χώρα μας.
Τελικά όμως η θερμοκρασία θα πέσει τόσο όσο προβλεπόταν και δε θα υπάρξει τόσο κρύο.
Όπως ανέφερε ο Σάκης Αρναούτογλου, αυτή η ψυχρή μάζα τελικά δε θα περάσει πάνω από τα Βαλκάνια αλλά θα κατευθυνθεί προς την Βορειοανατολική Ευρώπη.
Όλα αυτά μετά από Χριστούγεννα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που θυμίζουν άνοιξη.
Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα φετινά Χριστούγεννα θα χαρακτηριστούν από τις αρκετά μικρότερες ποσότητες χιονιού.
«Το χιόνι τα φετινά Χριστούγεννα δεν φαίνεται ότι θα απουσιάζει μόνο από τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα.
Ολοένα και λιγότερο ακόμα και στις χαμηλές οροσειρές, γίνεται και θα γίνεται το χιόνι και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, κι όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πλέον ότι, δεν θα υπάρξουν λευκά Χριστούγεννα φέτος στις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου. Ακόμα και στα βουνά των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ο επικείμενος ήπιος καιρός των επομένων ημερών θα συνεχίσει να λιώνει σταδιακά την εναπομείνασα χιονοκάλυψη.
Αυτό θα ισχύσει αρχικά για σχεδόν όλες τις χώρες της κεντρονοτιοδυτικής Ευρώπης, όπου το φυσικό χιόνι θα εξαφανιστεί εντελώς το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα και το σκι θα είναι εφικτό και αν, μόνο σε χιονισμένες πλαγιές.
Καιρός μερομήνια: Την παραμονή Χριστουγέννων μπορεί να χιονίσει στη Βαλτική Θάλασσα.
Αλλά ακόμη και το τεχνητό χιόνι θα έχει «πρόβλημα» καθώς σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, και ακόμη και στις κλασικές περιοχές χειμερινών σπορ ο καιρός αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα ήπιος τα Χριστούγεννα ενώ και τη νύχτα ο ιδιαίτερα μαλακός καιρός, εξαιτίας των νοτιάδων, δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ στην παραγωγή τεχνητού χιονιού.
όμως από τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, η βροχή και, κυρίως, ο άνεμος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις θα είναι θυελλώδης, θα επιβαρύνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει και θα υπάρχει περισσότερο χιόνι μόνο στις Άλπεις, ιδίως όμως σε πολύ μεγάλα υψόμετρα όπου και θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννων!!!».
Ανοιξιάτικος καιρός μέσα στα Χριστούγεννα: Στην Κρήτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες
Πώς διαμορφώθηκε η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά την περίοδο 1935 – 2021
Χριστούγεννα, η καρδιά του χειμώνα! Και όμως, στην Κρήτη οι καιρικές συνθήκες ανήμερα της γιορτής ήταν ανοιξιάτικες, καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr καταγράφηκαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο:
“Υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες των Χριστουγέννων, οι οποίες ήταν έως και 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 2010-2020, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές πλησίασε και τοπικά στην Κρήτη ξεπέρασε τους 20 βαθμούς. Οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Παλαιοχώρα Χανίων (20,1), Μακροχώρι Βέροιας (20,1), πόλη Βέροιας (19,9), Δίον Πιερίας (19,9), Πετροκεφάλι Μοιρών (19,9), Καλαμάτα (19,8), Μοσχάτο (19,8) και Σπάρτη (19,8 βαθμοί).
Η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Climatebook.gr, η επιστημονική του ομάδα δημιούργησε ένα ενδιαφέρον γράφημα με τη μορφή χριστουγεννιάτικου δέντρου αναδεικνύοντας τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας παγκοσμίως για την περίοδο 1935-2021, σε σχέση με τη μέση τιμή της προβιομηχανικής περιόδου.
απόκλιση μέσης τιμής θερμοκρασίας
Όπως σημειώνουν οι Κ. Λαγουβάρδος και Γ. Κύρος, από το 1935 και μετά η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι συνεχώς πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου.
Η χρονιά με τη μεγαλύτερη απόκλιση είναι το 2016. Από το 2014 μέχρι σήμερα η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη είναι πάνω από ένα 1°C!
Το 2022 παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα η απόκλιση της μέσης θερμοκρασίας αναμένεται να είναι περίπου +1.1°C πάνω από το μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου.
Νέες υπηρεσίες και εργαλεία αναμένονται το 2023 από το climatebook, με σκοπό την ανάδειξη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων αυτής παγκοσμίως, αλλά κυρίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα.
«Στο έλεος του χιονιά» η Νέα Υόρκη: Πολικό ψύχος, διακοπές ρεύματος και φόβοι για εκατοντάδες εγκλωβισμένους
Από το βράδυ της Τετάρτης, οι κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ πλήττονται από μια θύελλα σπάνιας σφοδρότητας, με πολικό ψύχος και πυκνή χιονόπτωση, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.
Για εκατομμύρια Αμερικανούς, αυτό το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων αναστατώθηκε από την πρωτοφανή χειμωνιάτικη χιονοθύελλα, που συνοδεύεται από ακραίες θερμοκρασίες και οδήγησε σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση, χάος στις μεταφορές αλλά και στον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων.
Περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το πρωί του Σαββάτου, ιδίως στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και το Μέιν, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us. Και στις τρεις Πολιτείες καταγράφονταν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Από το βράδυ της Τετάρτης, οι κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ πλήττονται από μια θύελλα σπάνιας σφοδρότητας, με πολικό ψύχος και πυκνή χιονόπτωση, κυρίως στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.
Την ώρα που εκατομμύρια Αμερικανοί προσπαθούσαν να ταξιδέψουν για να περάσουν με τις οικογένειές τους τις ημέρες των εορτών, στις μεταφορές επικρατούσε χάος: περισσότερες από 5.500 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή και άλλες 1.900 σήμερα το πρωί, οι περισσότερες από τα αεροδρόμια του Ντιτρόιτ και της Μινεάπολης.
Πολλοί ελπίζουν πλέον μόνο σε ένα θαύμα για να βρουν θέση, έστω και την τελευταία στιγμή, σε ένα αεροπλάνο που θα τους επιτρέψει να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους.
Ο Ζακ Κάιλερ, 35 ετών, είπε ότι αναγκαστικά θα περάσει το ρεβεγιόν με φίλους στη Νέα Υόρκη, αφού ακυρώθηκε δύο φορές η πτήση του για το Χιούστον όπου βρίσκεται η οικογένειά του. Αναμένει όμως ότι θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του αύριο το μεσημέρι, ανήμερα τα Χριστούγεννα. «Και για αυτό αισθάνομαι ευγνώμων», είπε.