Ημερομηνία: Πότε επιστρέφει ο Δακτύλιος 2023 στην Αθήνα
Δακτύλιος 2023: Τέρμα στην ελεύθερη μετακίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας βάζει από δω και στο εξής, ο Δακτύλιος ο οποίος ως είθισται , επιστρέφει το μήνα του Οκτώβρη. Σύμφωνα με το carandmotor.gr, το αρμόδιο Υπουργείο, σύντομα θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης του Δακτυλίου , τις ώρες, τις μέρες, αλλά και τα όρια της […]

Δακτύλιος 2023: Τέρμα στην ελεύθερη μετακίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας βάζει από δω και στο εξής, ο Δακτύλιος ο οποίος ως είθισται , επιστρέφει το μήνα του Οκτώβρη.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr, το αρμόδιο Υπουργείο, σύντομα θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης του Δακτυλίου , τις ώρες, τις μέρες, αλλά και τα όρια της περιτροπής της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επαναφορά του Δακτυλίου που θα σημάνει την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.
Θέμα εβδομάδων φαίνεται πως είναι η επιστροφή του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, με τα συναρμόδια υπουργεία να ετοιμάζονται σιγά-σιγά να ανακοινώσουν την ακριβή ημερομηνία της εκ περιτροπής (μονά-ζυγά) κυκλοφορίας των οχημάτων.
Δακτύλιος 2023: Που και πότε εφαρμόζεται ο Δακτύλιος στην Αθήνα
Με δεδομένο ότι το περασμένο έτος η επιστροφή του Δακτυλίου είχε γίνει στις 10 Οκτωβρίου και το 2021 στις 25 του ίδιου μήνα, ο Οκτώβριος φιγουράρει ως ο επικρατέστερος μήνας προκειμένου να επανέλθει το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ώρες και μέρες Δακτυλίου
Όπως ίσχυσε πέρυσι, το μέτρο του Δακτυλίου επιτάσσει την εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00-20.00 και την Παρασκευή από 07.00-15.00.
Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε 0,2,4,6,8 και τις περιττές (μονές) τα αυτοκίνητα που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.
Ποια είναι τα όρια του Δακτυλίου
Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.
Ποια αυτοκίνητα εξαιρούνται
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αφορούσε την περίοδο 2022-2023, από τους περιορισμούς εξαιρούνται και εισέρχονται ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας:
α. Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
β. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.
γ. Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.»
δ. Όσα έχουν τη σχετική άδεια δακτυλίου
Το αυτοκίνητο αποτελεί το καθημερινό μέσο μετακίνησης για εκατομμύρια συμπολίτες μας. Κάποιοι δεν το χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά γιατί τους εξυπηρετούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως όταν χρειαστεί, θα μπει μπρος για να καλύψει τις όποιες μεταφορικές ανάγκες. Βέβαια δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους, αλλά και τα φορτηγά, λεωφορεία και μοτοσικλέτες.
Αύξηση 436% τα τελευταία 40 χρόνια
Από το 1985 έως το 2022, ο συνολικός αριθμός των κυκλοφορούντων οχημάτων έχει αυξηθεί κατά 436%! Συγκεκριμένα το 1985 κυκλοφορούσαν 2.036.625 οχήματα, ενώ το 2022 έφτασαν τα 8.882.981!
Από αυτά τα 5.726.012 είναι επιβατικά (1.259.335 το 1985), τα 26.560 είναι λεωφορεία, τα 1.405.971 είναι φορτηγά και τα 1.724.438 είναι μοτοσικλέτες. Από το 1984 έως το 2010 υπήρχε συνεχόμενη άνοδος (8.062.085 το 2010), όμως μεταξύ 2012 και 2018 παρουσιάστηκε στασιμότητα, λόγω των οικονομικών δυσκολιών, capital control κ.λπ.
Τα μισά οχήματα στην Αττική
Από τα 8.882.981 οχήματα που βρίσκονται στην κυκλοφορία σε όλη την Ελλάδα, τα μισά από αυτά (4.273.726) είναι στην Αττική. Για αυτό και το μεγάλο χάος καθημερινά στους δρόμους, ή το άδειασμα την περίοδο του δεκαπενταύγουστου. Πιο αναλυτικά πρόκειται για 3.196.112 αυτοκίνητα, 310.597 φορτηγά, 12.289 λεωφορεία και 754.728 μοτοσυκλέτες.
Ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 555.077 αυτοκίνητα, 101.911 φορτηγά, 2.433 λεωφορεία και 142.524 μοτοσικλέτες (σύνολο 801.945 οχήματα). Άλλοι νομοί με πολλά επιβατικά αυτοκίνητα είναι αυτοί του Ηρακλείου (158.821), της Αχαΐας (115.683) και της Λάρισας (110.106).
Ιστορικά οχήματα: Σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την κυκλοφορία τους
Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό των οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, με την έκδοση δύο Υπουργικών Αποφάσεων που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και αφορούν, η πρώτη στη διαδικασία χορήγησης των στοιχείων κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων και η δεύτερη, στη διαδικασία διενέργειας του περιοδικού τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ).
Με βάση τις αποφάσεις αυτές, χορηγούνται για πρώτη φορά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πινακίδες κυκλοφορίας ιστορικών οχημάτων, τα οποία θα καταγράφονται, πλέον, στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου και αντικαθίσταται το ισχύον πλαίσιο χορήγησης στοιχείων κυκλοφορίας από ιδιωτικούς φορείς.
Ως «όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος» ορίζεται κάθε όχημα που έχει ηλικία τριάντα (30) τουλάχιστον ετών από το έτος κατασκευής του, ο ειδικός τύπος του δεν κατασκευάζεται πλέον, από ιστορικής απόψεως συντηρείται και διατηρείται στην αρχική του κατάσταση, δεν έχει υποστεί ουσιαστική αλλαγή στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κατασκευαστικών του στοιχείων και πληροί το σύνολο των νομικών προϋποθέσεων και
τεχνικών προδιαγραφών των διεθνών κανονισμών που θέτουν η Δ.Ο.Α. (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου), η Δ.Ο.Μ. (Διεθνής Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας), η Δ.Ο.Π.Ο. (Διεθνής Ομοσπονδία Παλαιών Οχημάτων), αλλά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατά περίπτωση, και χαρακτηρίζεται ως τέτοιο από τον φορέα χαρακτηρισμού οχήματος ιστορικού ενδιαφέροντος.
Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό των οχημάτων…
η σχετική ΥΑ προβλέπει ότι ορίζονται ως αρμόδιοι φορείς η Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (Ο.Μ.Α.Ε.), η Αθλητική Μοτοσυκλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδος (Α.ΜΟΤ.Ο.Ε.) και η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας (Ε.Ο.ΦΙΛ.Π.Α.), οι οποίες υποδείχθηκαν από τις παραπάνω Διεθνείς Ομοσπονδίες.
Αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης στοιχείων κυκλοφορίας, ο ιδιοκτήτης του οχήματος υποβάλλει αίτηση σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας συνοδευόμενη:
από τη βεβαίωση χαρακτηρισμού του οχήματος ως ιστορικού οχήματος, η οποία χορηγείται από τους παραπάνω φορείς,
Δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) του οχήματος,
Αποδεικτικό σχετικά με τη διαγραφή από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,
Αποδεικτικό καταβολής τέλους αδείας
Στον αιτούντα χορηγείται έντυπο άδειας κυκλοφορίας και ζεύγος πινακίδων οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος, οι οποίες θα έχουν άσπρο φόντο και μπλε στοιχεία, με δύο γράμματα «ΙΟ» και ακολούθως, αρίθμηση με έναν πενταψήφιο αριθμό, βάσει των ταξινομήσεων.
Στις μοτοσικλέτες, η αρίθμηση των πινακίδων αποτελείται από το γράμμα «Ι» και έναν τετραψήφιο αριθμό.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις