Fuel Pass 3: Βγήκε! Ποια η απόφαση – Τι αποφασίστηκε
Fuel pass 3: Οριστικές εξελίξεις φαίνεται πως έχουμε όπως όλα δείχνουν με το γνωστό επίδομα στη χώρα μας. Ποια η απόφαση της κυβέρνησης. Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει το ερώτημα σχετικά με το αν θα μοιραστεί εκ νέου το επίδομα καυσίμων. Μέχρι πριν λίγο καιρό η κατάσταση ήταν κυριολεκτικά στον… αέρα και τίποτα […]

Fuel pass 3: Οριστικές εξελίξεις φαίνεται πως έχουμε όπως όλα δείχνουν με το γνωστό επίδομα στη χώρα μας. Ποια η απόφαση της κυβέρνησης.
Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει το ερώτημα σχετικά με το αν θα μοιραστεί εκ νέου το επίδομα καυσίμων.
Μέχρι πριν λίγο καιρό η κατάσταση ήταν κυριολεκτικά στον… αέρα και τίποτα δεν ήταν σίγουρο σχετικά με το τι θα πράξει η κυβέρνηση.
Τι αποφασίστηκε όμως τελικά και ποιο συμβάν έφερε οριστικές εξελίξεις σχετικά με το fuel pass. Δείτε αναλυτικά παρακάτω…
Βγήκε η απόφαση – Τι θα γίνει με το Fuel Pass
Η κατάσταση στα καύσιμα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, με τις τιμές του τελευταίους μήνες να έχουν εκτοξευθεί. Ο κόσμος δύσκολα τα βγάζει πέρα, με τις μετακινήσεις να έχουν μειωθεί.
Το επίδομα καυσίμων μοιάζει επιτακτική ανάγκη, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, μετά τις αποζημιώσεις που μοιράστηκαν για τις πλημμύρες, τα κρατικά ταμεία έχουν… στερέψει και οι ελπίδες για το fuel pass μειώνονται δραματικά.
Το μόνο παραθυράκι που υπάρχει είναι από το 2024 να μοιραστεί αν οι τιμές στα καύσιμα είναι ακόμα υψηλές και βρεθούν χρήματα στα ταμεία του κράτους.
Επίδομα βενζίνης: Ποιοι ήταν οι δικαιούχοι στο τελευταίο Fuel Pass
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο επίδομα βενζίνης το περσινό Πάσχα, δικαιούχοι ήταν μόνο όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ στο Fuel Pass 2 διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια μέχρι και τα 45.000 ευρώ.
Τα ποσά για τον νέο γύρο του Fuel Pass με έκδοση ψηφιακής κάρτας στο κινητό είναι τα εξής:
100 ευρώ για τα Ι.Χ. στα νησιά
70 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά
60 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
80 ευρώ για τα Ι.Χ. στην υπόλοιπη Ελλάδα
Αν, όμως, επιλέξετε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα που δίνει το bonus των 15 ευρώ, τότε θα λάβετε τα εξής ποσά:
85 ευρώ για τα Ι.Χ. στα νησιά
55 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά
45 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
65 ευρώ για τα Ι.Χ. στην υπόλοιπη Ελλάδα
Fuel Pass 3: Τέλος τα βενζινάδικα από τους δρόμους –Τι θα συμβεί;
Όλοι γνωρίζουμε το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αυτοκίνηση τα τελευταία χρόνια και όπως είναι ευκόλως κατανοητό οι εξελίξεις που βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά, θα φέρουν αλλαγές στα πάντα.
Ως γνωστόν, η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται ενεργά στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υπό αυτό το πρίσμα, τίθεται το εξής ερώτημα: Τι θα γίνει με τα πρατήρια καυσίμων όταν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης εξαφανιστούν από τους δρόμους;
Αμερικανοί αναλυτές μελέτησαν διεξοδικά αυτό το θέμα και σύμφωνα με αυτούς όλα τα πρατήρια καυσίμων (περίπου 145.000 μόνο στις Η.Π.Α.), θα μετατραπούν σε σημεία φόρτισης.
Για την ακρίβεια, πρόκειται να μετατραπούν σε σταθμούς ταχυφορτιστών που θα επιτρέπουν την επαναφόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε μόλις 10 με 30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, θα επιτραπεί η διατήρηση όχι μόνο των ίδιων των δικτύων, αλλά και του «οικοσυστήματος» των πρόσθετων υπηρεσιών τους (καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα κ.α.).
Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης ότι τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα σε τέτοιους σταθμούς φόρτισης θα γίνουν πιο δημοφιλή από ποτέ, επειδή οι άνθρωποι θα περνούν περισσότερο χρόνο εκεί. Άλλωστε, οι χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα θέλουν σίγουρα να αφιερώσουν τον χρόνο που χρειάζονται για φόρτιση σε κάτι χρήσιμο και ευχάριστο, πηγαίνοντας στην αγορά ή πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ.
Ταυτόχρονα όμως…
οι απλοί φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που βρίσκονται πλέον σχεδόν παντού, θα χάσουν την δημοτικότητά τους, λόγω του ότι αργούν να φορτίσουν πλήρως την μπαταρία.
Και όπως είναι λογικό, οι οδηγοί δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για πολύ ώρα, με αποτέλεσμα να πάνω στα νέα πρατήρια με τους ισχυρούς ταχυφορτιστές. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αγοράσουν σίγουρα έναν οικιακό φορτιστή για να συνδέουν τα αυτοκίνητά τους τη νύχτα.
Όλα αυτά θα συμβούν στο άμεσο μέλλον στα πρατήρια καυσίμου όλου του πλανήτη. Κρίνοντας συνολικά από τις νόρμες που έχουμε δει κατά περιόδους φαίνεται πως το κομβικό χρονικό σημείο θα είναι το 2030, όπου αναμένεται η σταδιακή κυριαρχία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Από εκεί και πέρα, αλλά και στο μεταβατικό μεσοδιάστημα, η αγορά και οι παράπλευροι κλάδοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Φυσικά τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, οδηγώντας στο κλείσιμο αρκετών από τα υπάρχοντα πρατήρια, ενώ όπως είναι φυσιολογικό αρκετά θα μετεξελιχθούν σε σημεία φόρτισης για να επιβιώσουν.
Σίγουρα, με βάση και την έως τώρα εμπειρία, οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθυστερήσουν συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς οι υποδομές φόρτισης βρίσκονται σε αρχικό στάδιο καθιστώντας τη χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δύσκολη, ενώ και η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων δεν είναι ακόμα τόσο μεγάλη.
Γιατί η βενζίνη είναι ακριβότερη στην Εθνική Οδό από ό,τι στην πόλη;
Οι οδηγοί που ανεφοδιάζουν το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους στις Εθνικές Οδούς βάζουν βαθύτερα το χέρι τους στην τσέπη από εκείνους που επιλέγουν τα πρατήρια εντός των πόλεων. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Με τα 2,0 ευρώ/λίτρο συνεχίζει να φλερτάρει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας, καθιστώντας επίπονη κάθε επίσκεψη των καταναλωτών στην αντλία.
Η ακρίβεια στα καύσιμα έγινε ιδιαίτερα αισθητή και κατά την έξοδο του Πάσχα, όταν και δεκάδες χιλιάδες πολίτες συνέρευσαν στα πρατήρια προκειμένου να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους για το ταξίδι τους.
Ενδεικτικά, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης τη Μ. Παρασκευή ήταν 1,948 ευρώ/λίτρο, και έκτοτε σημείωσε μια μικρή αποκλιμάκωση στα 1,939 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Πέμπτη 20 Απριλίου) του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.
Τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση υπέστησαν όσοι φρόντισαν να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητό τους εντός των πόλεων, και όχι στις Εθνικές Οδούς, όπως είχε προτρέψει τους ταξιδιώτες και η πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.
Μην ξεχνάμε ότι στις Εθνικές Οδούς οι τιμές των καυσίμων είναι ακριβότερες απ’ ότι… εντός των τειχών, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία. Ενδεικτικά, μελετώντας τις τιμές της βενζίνης στο fuelgr.gr, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρατήριο στην Αττική Οδό με βενζίνη στα 1,969 ευρώ, στην Αθηνών-Πατρών με 1,992 ευρώ, στην Παλαιά Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου με 1,985 ευρώ και στην Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης με 1,995 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή της «95άρας» σε πανελλήνιο επίπεδο είναι 1,939 ευρώ, όταν στην Αττική οι οδηγοί ανεφοδιάζουν το όχημά τους με μέση τιμή 1,903 ευρώ. Για ποιο λόγο, όμως, παρατηρούνται τόσο μεγάλες αποκλίσεις;
Γιατί είναι ακριβότερα τα καύσιμα στην Εθνική Οδό;
Κατά καιρούς πολλοί ιδιοκτήτες πρατηρίων έχουν αποδώσει τις υψηλότερες τιμές στις αντλίες τους συγκριτικά με αυτές των πρατηρίων των αστικών κέντρων στο γεγονός ότι καταβάλλουν μεγαλύτερες δαπάνες.
Ειδικότερα, καταβάλλουν τέλη οδοποιίας, τα έξοδα μεταφοράς του καυσίμου είναι αυξημένα, και τέλος πληρώνουν υψηλότερα ενοίκια σε σύγκριση με τα πρατήρια των αστικών κέντρων.
Στην εξίσωση, επίσης, πρέπει να προστεθεί και η «εκμετάλλευση» της ανάγκης για καύσιμα, δεδομένου ότι αν χρειαστεί κάποιος να ανεφοδιάσει το αυτοκίνητό του, η μόνη διαθέσιμη επιλογή είνα το πρατήριο επί της Εθνικής Οδού. Μια εναλλακτική θα ήταν να εισέλθουν σε μια γειτονική πόλη, αλλά το όποιο όφελος από τη χαμηλότερη τιμή της βενζίνης, θα εξανεμιστεί από την επιπλέον απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις