Επίδομα 1900 ευρώ θα πάρουν χιλιάδες δικαιούχοι στη χώρα μας. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να εισπράξετε τα χρήματα.
Νέο επίδομα κατάρτισης για την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων ύψους 1.900 ευρώ παρέχεται από το οικονομικό επιμελητήριο Ελλάδας σε 2.000 νέους που θα συμμετάσχουν στο τρίμηνο πρόγραμμά του που εστιάζει πάνω σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι άνεργοι πτυχιούχοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας έως 29 ετών οι οποίοι πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ειδική πλατφόρμα apko.oe-e.gr.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα κατάρτισης με τον τίτλο «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας», που έχει αναλάβει ως δικαιούχος το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Όσοι λάβουν μέρος στο πρόγραμμα θα πάρουν επίδομα ύψους 1.900 ευρώ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
· 2.000 άνεργους
· Πτυχιούχους οικονομικών σχολών
· Ηλικίας έως 29 ετών
· Εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ
· Από όλες τις Περιφέρειες
επίδομα: Τα αντικείμενα κατάρτισης
Οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων. Τα αντικείμενα κατάρτισης είναι:
· Διοίκηση και Οικονομική Διαχείριση στον Τουριστικό Τομέα,
· Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες,
· Οικονομική Ανάλυση,
· Διοίκηση και Διαχείριση έργου,
· Διαχείριση Αφερεγγυότητας,
· Εσωτερικός Έλεγχος,
· Προχωρημένες δεξιότητες χρήσης εφαρμογών γραφείου (advanced excel) για υπαλλήλους οικονομικής κατεύθυνσης,
· Παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (Fintech),
· Παροχή υπηρεσιών και ανάλυση των οικονομικών της Ψηφιακής Ασφάλειας (economics of cyber security).
Διάρκεια προγράμματος
· Ώρες: 380
· Μήνες: 3
· Εκπαιδευτικό επίδομα: 5 ευρώ/ώρα παρακολούθησης, μαζί με τις νόμιμες κρατήσεις
· Συνολικό ποσό: 1.900 ευρώ
Οι ενέργειες συμβουλευτικής καθοδήγησης και κατάρτισης δύναται να πραγματοποιηθούν είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως ανάλογα με την επιλογή των ωφελουμένων.
Προϋποθέσεις
Οι αιτούντες στο πρόγραμμα πρέπει να:
· Είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ την ημέρα υποβολής της αίτησης, καθώς και την ημέρα ένταξης στο έργο ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,
· Μην έχουν κλείσει το 29ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους και κατά την ημερομηνία εισόδου στην Πράξη,
· Έχουν πτυχίο Οικονομικής Σχολής της Ελλάδας (Πανεπιστημίου ή Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος) ή του εξωτερικού, αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ,
· Μην έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από τη δημοσίευση αυτής της πρόσκλησης.
Η διαδικασία αίτησης
Κάθε ενδιαφερόμενος/η πρέπει να συμπληρώσει μία και μοναδική αίτηση συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή με ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσω διαδικτύου, στο https://apko.oe-e.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι για την υποστήριξή τους κατά την υποβολή της αίτησής τους μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2132141828 ή στο helpdesk ([email protected] ).
Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων είναι ανοιχτή και θα παραμείνει εν ισχύ μέχρι τη συμπλήρωση αριθμού επιτυχόντων και επιλαχόντων υποψηφίων.
Ποιοι παίρνουν επίδομα 400 ευρώ
Επίδομα κατάρτισης ύψους 400 ευρώ παρέχει η ΔΥΠΑ μέσω προγραμμάτων που «τρέχουν» έως το τέλος του Μάη σε χιλιάδες άτομα.
Μέσω των προγραμμάτων αυτών, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητές τους στον κλάδο της οικονομίας.
Ποιοι εργαζόμενοι και πώς θα λάβουν 400 ευρώ από τη ΔΥΠΑ – π. ΟΑΕΔ.
H ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, δίνει παράταση στην ημερομηνία λήξης των προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Το σχέδιο για κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων
Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΥΠΑ, παρατείνεται μέχρι και τις 31 Μαΐου 2023 η ημερομηνία λήξης των προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ που απευθύνονται σε 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα, υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης–NextGenerationEU.
Σημειώνεται ότι η ημερομηνία λήξης των «προγραμμάτων αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζόμενων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, για την απόκτηση ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων και να λάβουν αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Οι ωφελούμενοι άνεργοι λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ, ενώ οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίδομα 400 ευρώ.
Στόχος της δράσης είναι οι καταρτιζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και για το σχέδιο που απευθύνεται σε ανέργους και για το σχέδιο που απευθύνεται σε εργαζομένους.
Τι ισχύει για τους εργαζομένους
Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Η υλοποίηση των προγραμμάτων, θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες δια ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δικαιούται να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε 400 ευρώ.
Τι ισχύει για τους άνεργους
Εδώ το επίδομα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1000 ευρώ.
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα κατάρτισης και μετά την ολοκλήρωσή του συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Κάθε ωφελούμενος που αποκτά την πιστοποίηση δικαιούται να λάβει επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.
Έχουν ξεπεράσει τους 61.000 οι άνεργοι που πήραν μέρος
Περισσότεροι από 61.000 άνεργοι που ολοκλήρωσαν προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες έχουν ήδη λάβει το εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ. Συνολικά, από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 60.427.806 ευρώ σε 61.221 ανέργους.
Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Επισημαίνεται ότι το έργο χρηματοδοτείται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU και απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες, καθώς και διοικητικοί, επιτόπιοι και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, για τη διασφάλιση της αποπληρωμής καταρτιζόμενων και παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι μεμονωμένες καθυστερήσεις συχνά οφείλονται στη μη ανάρτηση του συνόλου των απαραίτητων παραστατικών από τους παρόχους κατάρτισης και πιστοποίησης.
Με στόχο την προστασία των ωφελουμένων από τέτοιες πρακτικές, η ΔΥΠΑ πρόσφατα ενεργοποίησε ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών για όσους παρόχους καθυστερούν.