Φορολογικές δηλώσεις: Τι δεν φορολογείται φέτος (ΛΙΣΤΑ)

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινάνε σε πολύ λίγο καιρό οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2022. Τι πρέπει να γνωρίζετε. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή αφορολόγητα είναι όλα τα επιδόματα τύπου fuel pass, στέγασης , υποτροφίες , επιταγή ακρίβειας , ένα πλήθος παροχών του ΟΠΕΚΑ κ.α. Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών […]

Φορολογικές δηλώσεις: Τι δεν φορολογείται φέτος (ΛΙΣΤΑ)

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκινάνε σε πολύ λίγο καιρό οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2022. Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή αφορολόγητα είναι όλα τα επιδόματα τύπου fuel pass, στέγασης , υποτροφίες , επιταγή ακρίβειας , ένα πλήθος παροχών του ΟΠΕΚΑ κ.α.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2023 αναμένεται να ανοίξει τον Μάρτιο, με την καταληκτική προθεσμία να είναι να είναι 30 Ιουνίου.

Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί είτε σε 8 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, είτε εφάπαξ με έκπτωση 3%.

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια ποσά δεν φορολογούνται

Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) έχει αποστείλει οδηγία προς τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους φορείς του δημοσίου, ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2022.

Προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα βάλουν σε ταλαιπωρία τους φορολογούμενους ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, με απόφασή του, δίνει αναλυτικές οδηγίες στους εργοδότες, προκειμένου να καταχωρήσουν σωστά τα ποσά αποδοχών και φόρων που έχουν παρακρατηθεί, ξεκαθαρίζοντας ποια ποσά είναι αφορολόγητα.

Eιδικότερα:

Η μηνιαία ισόβια τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες λόγω συμμετοχής τους στα γεγονότα της Κύπρου τα έτη 1964, 1967 και 1974, που από το 2020 ορίστηκε πως είναι αφορολόγητη.
Οι υποτροφίες και τα βραβεία ΑΕΙ που δεν αποτελούν εισόδημα

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ που δόθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο οποίο δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου και απαλλάσσεται από την φορολογική ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Έξοδα κίνησης σε υπαλλήλους

Το επίδομα Στέγασης

Οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω κρίσης (Power Pass, Fuel Pass, Evia & Samos Pass κλπ).

Φορολογικές δηλώσεις: Οι παροχές ΟΠΕΚΑ

έξοδα κηδείας,
παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας,
προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων
επίδομα ομογενών προσφύγων
έκτακτες εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές,
επίδομα γέννησης (άρθρο 1 του ν.4659/2020) που απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.
Προσυμπληρώνονται στη δήλωση αλλά για να καλύψουν τεκμήρια και όχι για να φορολογηθούν οι προνοιακές παροχές ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους υπερήλικες, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Επίδομα Ομογενών Προσφύγων.

Τι ισχύει για το το επίδομα ακρίβειας και το επίδομα παιδιού

Το επίδομα παιδιού (Α21), όπου αναγράφεται το σύνολο του επιδόματος του έτους ασχέτως πότε έγινε η καταβολή του. Το ίδιο ισχύει και για τις «επιταγές ακρίβειας» που δόθηκαν σαν έκτακτες προσαυξήσεις επιδομάτων και συντάξεων (πχ 250 ευρώ προνοιακές παροχές ατόμων με αναπηρία, προς ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κλπ). Συναθροίζονται μαζί με τα τακτικά επιδόματα και τις συντάξεις τις οποίες προσαυξάνουν.

Εμφανίζονται, αλλά δεν φορολογούνται επίσης και οι εξής παροχές ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία: επίδομα κίνησης σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς κλπ, διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, νοητική υστέρηση κ.ά, οικονομική ενίσχυση ΑμΕΑ ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου,

ενίσχυση ατόμων με μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική -αναιμία κ.λπ, ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων, ατόμων με αναπηρία όρασης, με εγκεφαλική παράλυση ή αποθεραπευμένων χανσενικών και των οικογενειών τους.

Φορολογικές δηλώσεις: Από 1/1/2022…

το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε άτομα με αναπηρία, εμφανίζεται μεν στη δήλωση αλλά εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Τυχόν αναδρομικά με περίοδο αναφοράς προ του 2022, αναγράφονται ξεχωριστά στο έτος/χρήση όπου αυτά αφορούν.

Αμοιβές σε εργαζόμενους με ημερομίσθιο και παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος, καθώς επίσης και σε ξεναγούς, για τις οποίες διενεργείται, από 14.6.2018, παρακράτηση φόρου 5%.

Αμοιβές που καταβλήθηκαν από φορείς του Δημοσίου σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Σε περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο, καθώς τα ποσά αυτά δεν εμπίπτουν στην έννοια του εισοδήματος.

Έρχεται το «μπόνους» σε όσους αποκαλύπτουν φοροδιαφυγή με «Appodixi»

Στη τελική ευθεία για τη Βουλή βρίσκεται η διάταξη που θα καθορίζει το ύψος της αμοιβής που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής “Appodixi” για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι το χρηματικό μπόνους που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής ενώ το ανώτατο ποσό που θα κερδίζουν οι πολίτες θα φθάνει τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 που ενεργοποιήθηκε το μέτρο μέχρι σήμερα πάνω από 160.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους.

Οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές υπερβαίνουν τις 80.000. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν είχαν διαβιβαστεί ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ .

Η εφαρμογή «Appodixi» έχει συμβάλλει σημαντικά στον αγώνα της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής καθώς έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στον εντοπισμό κρουσμάτων απόκρυψης τζίρου από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επιβολή προστίμων και λουκέτων για έκδοση αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς.

Οι έλεγχοι έφεραν στο φως τα «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά τους έσοδά τους.

Ειδικότερα εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής, δηλαδή άλλο ποσό έγραφε η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή «Appodixi» στο κινητό λειτουργεί ως εξής…

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» τον κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου).

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη.

Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.