Φορολογικές δηλώσεις: Λίγο πριν την έναρξη της υποβολής των νέων φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2022 , οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το φόρο που τους αναλογεί, αρκεί να εστιάσουν σε πέντε κωδικούς που περιλαμβάνονται στο έντυπο.
Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν την έκπτωση φόρου λόγω τέκνων , τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τη μείωση φόρου για όσους έχουν αναπηρία άνω του 67% , την καταβολή ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης και τέλος τα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης.
Οι φορολογούμενοι, εάν δεν προσέξουν θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για τα εισοδήματά τους
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα που θα υποδεχτεί τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Φορολογικές δηλώσεις: Οι πέντε κινήσεις
Έτσι, περίπου 9 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν την άνοιξη να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις για το 2022.
Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ τυχόν επιπλέον φόροι που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα πρέπει να εξοφληθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024.
Φορολογικές δηλώσεις: Μέσα στον Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα για 8,5 εκατ. πολίτες
Οι κωδικοί για το βασικό έντυπο της εφορίας σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν αμετάβλητοι και έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα κατά τη συμπλήρωσή τους.
Φορολογικές δηλώσεις:
Τα σημεία που θα πρέπει να εστιάσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου είναι τα εξής:
1. Έκπτωση φόρου λόγω τέκνων
Φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και όσοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2022 αγροτικές δραστηριότητες ως κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται έκπτωσης φόρου.
Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.
Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των τριών ισχύει επιπλέον έκπτωση φόρου 220 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με τέκνα δικαιούνται προσαυξημένης έκπτωσης φόρου.
2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Στο νέο έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με αποδέκτες συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες, αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.
Φορολογικές δηλώσεις: Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών…
γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ, για δαπάνες προς επαγγελματίες, οι οποίοι, βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.
3. Μείωση φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ για τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω
Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού 200 ευρώ προβλέπεται για τον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του εφόσον είναι:
πρόσωπα με τουλάχιστον 67% αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΑΣΥΕ) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,
ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί,
θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία,
πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.
Φορολογικές δηλώσεις: Μείωση φορολογητέου εισοδήματος
λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης
Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.
5. Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων
Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουμένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2022.
“Βουνό” τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Σχεδόν ένα στα δύο ΑΦΜ έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και ένας στους τρεις οφειλέτες έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Το πλήθος των οφειλετών μειώθηκε, οι φορολογούμενοι υπό αναγκαστικά μέτρα αυξήθηκαν και το φρέσκο ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία στη διάρκεια του 2022 έκανε άλμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021.
Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από τα ετήσια στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών το 2022, όταν οριακά λιγότεροι από 4 εκατ. φορολογούμενοι είχαν παλαιές και φρέσκες (σ.σ. δημιουργήθηκαν τη συγκεκριμένη χρονιά) οφειλές συνολικού ύψους 113,747 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
Σχεδόν ένα στα δύο ΑΦΜ έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Στο τέλος του 2022, ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3.990.717 ΑΦΜ έναντι 3.996.871 ΑΦΜ στο τέλος του 2021.
Σχεδόν ένας στους τρεις οφειλέτες έχει υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Από 1.332.050 ΑΦΜ υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης το 2021, πέρυσι οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) ανήλθαν σε 1.412.322 ΑΦΜ.
Οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 1,5 δισ. ευρώ. Από 5,790 δισ. ευρώ το 2021 όταν οι παρατάσεις στην κάλυψη φορολογικών υποχρεώσεων έδιναν ισχυρό παρών στη σκιά της πανδημίας, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη έκαναν άλμα πέρυσι στα 7,294 δισ. ευρώ στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.
Η εικόνα αλλοιώνεται και το πρόβλημα μεγεθύνεται εξαιτίας ακραίων τιμών, με ένα μόνο ΑΦΜ να φέρει ληξιπρόθεσμη οφειλή 800 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος.
Ένας στους δύο φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οφείλει έως 500 ευρώ. Το 53,4% των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία με συνολικές οφειλές μόλις 326 εκατ. ευρώ ή 0,3% του συνόλου.
Περίπου 9.000 ΑΦΜ χρωστούν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ( έκθεση Γ Τριμήνου) σε αυτή την κατηγορία οφειλετών καταγράφεται αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 2,3 δισ. ευρώ, η οποία συνοδεύεται από μικρή αύξηση του αριθμού των οφειλετών, κατά 274 πρόσωπα.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.
Με ρυθμίσεις και κατασχέσεις μπήκαν στο ταμείο 5,1 δισ. ευρώ. Από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές εισπράχθηκαν πέρυσι 2,608 δισ. ευρώ και από νέες επιπλέον 2,552 δισ. ευρώ.
Το συνολικό ληξιπρόθεσμο αυξήθηκε κατά λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Από 112,959 δισ. ευρώ το 2021 στα 113,747 δισ. ευρώ το 2022. Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος – αν εξαιρεθούν ανεπίδεκτα είσπραξης και διαγραφές- περιορίζεται σε 87,465 δισ. ευρώ.