Φόροι: Φορτωμένος με δώρα είναι ο καινούργιος χρόνος για 4 εκατ. φορολογούμενους με μειώσεις και καταργήσεις φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μέτρα τόνωσης της οικοδομής.
Μόνο η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αναμένεται να δώσει ένα ετήσιο οικονομικό όφελος, ειδικά στα υψηλά εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων έως και 676 ευρώ.
Ένα πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ενεργοποιείται από την ερχόμενη Κυριακή 1-1-2023 που περιλαμβάνει κατάργηση και μείωση φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και την επέκταση των μέτρων για την περαιτέρω τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Με βάση τα ανωτέρω από τον Ιανουάριο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αύξηση στον καθαρό μισθό τους καθώς καταργείται τόσο η εισφοράς αλληλεγγύης όσο και η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις που φθάνουν στο 7,75% ενώ αυξημένα θα είναι και τα εισοδήματα των γιατρών του ΕΣΥ καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Φόροι: Τα δώρα του 2023
Επίσης παραμένουν παγωμένα μέτρα που σχετίζονται με τα ακίνητα όπως ο ΦΠΑ στην οικοδομή, ο φόρος υπεραξίας ενώ παρατείνονται για δύο ακόμα χρόνια οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές .
Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.
Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.
Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Φόροι: Αυξήσεις 7,75% στις αποδοχές των συνταξιούχων όλων των ταμείων.
Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Διατήρηση έως και τον Ιούνιο του 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.
Aναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
Διατήρηση της έκπτωσης φόρου για ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών.
Αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως το τέλος του 2024.
Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Προγράμματα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ.
Αυξημένο στεγαστικό επίδομα για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Φόροι: Εξπρές και αυτόματες επιστροφές φόρων για τους συνεπείς – Έρχεται η «χρυσή» λίστα
Εντείνονται οι έλεγχοι για απάτες στο ΦΠΑ – Η ΑΑΔΕ «κλειδώνει» τα ΑΦΜ «εξαφανισμένων» εμπόρων
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους ενώ εντείνονται οι έλεγχοι για τους ασυνεπείς και για όσους εμπλέκονται σε απάτες στον τομέα του ΦΠΑ.
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη δημιουργία μιας «χρυσής» λίστας με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου στην οποία θα ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα και αυτόματα το ΦΠΑ που δικαιούνται από το κράτος.
Εφορία: Πόσα θα πάρουν όσοι «καρφώνουν» πλαστές αποδείξεις
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει εντείνει τους ελέγχους σε υποθέσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 ολοκλήρωσε 148 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 152 νέες έρευνες.
Μετά τους ελέγχους η Εφορία προχώρησε στην απενεργοποίηση 128 ΑΦΜ. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Την ίδια ώρα, από το «σκάνερ» των φοροελεγκτών περνούν χιλιάδες υποθέσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται «φρέσκες» υποθέσεις της τελευταίας 5ετίας.
Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ
Στο πεδίο των επιστροφών ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή.
Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων, και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρου.
Τα κριτήρια
Οι επιχειρήσεις για να κερδίζουν μια θέση στη «χρυσή λίστα» προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες την επιστροφή φόρου θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
1. Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών να μη διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω του 5%.
2. Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
3. Να μη χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ανεβάσει ταχύτητα στις επιστροφές ΦΠΑ ικανοποιώντας ακόμη και πάνω από το 90% των αιτημάτων επιστροφής φόρου μέσα σε 90 ημέρες. Ωστόσο, εκατοντάδες αιτήματα ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος παραμένουν στα συρτάρια των εφοριών εμφανίζοντας καθυστέρηση άνω των τριών μηνών.
Πισίνες: Έλεγχοι αλά… γαλλικά από την Εφορία
Με συνταγή αλά γαλλικά, η ελληνική φορολογική διοίκηση αναζητεί τις αδήλωτες πισίνες. Σύμφωνα με στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, μέσω των νέων τεχνολογιών είναι εφικτό να εντοπιστούν οι πισίνες ανά την επικράτεια, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες από αυτές είναι δηλωμένες και ποιες όχι.
Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, που θα φτάσουν έως και δέκα έτη πίσω.
Συγκεκριμένα, θα γίνει επαναϋπολογισμός του ΕΝΦΙΑ (ενδεχομένως και προγενέστερων φόρων στα ακίνητα, όπως το ΕΤΗΔΕ και ο ΦΜΑΠ), του φόρου εισοδήματος, καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.
Η διαδικασία είναι σύνθετη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και για να φθάσουμε στην αποκάλυψή τους θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες), ενώ σε ορισμένες περιοχές θα χρησιμοποιηθούν και τα στοιχεία του Κτηματολογίου.