Food Pass: Στο gov.gr με taxisnet – Πότε η αίτηση για τα 100 ευρώ

food pass: Αίτηση μέσω taxisnet στο vouchers.gov.gr θα ρέπει να υποβάλλουν όσοι ευάλωτοι πολίτες πληρούν τα ισχύοντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να λάβουν το food pass. Η οικονομική ενίσχυση ύψους 100 ευρώ και άνω αναμένεται να δοθεί τη νέα χρονιά για αγορές τροφίμων σε supermarket, ενώ σχεδιάζεται να ισχύσει και σε άλλα καταστήματα τροφίμων […]

Food Pass: Στο gov.gr με taxisnet - Πότε η αίτηση για τα 100 ευρώ

food pass: Αίτηση μέσω taxisnet στο vouchers.gov.gr θα ρέπει να υποβάλλουν όσοι ευάλωτοι πολίτες πληρούν τα ισχύοντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να λάβουν το food pass.

Η οικονομική ενίσχυση ύψους 100 ευρώ και άνω αναμένεται να δοθεί τη νέα χρονιά για αγορές τροφίμων σε supermarket, ενώ σχεδιάζεται να ισχύσει και σε άλλα καταστήματα τροφίμων και κρεοπωλεία.

Στην φαρέτρα των μέτρων της κυβέρνησης για την στήριξη των νοικοκυριών το νέο voucher, food pass, το οποίο αναμένεται στις αρχές του 2023.

Κλειδώνει το food pass για τις αρχές του 2023, το νέο επίδομα τροφίμων που θα βοηθήσει τις ευάλωτες οικογένειες να κάνουν τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ ενώ σκέψεις υπάρχουν να επεκταθεί και σε φούρνους, μίνι μάρκετ αλλά και κρεοπωλεία.

food pass: Τα κριτήρια

Θα αφορά αγορές τροφίμων από σούπερ μάρκετ, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, να μπουν στη λίστα και κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων όπου θα μπορεί να εξαργυρωθεί το κουπόνι, εάν και εφόσον τελικά μοιραστεί.

Κριτήρια και δικαιούχοι για Food Pass

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με πολλά παιδιά, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Το επίδομα για τρόφιμα θα ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ με 150 ευρώ, με το ποσό να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν, πως θα υπάρχουν και περιουσιακά κριτήρια βάσει της δήλωσης Ε9 που έκαναν για το 2021 οι δικαιούχοι.

food pass: Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Εφόσον δοθεί το συγκεκριμένο βοήθημα – voucher θα γίνει μέσω αιτήσεων στο vouchers.gov.gr όπως ακριβώς και με τους δύο κύκλους του fuel pass.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα ζητά να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

Διεύθυνση email
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Για το επίδομα βενζίνης, η αποστολή των αιτήσεων προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γινόταν το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας.

Η πίστωση της ενίσχυσης γινόταν εντός ολίγων ημερών (συνήθως 3-4 το πολύ) από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.

«Εορταστικό καλάθι»

Αλλαγές έρχονται στο καλάθι του νοικοκυριού καθώς εκτός από τις προσθήκες των προϊόντων ειδικής διατροφής, που θα ενσωματωθούν στις 30 Νοεμβρίου, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και το «εορταστικό καλάθι» εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μάλιστα μια εικόνα για τα προϊόντα που αναμένεται να περιλαμβάνονται, έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

«Θα υπάρξει και ένα εορταστικό καλάθι με αυτά που αγοράζει το κάθε νοικοκυριό κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, θα έχει τα αγαθά που αγοράζουμε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

Αναλύοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα από το μέτρο, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε επίσης πως έχει δουλέψει ο ανταγωνισμός.

«Η μείωση των τιμών είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού. Λειτουργεί ο ανταγωνισμός και στα επώνυμα προϊόντα. Διότι επειδή χάνουν κομμάτι της αγοράς στις ιδιωτικές ετικέτες μπαίνουν και αυτά μειώνουν τις τιμές.

Γι’ αυτό αν δείτε το ποσοστό μέσα στον e-καταναλωτή, θα δείτε ότι το ποσοστό περίπου αλλάζει εβδομαδιαία και έχουμε 50% επώνυμα και 50% ιδιωτική» ανέφερε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι από 30 του Νοεμβρίου θα υπάρχουν και είδη για τους συμπολίτες μας που έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες, δηλαδή τους διαβητικούς και άλλους συμπολίτες που πρέπει να αγοράσουν ορισμένα προϊόντα.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για food pass»

Σε σχεση με την ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης είπε ότι η κυβέρνηση έχει σταθεί στηρίζοντας και καλύπτοντας το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων και με άλλα, έρχονται και τα 250 ευρώ μέχρι τις 20 του μηνός, στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Για το food pass είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε συζήτηση. «Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσονται όλα τα υπόλοιπα προγράμματα» σημείωσε και πρόσθεσε

«αυτή τη στιγμή ό, τι υπάρχει στον δημοσιονομικό χώρο διατίθεται στα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί, αυτά θα τρέξουν».

Yπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι συνεχείς, συρρικνώνοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών και κυρίως των πιο ευάλωτων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, αλλά και να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του εκλογικού σώματος και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να εξανεμίσει τα οφέλη από τα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 13 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης, τόσο κατά της ενεργειακής κρίσης όσο και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Προειδοποιήσεις για νέο τσουνάμι ανατιμήσεων

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για νέο τσουνάμι ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ακριβότερα θα πωλούνται:

ο χυμός τομάτας έως 37%,
καθαριστικά σπιτιού κατά 28%,
ελαιόλαδο και αβγά έως 20%,
δημητριακά, γαλακτοκομικά, μουστάρδες, μαγιονέζες έως 16%,
απορρυπαντικό πιάτων έως 15%,
κατεψυγμένες πατάτες και σταφίδες έως 12%,
χαλβάς έως 11%,
τυροκομικά και αλάτι έως 10%,
κριτσίνια και κουλούρια έως 5%,
σοκολάτες 5% έως 9%,
κονσέρβες μανιτάρια έως 8%,
γάλα εβαπορέ ιδιωτικής ετικέτας, χαρτοπετσέτες και αναψυκτικά έως 7%,
αλλαντικά έως 6%,
μπισκότα έως 5%, και
πυρηνέλαιο 2,5%.

Οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις αποτελούν ουσιαστικά το τρίτο κύμα ανατιμήσεων μέσα σε διάστημα 3 μηνών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι νέες ανατιμήσεις θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μείωση της κατανάλωσης

Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις έχουν αναγκάσει δύο στους τρεις καταναλωτές να περιορίσουν τις αγορές τους, στα απολύτως απαραίτητα, ακόμη και εάν πρόκειται για βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα.

Κάτι το οποίο προκύπτει και από τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, οι οποίες αυξάνονται εξαιτίας των ανατιμήσεων, ωστόσο, σε επίπεδο όγκου κατανάλωσης οι πωλήσεις είναι, ως επί το πλείστον, μειωμένες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς IRI, από τις αρχές του χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μειώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πωλήσεις σε τεμάχια στα γαλακτοκομικά κατά 4,6%, τα κατεψυγμένα προϊόντα 4,9%, ενώ ο όγκος πωλήσεων σε καθαριστικά και απορρυπαντικά υποχώρησε κατά 6,3%.

Επίσης, αρκετοί είναι και οι καταναλωτές που είτε επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας, είτε αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη ακρίβεια των τελευταίων ετών.

Νέα μέτρα ενίσχυσης αδύναμων νοικοκυριών

Βασική βούληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να στηριχτούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, όπως άλλωστε είναι και η επίσημη γραμμή του Eurogroup, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στο μέτωπο των τροφίμων.

Οι θεσμοί έχουν αποστείλει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να μην επαναληφθούν οριζόντια μέτρα, αλλά να δοθεί έμφαση στους οικονομικά ευάλωτους.

Δύο σενάρια θα βρεθούν στο τραπέζι εφόσον υπάρξει επαρκής δημοσιονομικός χώρος:

Η χορήγηση ενός food pass για την αγορά τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ στα πρότυπα του fuell pass βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

Ή εναλλακτικά, η χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ανάλογης με αυτή που πρόκειται να δοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να διατεθεί, σε περίπου 2,3 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και ευάλωτα νοικοκυριά η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Το μέτρο αφορά και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.