δίπλωμα οδήγησης: Αλλαγή προωθεί η κομισιόν στον τρόπο απόκτησης διπλώματος οδήγησης όλων των Ευρωπαίων σύμφωνα με το σχέδιο οδικής Ασφάλειας έως το 2030 και μηδενικών σοβαρών τραυματισμών έως το 2050.
Άμεσο κίνδυνο να μην αποκτήσουν ποτέ άδεια οδήγησης έχουν όλοι οι νέοι οδηγοί, αν δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι με τις νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων.
Αδύνατη θα είναι η απόκτηση διπλώματος για τους υποψηφίους οδηγούς που δεν έχουν εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων, εφόσον περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν.
Καταδικασμένοι να αποτύχουν θα είναι οι ανεκπαίδευτοι τεχνολογικά υποψήφιοι οδηγοί εφόσον πάρουν το «πράσινο» φως οι προτάσεις της Κομισιόν που κατατέθηκαν την 1η Μαρτίου προς εξέταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
δίπλωμα οδήγησης: Εξετάσεις με νέο τρόπο!
Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια 2021-2030 και της δέσμευσης για μηδενικούς σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους της Ευρώπης έως το 2050, η Κομισιόν προτείνει επικαιροποιημένους κανόνες για τις εξετάσεις που αφορούν στην απόκτηση διπλώματος οδήγησης.
Επίσης, θα αξιολογούνται οι οι γνώσεις και οι δεξιότητες που συνδέονται με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και άλλες αυτοματοποιημένες τεχνολογίες, κάτι που σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος οδηγός θα πρέπει να μπορεί να χειρίζεται απρόσκοπτα τις τεχνολογίες των καινούργιων οχημάτων.
Παράλληλα, οι οδηγοί θα μαθαίνουν πώς ο τρόπος με τον οποίο οδηγούν – π.χ. το πότε αλλάζουν ταχύτητα – επηρεάζει τις εκπομπές του οχήματός τους.
δίπλωμα οδήγησης: Η έγκριση των ανωτέρω προτάσεων της Κομισιόν…
και η υιοθέτησή τους από το ελληνικό σύστημα εξετάσεων οδήγησης, φυσικά, θα αύξανε το βαθμό δυσκολίας για τους υποψήφιους οδηγούς.
Ήδη στη χώρα μας πρωθούνται παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα στη διαφάνεια της διαδικασίας απόκτησης διπλώματος οδήγησης, με αιχμή του δόρατος την ενσωμάτωση τεχνητών μέσων όπως καμερών στην εξέταση των υποψήφιων οδηγών τόσο στο θεωρητικό όσο και στο πρακτικό σκέλος των εξετάσεων.
Ειδικά για την πρακτική εξέταση, προβλέπεται η τοποθέτηση κάμερας υψηλής ευκρίνειας με δυνατότητα λήψης εικόνας 360 μοιρών, που θα περιλαμβάνει, επίσης, μικρόφωνο.
Μέσω της χρήσης του μικρόφωνου και της κάμερας θα παρακολουθείται όλη η καμπίνα του αυτοκινήτου, καθώς και εξωτερικά σημεία στο δρόμο τα οποία κρίνονται σημαντικά για την πορεία και κατά την διάρκεια της εξέτασης. πηγή: carandmotor.gr.
Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα σε πολίτες και επαγγελματίες οδηγούς.
δίπλωμα οδήγησης: Με ρυθμούς… χελώνας η έκδοσή τους!
Τις σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οδήγησης επισημαίνει σε εγκύκλιό του το Υπουργείο Μεταφορών, αφού, όπως σημειώνεται, σε ορισμένες υπηρεσίες, η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 200 ημέρες.
Ο σκοπός της εγκυκλίου αυτής είναι η επισήμανση των ιδιαίτερα έντονων και συνεχιζόμενων προβλημάτων αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην έκδοση αδειών οδήγησης και της αναγκαιότητας λήψης μέτρων αντιμετώπισής τους.
Φτάνει ακόμη και τις 200 μέρες η αναμονή
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι «κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης στοιχείων που διατίθενται στο Υπουργείο μας τα οποία αφορούν σε εκδοθείσες άδειες οδήγησης μετά από επιτυχή πρακτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος του συνολικά απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την έκδοση άδειας οδήγησης μετά από επιτυχή πρακτική εξέταση (αρχική χορήγηση ή επέκταση σε άλλη κατηγορία) ανέρχεται σε 85 ημέρες,
εκ των οποίων οι 65 ημέρες συνιστούν τον μέσο όρο του χρόνου που απαιτείται στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών και οι 20 ημέρες τον μέσο όρο του χρόνου που απαιτείται στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας.
Ως συνολικά απαιτούμενος χρόνος, ο μέσος όρος του οποίου δυστυχώς παρουσιάζει αυξητική τάση, λαμβάνεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την επιτυχή πρακτική εξέταση του υποψηφίου μέχρι την εκτύπωση της άδειας οδήγησης από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ως χρόνος που απαιτείται στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών λαμβάνεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την επιτυχή πρακτική εξέταση μέχρι και την αποστολή των εκτυπώσιμων στοιχείων στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας προς εκτύπωση. Αναφορικά με τον χρόνο αυτόν σημειώνονται τα εξής:
Σε περισσότερες από τις μισές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας ο μέσος όρος του δεν υπερβαίνει τις 50 ημέρες.
Σε αρκετές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών ο μέσος όρος του υπερβαίνει τις 100 ημέρες, σε άλλες υπερβαίνει τις 150 ημέρες, ενώ υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις, στις οποίες, κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών, υπερβαίνει ακόμη και τις 200 ημέρες.
Δυσμενείς επιπτώσεις για επαγγελματίες και πολίτες
Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι παρατηρείται το φαινόμενο ο απαιτούμενος χρόνος σε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών να είναι 40 ημέρες ενώ σε Υπηρεσία όμορης Π.Ε. να είναι 150 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επίτευξη συνθηκών ενιαίας και ομοιόμορφης αντιμετώπισης των πολιτών ανά την επικράτεια.
Καθίσταται προφανές αφενός ότι το πρόβλημα αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οδήγησης εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα έντονο, με επακόλουθο δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους συναλλασσόμενους πολίτες στην καθημερινότητά τους, στην άσκηση του επαγγέλματός τους (ιδιαίτερα στους επαγγελματίες οδηγούς και δη σε αυτούς που εκτελούν διεθνείς οδικές μεταφορές) κ.α.,
αφετέρου ότι εστιάζεται κυρίως στην μη εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, και συνεπώς εκεί απαιτείται να επικεντρωθούν οι ενέργειες για την αντιμετώπισή του.
Για ενίσχυση των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών καλεί το υπουργείο.
Το υπουργείο καλεί τους υπεύθυνους να μεριμνήσουν άμεσα για την ενίσχυση της στελέχωσης των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου αυτές να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις αυξημένες αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών.
Σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών οδήγησης
Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνει τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση αδειών οδήγησης, που φτάνουν σε ορισμένες υπηρεσίες ακόμα και τις 200 ημέρες.
Ο σκοπός της εγκυκλίου είναι η επισήμανση των ιδιαίτερα έντονων και συνεχιζόμενων προβλημάτων αναφορικά με τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται στην έκδοση αδειών οδήγησης και της αναγκαιότητας λήψης μέτρων αντιμετώπισής τους. Κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης στοιχείων που διατίθενται στο υπουργείο μας τα οποία αφορούν σε εκδοθείσες άδειες οδήγησης
μετά από επιτυχή πρακτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος του συνολικά απαιτούμενου χρονικού διαστήματος για την έκδοση άδειας οδήγησης μετά από επιτυχή πρακτική εξέταση (αρχική χορήγηση ή επέκταση σε άλλη κατηγορία) ανέρχεται σε 85 ημέρες,
εκ των οποίων οι 65 ημέρες συνιστούν τον μέσο όρο του χρόνου που απαιτείται στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών και οι 20 ημέρες τον μέσο όρο του χρόνου που απαιτείται στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας.
Ως συνολικά απαιτούμενος χρόνος…
ο μέσος όρος του οποίου δυστυχώς παρουσιάζει αυξητική τάση, λαμβάνεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την επιτυχή πρακτική εξέταση του υποψηφίου μέχρι την εκτύπωση της άδειας οδήγησης από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ως χρόνος που απαιτείται στις υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών λαμβάνεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την επιτυχή πρακτική εξέταση μέχρι και την αποστολή των εκτυπώσιμων στοιχείων στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας προς εκτύπωση. Αναφορικά με τον χρόνο αυτόν σημειώνονται τα εξής:
Σε περισσότερες από τις μισές υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών της χώρας ο μέσος όρος του δεν υπερβαίνει τις 50 ημέρες. Σε αρκετές υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών ο μέσος όρος του υπερβαίνει τις 100 ημέρες, σε άλλες υπερβαίνει τις 150 ημέρες, ενώ υπάρχουν και μερικές περιπτώσεις, στις οποίες κατά τη διάρκεια ορισμένων μηνών, υπερβαίνει ακόμη και τις 200 ημέρες.