Έτσι μας κλέβουν τα σουπερ μαρκετ με τις σακούλες – Το κόλπο

Σουπερ μαρκετ: Πολλά χρήματα παίρνουν από τους καταναλωτές μέσα από τη χρέωση των νάιλον διασπόμενων σακουλών λόγω του περιβαλλοντικού τέλους. Αδίστακτοι επιχειρηματίες προς όφελός τους και εις βάρος των καταναλωτών εκμεταλλεύονται το ισχύον πλαίσιο και όχι μόνο χρεώνουν παρανόμως ακριβότερα τις σακούλες, αλλά παράγουν και δικές τους ή κοστολογούν τις χάρτινες, οι οποίες δεν υπόκεινται […]

Έτσι μας κλέβουν τα σουπερ μαρκετ με τις σακούλες - Το κόλπο

Σουπερ μαρκετ: Πολλά χρήματα παίρνουν από τους καταναλωτές μέσα από τη χρέωση των νάιλον διασπόμενων σακουλών λόγω του περιβαλλοντικού τέλους.

Αδίστακτοι επιχειρηματίες προς όφελός τους και εις βάρος των καταναλωτών εκμεταλλεύονται το ισχύον πλαίσιο και όχι μόνο χρεώνουν παρανόμως ακριβότερα τις σακούλες, αλλά παράγουν και δικές τους ή κοστολογούν τις χάρτινες, οι οποίες δεν υπόκεινται σε δασμό.

Από τη μύγα ξίγκι – όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός – προσπαθούν να βγάλουν πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ χρεώνοντας παραπάνω ακόμη και τις σακούλες, στο όνομα μιας δήθεν περιβαλλοντικής ευαισθησίας κι ενός πολλαπλώς ερμηνευμένου θεσμικού πλαισίου.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Γ. Λεχουρίτης ορισμένα καταστήματα χρεώνουν τις σακούλες ακριβότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή ή παράγουν δικές τους που υποτίθεται ότι πληρούν τους τεθέντες περιβαλλοντικούς όρους ώστε να κερδίζουν περισσότερα ή κοστολογούν τις χάρτινες σακκούλες παρότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν υπόκειται στον σχετικό δασμό.

Σουπερ μαρκετ: «Ζούμε σε ένα μπάχαλο…»

«Ζούμε σε ένα μπάχαλο αγοράς με δήθεν ελέγχους. Ένα ακόμα θέμα που αναδεικνύεται είναι το περιβαλλοντικό τέλος που χρεώνουν τα σούπερ μάρκετ για τις διασπώμενες νάιλον τσάντες.

Αυτό ουσιαστικά εφαρμόστηκε για να σώσει το περιβάλλον και όχι για να σώσει τις επιχειρήσεις που χρεώνουν πέραν από το περιβαλλοντικό τέλος και ένα ποσό προς όφελος της δίκης τους τσέπης» υπογραμμίζει ο κ. Λεχουρίτης.

Και συνεχίζει: «Δεν είναι δυνατόν ο καταναλωτής να πληρώνει σακούλες επιχειρήσεων που έχουν πάνω τη φίρμα τους άρα τη διαφήμιση της επιχείρησης.

Αυτό συμβαίνει συχνά, αλλά και πέραν από τις βιοδιασπώμενες τσάντες υπάρχουν αμιγώς έσοδα από τα σούπερ μάρκετ που πηγαίνουν στα δικά τους ταμεία και όχι στο περιβαλλοντικό τέλος».

Σουπερ μαρκετ: Το τέλος ανακύκλωσης

Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, από την 1η Ιουνίου 2022 έχει επιβληθεί τέλος ανακύκλωσης 8 λεπτών του ευρώ ανά τεμάχιο προϊόντος.

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε. και αποδίδονται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων.

Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν, όταν βεβαίως δεν παραμένουν ανεφάρμοστοι.

Σουπερ μαρκετ: Μειώθηκαν αρκετές τιμές σε προϊόντα

Νέες τιμές για το «καλάθι του νοικοκυριού» που εφαρμόζεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ εδώ και κάποιες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης με τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, να μιλά για νέες μειώσεις στα προϊόντα.

Ο κ. Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι «6η εβδομάδα ”Καλαθιού” και οι μειώσεις συνεχίζονται», τονίζοντας έτσι τα οφέλη που έχει φέρει για τους καταναλωτές το συγκεκριμένο μέτρο. Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Από τα 816 προϊόντα σε 16 αλυσίδες, 70 είχαν αύξηση (9%), 154 μείωση (19%) και τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια (72%)».

«Σε σύνολο αξίας καλαθιού έχουμε σημειώσει νέα χαμηλότερα ρεκόρ! Αύριο τα αναλυτικά στοιχεία και η σειρά», τόνισε στην ανάρτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις το 2023

Συνέχιση των επενδύσεων με στόχο την οργανική ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και τις εξαγορές, σχεδιάζουν για τη νέα χρονιά οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η αύξηση του κόστους λειτουργίας και η μείωση των περιθωρίων κέρδους που αυτή επιφέρει, μαζί με το γεγονός ότι μέρος των αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων απορροφάται από τους λιανεμπόρους, δεν φαίνεται ότι θα ανακόψουν τις επενδύσεις σε νέα καταστήματα και υποδομές.

Αλλωστε, με την «πίτα» να μικραίνει αναγκαστικά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης –σημειωτέον σε επίπεδο αξίας πωλήσεων το πρόσημο παραμένει θετικό λόγω πληθωρισμού– ο «πόλεμος» των μεριδίων αγοράς αναμένεται εντονότερος, με τη μάχη να κρίνεται κατ’ αρχάς και στις τιμές, αλλά και στο εύρος του δικτύου, στην εξυπηρέτηση και στις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Η εταιρεία «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (ΕΥΣ)», η οποία πρόσφατα εγκαινίασε το 33ο υπερμάρκετ της στη Νέα Φιλαδέλφεια στο κτίριο της πρώην Renault, σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του 2023 τη δημιουργία δύο ακόμη καταστημάτων, εκ των οποίων το ένα στη Γλυφάδα και το άλλο στη Μυτιλήνη. Επιπλέον, ο όμιλος πρόκειται να προχωρήσει σε επένδυση για τη δημιουργία νέου κέντρου μαναβικής και παρασκευαστηρίου ετοίμων φαγητών στην περιοχή της Αττικής.

Οι επενδύσεις του μεγαλύτερου «παίκτη» του κλάδου των σούπερ μάρκετ περιλαμβάνουν την επέκταση του ηλεκτρονικού του καταστήματος και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι το eMarket του «Σκλαβενίτη» εξυπηρετεί σήμερα τους καταναλωτές σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.

Επιπλέον, στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, το οποίο σταθερά τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως, περιλαμβάνεται η συνέχιση των επενδύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλυσίδας, καθώς και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα καταστήματα και στις αποθήκες, έργα που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά και την αντικατάσταση παλαιών ψυγείων με νέα χαμηλής κατανάλωσης.

Οι επενδύσεις που προγραμματίζει ο ΑΒ

Επενδύσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ προγραμματίζει για το 2023 η «ΑΒ Βασιλόπουλος». Σε αυτές περιλαμβάνεται η λειτουργία 10 νέων εταιρικών καταστημάτων και 50 καταστημάτων που θα λειτουργούν με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising).

Σήμερα το δίκτυο της ΑΒ αριθμεί 592 καταστήματα, εκ των οποίων τα 264 είναι franchising. Επίσης, η αλυσίδα αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία και δεύτερου dark store για τη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών παραγγελιών, καθώς οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της αναπτύσσονται με ρυθμό πάνω από 20% και πλέον αντιστοιχούν στο 3% του συνολικού τζίρου της.

Εμφαση στην ανάπτυξη των «καταστημάτων ευκολίας» (convenience stores) θα δώσει μέσα στο 2023 η My Market, μέσα από την ανάπτυξη του σήματος Μy Market Local με το σύστημα της δικαιόχρησης.

Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη 280 τέτοιων σημείων σε όλη την Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας, ενώ για το πρώτο διάστημα, τα πρώτα δύο χρόνια, το βάρος θα δοθεί στην Αττική. Ο όμιλος Metro AEBE, όπου ανήκει η αλυσίδα My Market, διερευνά και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου cash & carry που διαθέτει, εξετάζοντας 3-4 τουριστικές περιοχές.

Επενδύσεις 25-26 εκατ. ευρώ προβλέπει ο σχεδιασμός της «Μασούτης», με το βάρος να δίνεται στην ανάπτυξη μεγάλων καταστημάτων στην Αττική που σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την κάθοδο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας στην πρωτεύουσα, εξακολουθούν να μην υπάρχουν. Εντός του 2023 θα ανοίξει το πρώτο κατάστημα 2.500 τ.μ. στη λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα.

Επόμενος σταθμός θα είναι οι Τρεις Γέφυρες, όπου θα δημιουργηθεί υπερμάρκετ σε ιδιόκτητο χώρο, ενώ η αλυσίδα είναι σε συζητήσεις για την απόκτηση δύο ακόμη χώρων εντός της Αττικής. Χθες, εξάλλου, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η έγκριση της εξαγοράς της αλυσίδας «Αφοί Δεναξά ΕΠΕ» από τη «Μασούτης», κάτι που σημαίνει την απόκτηση τριών καταστημάτων στη Σαντορίνη και ενός καταστήματος στο Παλαιό Φάληρο.