Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΕθνική Τράπεζα: Κλείσιμο νέων καταστημάτων και απολύσεις

Εθνική Τράπεζα: Κλείσιμο νέων καταστημάτων και απολύσεις

Εθνική Τράπεζα: Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας «Πρόταση Προοπτικής». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας:

Δεν υπάρχει κανένας πλέον συνάδελφος στην Εθνική Τράπεζα που να υποστηρίζει ότι οι εργασιακές συνθήκες είναι αξιοπρεπείς. Που να μην αναφέρει ότι δεν αντέχει άλλο τόση πίεση.

Η Διοίκηση συνεχίζει ακάθεκτη το αδίστακτο σχέδιό της να μας έχει σκλάβους, αναλώσιμους, κακοπληρωμένους και κυρίως φοβισμένους.

Δεν έκανε πίσω ούτε «τις άγιες μέρες του Πάσχα», όπως παλιότερα αντίστοιχα μέσα στα Χριστούγεννα, καθώς εξαπέλυσε επίθεση σε δεκάδες συναδέλφους.

Απέλυσαν 4 συναδέλφους ενοικιαζόμενους, εκ των οποίων μια συναδέλφισσα που εργαζόταν για 17 χρόνια στην Εθνική, στη διεύθυνση 951, λόγω «κακής αξιολόγησης» το τελευταίο διάστημα) Συναδέλφους που είχαν κάνει δεκάδες ώρες απλήρωτες μέσω τηλεργασίας, τους οποίους αντικατέστησαν με άλλους, σαν να ήταν κάτι προμελετημένο.

Ειδικοί συνεργάτες που ήρθαν ουρανοκατέβατοι φέτος στην Τράπεζα ως υψηλά στελέχη με παχυλό μισθό, (μεταγραφές από άλλες Τράπεζες απ’ όπου φεύγουν με πακέτα εθελούσιων), όπως στην εν λόγω διεύθυνση, απολύουν εργαζόμενους ετών στην Τράπεζα. Παράλληλα, όλα αυτά τα νεοφερμένα στελέχη που τοποθετούνται σε υψηλές θέσεις, φέρνουν μαζί τους εδώ και χρόνια ομάδες κι άλλων ειδικών συνεργατών για να τους πλαισιώσουν, αφού φαίνεται ότι γι΄ αυτούς υπάρχουν άφθονες θέσεις εργασίας.

Εθνική Τράπεζα: «Διώχνουν εργαζόμενους»

Από την άλλη, στο δίκτυο φαίνεται πως ακόμη και μετά από τόσες εθελουσίες, περισσεύουν οι εργαζόμενοι και θέλουν πάση θυσία να διώξουν κι άλλους συναδέλφους.

Ενδεικτικά το κεντρικό κατάστημα έφτασε να έχει μόλις 41 υπαλλήλους, ενώ υπάρχει τρομακτική έλλειψη προσωπικού σε όλα τα καταστήματα λόγω της «λύσσας» της διοίκησης να διώξει εργαζόμενους εκβιαστικά με τις εθελούσιες.

Συνεχώς στέλνουν συναδέλφους μια εδώ και μια εκεί να καλύψουν τρύπες που ανοίγουν παντού, η Διεύθυνση Δικτύου αποφάσισε παραμονές του Πάσχα να διώξει άλλους 20 περίπου συναδέλφους από καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κυρίως πρώην ταμίες κάθε ηλικίας, μέχρι και συναδέλφους με προβλήματα υγείας που μόλις πρόπερσι η υγειονομική επιτροπή είχε αποφανθεί ότι δεν πρέπει να μετακινούνται μακριά από το σπίτι τους, και να τους μεταθέσει στη Διεύθυνση Data Remediation.

Προφανώς όλο αυτό συνάδει με τις πρόσφατες δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Απρίλη ότι «το 95% της πελατείας δεν θέλει πια να επισκεφτεί κατάστημα». Θέλουν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα σχέδιά τους.

«Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική»

Η πρόθεση της Διοίκησης να κόψει κόστος από παντού, εις βάρος και των εργαζομένων που δέχονται απίστευτη πίεση καθημερινά από κάθε πλευρά, γίνεται αντιληπτή καθημερινά από το κοινωνικό σύνολο σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες πελάτες διαμαρτύρονται συνεχώς με κάθε τρόπο για τα κλεισίματα  καταστημάτων, την έλλειψη προσωπικού, τη μη εξυπηρέτηση από τα λεγόμενα ψηφιακά δίκτυα, την καθυστέρηση στο τηλεφωνικό κέντρο, τις απαγορευμένες συναλλαγές και κυρίως ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με την  κατάσταση που επικρατεί πλέον στην τράπεζα.

Οι εντάσεις κι ο εκνευρισμός των πελατών που οφείλεται στην πολιτική της Τράπεζας εκτονώνεται πάνω μας κι αυτό μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Και το περίφημο πελατοκεντρικό μοντέλο, που ποσώς ενδιαφέρεται για τον πελάτη, συνεχίζει με νέες περικοπές θέσεων.

Από 1 Απρίλη πολλοί συνάδελφοι είδαν σημαντική μείωση στο μισθό τους, chief tellers κυρίως, ή καταργήθηκαν οργανικές θέσεις υποδιευθυντών και προϊσταμένων με συνέπεια συνάδελφοι να μένουν ξαφνικά εκτός, κατά παράβαση του κανονισμού εργασίας και χωρίς αντίδραση από το Σύλλογο.

Δεν φτάνει που στο δίκτυο μας βάζουν ανεπίτευκτους και ολοένα αυξανόμενους στόχους στις πωλήσεις, μας κόβουν και τους μισθούς με το πελατοκεντρικό και μας λένε να περιμένουμε τα συνδεδεμένα με τους στόχους bonus.

Εθνική Τράπεζα: Επίσης

Η Τράπεζα, αντί να κάνει άμεσα προσλήψεις, να ανοίξει καταστήματα, να αυξήσει τις οργανικές θέσεις, προτιμάει να ξοδεύει εκατομμύρια σε ανακαινίσεις δεκάδων καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Οι συνάδελφοι δουλεύουν μέσα σε καταστήματα υπό ριζική ανακαίνιση με κίνδυνο για την υγεία τους και πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας, και αναγκάζονται να κάθονται απογεύματα και ΣΚ χωρίς υπερωρίες.

Κλείνουν καταστήματα εντελώς, αλλά δεν μπορούν να τα κλείσουν για μια βδομάδα για να γίνουν οι εργασίες, και κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις σε προβλήματα που προκύπτουν και επιβαρύνουν τόσο τους πελάτες όσο και τους συναδέλφους.

Σε πολλές διευθύνσεις (Πληροφορική, Κανονιστική Συμμόρφωση, ΔΙΔΙ κλπ), οι συνάδελφοι εργάζονται με τηλεργασία 10ωρα και 12ωρα, λαμβάνοντας συνήθως 1-2 ώρες υπερωρίες το μήνα, εξουθενωμένοι πραγματικά.

Στην πληροφορική προσλαμβάνονται συνάδελφοι μέσω εταιρειών με σύμβαση αποκλειστικά για τηλεργασία, κι έτσι σε λίγο δεν θα έχουμε και εικόνα ποιος εργάζεται και πού.

Ακόμη

Τον τελευταίο μήνα όλοι οι συνάδελφοι κατάλαβαν γιατί κατηγορούσαμε το νέο σύστημα αξιολόγησης, και τις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ που το υπέγραψαν κατ΄ εντολή της Διοίκησης και το διαφήμιζαν κιόλας. Στελέχη στο δίκτυο και τις διευθύνσεις πιέζουν συναδέλφους ακόμα και στην αυτοαξιολόγηση να μην βάλουν «πάνω από 3», ή Διευθυντές εγκαλούν προϊσταμένους που αξιολόγησαν με «πάνω από 3», να το δικαιολογήσουν! Εδώ μας αξιολογούν ειδικοί συνεργάτες που ήρθαν χθες στην Τράπεζα από την αγορά, οι οποίοι μια χαρά αξιολογούνται με 4 και 5, και έτσι μπορούν άνετα να λάβουν και bonus!

Για να μην είμαστε όμως και αχάριστοι, η Τράπεζα κάνει ημερίδα για το stress για να μας βοηθήσει! Κάθε μέρα μας ασκούν αφόρητη ψυχολογική πίεση με τους στόχους, τον κίνδυνο απόσχισης στη  Data Remediation που λειτουργεί ως «απειλή», τις περικοπές θέσεων και τον κίνδυνο κλεισίματος νέων καταστημάτων, και αυτοί πληρώνουν με χιλιάδες ευρώ εταιρείες δήθεν για να μας μάθουν πώς να διαχειριζόμαστε το στρες! Πρώτα το μαστίγιο, μετά το αλάτι.

Θα επανέλθουμε στο θέμα του Data Remediation, καθώς δεν θα πάψουμε να καταγγέλλουμε τη μεθόδευση της Τράπεζας που συνεχίζεται και σήμερα! Μετακινούνται συνεχώς συνάδελφοι από καταστήματα και διευθύνσεις, από διαφορετικές υπηρεσίες καθένας, που «δεν χρειάζονται» στις μονάδες τους,  μέχρι και νέοι συνάδελφοι 40-45 ετών με οικογένειες και μικρά παιδιά, και υπάρχει έντονη ανησυχία από νέα δημοσιεύματα για «μονάδα-ψυγείο» και πιθανή απόσχιση σε εταιρεία, όπως έκαναν οι άλλες τράπεζες πρόσφατα.

Ενώ το δίκτυο υποφέρει από έλλειψη προσωπικού αλλά και κάποιες μονάδες έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό του κανονισμού εργασίας, η Τράπεζα συνεχίζει να διώχνει από εκεί προσωπικό επειδή δεν ήθελε να φύγει με εθελούσια.

Εθνική Τράπεζα: Το δηλώνουμε:

η λύση δεν είναι να κοιτάει κάποιος ατομικά πώς θα τη γλιτώσει, με άνωθεν παρέμβαση, αλλά συλλογικά να αντισταθούμε κι από πλευράς μας με κάθε τρόπο!

Έτσι άλλωστε, με τις συνεχείς καταγγελίες και παρεμβάσεις, καταφέραμε να ακυρωθούν τα σχέδια της Διοίκησης για μετακίνηση 150 συναδέλφων στην DoValue. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Επιμένουμε: η Διοίκηση να μετακινήσει ειδικούς συνεργάτες στη διεύθυνση Data Remediation, και να επιστρέψουν οι συνάδελφοι που εδώ και 2 χρόνια έχουν θυσιάσει την υπηρεσιακή τους εξέλιξη και ανησυχούν.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ διατράνωσαν τις προθέσεις τους στην απεργία της 6ης Απριλίου, όπου ειδικά στο δίκτυο πανελλαδικά υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή (43%).

Αυτή τη διάθεση έχουν και στη μάχη για την επιχειρησιακή σύμβαση που έληξε και αυτό το μήνυμα πρέπει να πάρουν οι διοικούντες αλλά και οι Σύλλογοι. Οι συνάδελφοι θέλουν αγώνα και να πετύχουν νίκη, αυτό έδειξαν και στη συγκέντρωση της 13ης Ιανουαρίου έξω από το Κεντρικό.

Τη στιγμή που ετοιμάζονται στην Εθνική να μοιράσουν μέρισμα στους μετόχους για το 2022 σύμφωνα με όλες τις οικονομικές εφημερίδες, προσλαμβάνονται συνεχώς στελέχη από την αγορά με παχυλούς μισθούς και προνόμια, και γίνεται πάρτι εκατομμυρίων με τις εταιρείες, δεν νοείται εμείς να έχουμε άλλη αιμορραγία οικονομική και εργασιακή!

Ο ΣΥΕΤΕ είναι σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από τους εργαζόμενους, συνταγμένος με τις βουλές της διοίκησης, για άλλη μια φορά.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ τον Απρίλη, για το πλαίσιο της επιχειρησιακής σύμβασης, η πρόταση που κατέθεσε η ΔΗΣΥΕ ήταν του συνδικαλισμού του «χαμηλού πήχη».

Κοινώς, δεν ήθελαν στο πλαίσιο ούτε τις εντάξεις του προσωπικού (από συνεταιριστικές, τέκνα θανόντων, ΙΚΥ), είχαν ελάχιστα μισθολογικά και θεσμικά θέματα, και το μήνυμα ήταν «να ζητήσουμε λίγα γιατί είναι δύσκολες οι συνθήκες και πολλά πήραμε με την κλαδική σύμβαση!».

Παρά τις προτάσεις και την κριτική όλων των άλλων παρατάξεων, το πλαίσιο ψήφισαν μόλις ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ, δηλ. 2 από τις 6 παρατάξεις, ενώ στη διαπραγματευτική ομάδα δεν δέχτηκαν να μπουν όλες οι παρατάξεις, αλλά μόνο οι 4 του Προεδρείου.

Τι φοβούνται  και τι θέλουν να κρύψουν και δεν θέλουν η Πρόταση Προοπτικής να είναι στην ομάδα της διαπραγμάτευσης με τη Διοίκηση;

Το πλαίσιό μας το κυκλοφορήσαμε τον Απρίλιο και ευτυχώς ενσωμάτωσαν κάποιες προτάσεις.

Εθνική Τράπεζα: Ρωτούμε:

επιχειρησιακή χωρίς ρήτρα για απόσχιση – εθελούσιες και νέα κλεισίματα καταστημάτων, χωρίς φραγή στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και το outsourcing, τη θέλει η Τράπεζα ή οι εργαζόμενοι;

Η πρώτη συνάντηση Διοίκησης-ΣΥΕΤΕ έγινε στις 11 Μάη, δηλαδή πέρασε σχεδόν 1μιση μήνας και οδεύουμε προς το ίδιο έργο: να είμαστε με λίγο χρόνο και με την πλάτη στον τοίχο στις 30/6, χωρίς αγώνα και πραγματική διεκδίκηση αγωνιστική και συλλογική, και να μας πουν ότι θα υπογράψουν κάτι που είναι «καλύτερο από το τίποτα».

Δυστυχώς αναμενόμενο ήταν να θέσει η Διοίκηση στη συνάντηση κατευθείαν θέμα εκ βάθρων αλλαγής του κανονισμού εργασίας.

ΕΑΚ και νομαρχιακά παραρτήματα δεν συγκρότησαν ακόμα.

Γενική Συνέλευση, δεν έκαναν ακόμα.

Γραμματείες δεν υπάρχουν ακόμα.

Ο Σύλλογος δεν λέει να ξυπνήσει απ τη θερινή ραστώνη και δεν έχει θέσει σε αγωνιστική ετοιμότητα τους συναδέλφους.

Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ μια επιχειρησιακή σύμβαση που να εγγυάται ασφάλεια στο σημερινό περιβάλλον και νίκη για όλους τους εργαζόμενους, μετά από χρόνια θυσιών και πίεσης και καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Αυτό ήταν το πλαίσιο που εξακολουθούμε να προτείνουμε.

Πιστεύουμε πραγματικά ότι μπορούμε να το πετύχουμε με έναν καλά οργανωμένο αγώνα, όπως έγκαιρα προτείναμε τον Απρίλη. Με γενικές συνελεύσεις και εκλογή επιτροπών αγώνα, προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, απεργίες, κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη, ένταξη όλων των εργαζομένων στο ΣΥΕΤΕ, συμμετοχή όλων των Συλλόγων της Τράπεζας, συντονισμό με τις τοπικές κοινωνίες.

Πάνω από όλα με διαδικασίες βάσης και συμμετοχή όλων των εργαζομένων, ο αγώνας είναι δική μας υπόθεση. Δεν δεχόμαστε παζάρια πίσω από την πλάτη μας, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, βολέματα για λίγους και εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τίποτα λιγότερο από όσα δικαιούμαστε!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ