Αντικειμενικές αξίες: Στις αρχές του 2024 αναμένεται να πέσουν οι αντικειμενικές αξίες σε περιοχές της Ελλάδας όπου η τιμή ζώνης είναι υπερβολική.
Ειδικοί εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν για τις οποίες νέες προσαρμογές στις τιμές αυτές έως τον Σεπτέμβριο ωστόσο, οι μειώσεις δεν αναμένεται να είναι εντυπωσιακές λόγω ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με το sofokleousin.gr.
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ισχύσουν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες σε δεκάδες Δήμους της χώρας, στους οποίους οι τιμές ζώνης κρίνονται υπερβολικά υψηλές.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις εκλογές και αφού μελετηθεί η πρόταση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, στην οποία παραπέμφθηκαν οι προτάσεις των Δήμων.
Αντικειμενικές αξίες: Μείωση
Οι Δήμοι υπέβαλαν τον Φεβρουάριο τεκμηριωμένες θέσεις σχετικά με τη αναγκαιότητα αναθεώρησης των τιμών εφορίας των ακινήτων και το υπουργείο Οικονομικών τις παρέπεμψε σε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τα αιτήματα, τα οποία θα τα συγκρίνει με τις τιμές αγοράς των ακινήτων στις συγκεκριμένες ζώνες για τις οποίες ζητείται μείωση.
Eφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχει δυσαρμονία και οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των τιμών αγοράς, η Επιτροπή θα εισηγηθεί να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών.
Σε διαφορετική περίπτωση, τα αιτήματα θα απορριφθούν και θα παραμείνουν σε ισχύ οι υφιστάμενες τιμές.
Οι τρέχουσες αντικειμενικές αξίες ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ στις περιοχές που θα αλλάξουν, οι νέες τιμές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά, αλλά θα εφαρμοστούν από την 1-1-2024.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν τίθεται θέμα επιστροφής του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2022 και 2023, αλλά στις λίγες ζώνες που θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί από το 2024.
Η διαδικασία
Η όλη διαδικασία της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, μετά τις εθνικές εκλογές και πριν από τις δημοτικές εκλογές, με τους δήμους και τους δημότες να περιμένουν μειώσεις, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Σημειώνεται πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να προβεί σε γενναία αναθεώρηση των τιμών εφορίας των ακινήτων, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ και μειωθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί ένα βασικό και σίγουρο έσοδο του προϋπολογισμού και εφόσον γίνει μείωση των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό και με τους μειωμένους συντελεστές τότε θα δημιουργηθεί μεγάλη «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.
Μεταξύ των Δήμων που έχουν ζητήσει μειώσεις των αντικειμενικών τιμών σε ορισμένες ζώνες είναι ο Δήμος Αθηναίων, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Μοσχάτου-Ταύρου, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Καματερού, Δάφνης, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου, Ραφήνας, Παλλήνης, Λαγκαδά, Κιλκίς, Αστυπάλαιαα, Ιστιαίαα-Αιδηψού, Αλεξανδρούπολης, Μύρινας Λήμνου, Ιθάκης, Πλατανιά Χανίων, Ρόδου, Καλαμάτας κ.λπ.
Αντικειμενικές αξίες: Ανατροπές
Οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου και ο σχηματισμός ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης φέρνουν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και στα κίνητρα για την χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ΝΕΑ», από τις πρώτες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών στο φορολογικό μέτωπο είναι οι εξής:
1. Αλλαγές στα φορο-κίνητρα για e-αποδείξεις. Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων. Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών.
2. «Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών. Ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών περνάει ήδη από “κόσκινο” τις αιτήσεις – ενστάσεις που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών αντιδρώντας στο άλμα των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή.
Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν να δώσουν νέες αντικειμενικές αξίες σε όσους δήμους αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους θα λάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών.
3.Αντικειμενικές-αξίες σε όλη την Ελλάδα.
Μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού άλλες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας, πράγμα που θα επιφέρει ανατροπές σε δεκάδες φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές.
Σήμερα το αντικειμενικό σύστημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων καλύπτει το 98,5% της χώρας.
4. Φορο-μπόνους με «Appodixi». Η χορήγηση αμοιβής σε φορολογούμενους οι οποίοι μέσω του κινητού τους και της εφαρμογής «Appodixi» σκανάρουν τις αποδείξεις και καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής θα είναι ένα από τα μέτρα που θα προωθήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.
Το 2024 οι αλλαγές στις τιμές ζώνης
Μετάθεση για το 2024 παίρνει, πρακτικά πια, ο μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης αλλά και οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι δήμοι της χωράς για τις αντικειμενικές αξίες που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις.
Δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδος έχουν καταθέσει γνωμοδοτήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.
Οι δήμοι ακολούθησαν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του ν. 5000/2022 και επιχειρούν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.
Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους.
Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.
Οι διαδικασίες αξιολόγησης, θεωρητικά, θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023 και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για περίπου ένα 12μηνο, πράγμα που σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι η εκκαθάριση του 2024 οριακά θα γίνει με τις νέες Τιμές Ζώνης.