Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΕσκασε νέα επιδότηση έκπληξη για αγρότες - Πότε στα ΑΤΜ

Εσκασε νέα επιδότηση έκπληξη για αγρότες – Πότε στα ΑΤΜ

Αγροτικές επιδοτήσεις: Σπουδαία είναι τα νέα στον αγροτικό κλάδο, καθώς αναμένεται νέα επιδότηση. Πότε η πληρωμή.

Έκτακτη επιδότηση σε αγρότες και κτηνοτρόφους θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περί τα μέσα του επόμενου μηνός προκειμένου εκείνοι να μπορέσουν να στηριχτούν απέναντι στο υψηλό κόστος παραγωγής που τους έχει επιβάλλει η ενεργειακή κρίση.

Κατόπιν αιτήσεων οι δικαιούχοι θα εισπράξουν κι άλλη επιδότηση, εκτός της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης που έλαβαν πρότινος , και αφορά λιπάσματα και ζωοτροφές.

Στα έκτακτα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης και των εφοδίων και του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Υπάρχει συνεχής προσπάθεια στήριξης των αγροτών, καθώς είναι αυξημένο το κόστος παραγωγής. Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που παίρνουν οι αγρότες κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, δόθηκε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, πριν από τις 20 Οκτωβρίου.

Αγροτικές επιδοτήσεις: «Θα βοηθήσει τους αγρότες…»

Είναι 657 εκατομμύρια ευρώ. Θα βοηθήσει τους αγρότες εν μέσω της δύσκολης περιόδου», είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί του Σαββάτου (22/10).

Σε ό,τι αφορά τα 60 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την αγορά λιπασμάτων, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως «ψηφίστηκε από την Βουλή η τροπολογία. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η ΚΥΑ. Θα ανοίξει η πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την κατάθεση αιτήσεων για να δοθούν τα χρήματα σε κάθε δικαιούχο», εκτιμώντας ότι η πίστωση των χρημάτων θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο.

Για τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως υπάρχει κονδύλι 89 εκατ. ευρώ για επιδότηση που αφορά αγορά ζωοτροφών, αναφέροντας πως «έχουμε καταθέσει την πρόταση στην ΕΕ και περιμένουμε απάντηση για να δρομολογήσουμε τις πληρωμές.

Έχουμε ήδη δώσει άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για ζωοτροφές» και εκτιμώντας πως αυτές οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σημείωσε πάντως πως «προσπαθούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσους κτηνοτρόφους μπορούν να παράγουν μόνοι της ζωοτροφές για τα ζώα τους».

Ο υπουργός επεσήμανε πως «υπάρχει περιθώριο εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά, κάτι που θα συμβεί το επόμενο διάστημα, λόγω και της περιόδου των Εορτών», σχετικά με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς και τις τιμές που πωλούνται αυτά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Ό,τι έχει δοθεί μέχρι σήμερα, είναι στήριξη με εθνικούς πόρους. Επιδιώκουμε από την ΕΕ να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα σε όλες τις χώρες και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην έκθεση Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα, αναφέροντας πως μετά από δύο χρόνια κορονοϊού, καταγράφεται ρεκόρ, με 1.650 εκθέτες από 49 χώρες, ενώ παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα από αγρότες για να δουν μηχανήματα και νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, που θα τους βοηθήσουν στις καλλιέργειές τους. Πηγή: Reporter.gr.

Ξεκίνησε να πληρώνεται το τσεκ για τις αγροτικές επιδοτήσεις 2022

Η πληρωμή της προκαταβολής για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, ενώ σε αυτή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Ξεκίνησαν οι πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ σε περισσότερους από 500.000 δικαιούχους, για πρώτη φορά μέσω του gov.gr.

Με αφορμή την ολοκλήρωση, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά της διαδικασίας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σημείωσε σήμερα πως η υλοποιησή

«αποτέλεσε στόχο για τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΕΘΕΑΣ, τα ΚΥΔ και η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά».

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Το ποσό

Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021 και όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν μόνο σε κτηνοτρόφους.

«Η πληρωμή της 18.10.2022 γίνεται μετά την ολοκλήρωση και των προβλεπόμενων από τις κοινοτικές διατάξεις τελικών διασταυρωτικών ελέγχων επιλεξιμότητας των αιτήσεων των δικαιούχων έτους 2022 από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών – ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εντολή πληρωμής και το μαγνητικό αρχείο για την πίστωση των λογαριασμών διαβιβάσθηκε στην αρμόδια τράπεζα. Η πίστωση των λογαριασμών θα αρχίσει αργά το απόγευμα στις 19.10.2022 και οι δικαιούχοι θα μπορούν από την Πέμπτη 20/10/2012 να προβαίνουν σε ανάληψη των χρημάτων τους».

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε έγκαιρα και με ασφάλεια χάρις στην πετυχημένη μεταρρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση, με την μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 και την καταβολή των ενισχύσεων για πρώτη φορά στο κυβερνητικό νέφος gov.gr. αγροτικές επιδοτήσεις.

«Η μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 στο gov.gr, δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά συνδεμένη με την απαρχή μιας σειράς ψηφιακών έργων και εφαρμογών που θα ακολουθήσουν, τόσο για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, όσο και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες».

Από το απόγευμα στους λογαριασμούς

Με αφορμή την ολοκλήρωση, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά (18.10.2022), της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2022, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 70% σε 533.921 δικαιούχους, για πρώτη φορά μέσω του gov.gr, αποτέλεσε στόχο για τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΕΘΕΑΣ, τα ΚΥΔ και η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022. Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους 533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021 και όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν μόνο σε κτηνοτρόφους.

H πληρωμή

Η πληρωμή της 18.10.2022 γίνεται μετά την ολοκλήρωση και των προβλεπόμενων από τις κοινοτικές διατάξεις τελικών διασταυρωτικών ελέγχων επιλεξιμότητας των αιτήσεων των δικαιούχων έτους 2022 από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών – ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εντολή πληρωμής και το μαγνητικό αρχείο για την πίστωση των λογαριασμών διαβιβάσθηκε στην αρμόδια τράπεζα. Η πίστωση των λογαριασμών θα αρχίσει αργά το απόγευμα στις 19.10.2022 και οι δικαιούχοι θα μπορούν από την Πέμπτη 20/10/2012 να προβαίνουν σε ανάληψη των χρημάτων τους.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε έγκαιρα και με ασφάλεια χάρις στην πετυχημένη μεταρρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση, με την μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 και την καταβολή των ενισχύσεων για πρώτη φορά στο κυβερνητικό νέφος gov.gr.

Η μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 στο gov.gr, δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά συνδεμένη με την απαρχή μιας σειράς ψηφιακών έργων και εφαρμογών που θα ακολουθήσουν, τόσο για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, όσο και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ