Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιδόματαΈσκασε εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι - Πως θα το πάρετε

Έσκασε εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι – Πως θα το πάρετε

επίδομα: Εφάπαξ επιδότηση 2.000 ευρώ θα έχουν όσοι δικαιούχοι ενταχθούν στο χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης πρόγραμμα «Αναβάθμιση Δεξιοτήτων και Επανακατάρτιση Εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και άνεργοι, οι οποίοι κατόπιν επιλογής τους μέσω δημόσιας πρόσκλησης της ΔΥΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την επαγγελματική τους ικανότητας καταρτιζόμενοι από τα ΚΒΔΜ και ΚΕΔΙΒΙΜ και να λάβουν την ανάλογη πιστοποίηση.

Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το δεύτερο έργο-μαμούθ κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 302,74 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και στοχεύει στην κατάρτιση 150.000 εργαζομένων, είτε του ιδιωτικού, είτε το δημοσίου τομέα. Καθένας από αυτούς, θα λάβει κατά το μέγιστο ένα κουπόνι (voucher) αξίας 2.000 ευρώ, εφόσον όμως ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα κατάρτιση άνω των 400 ωρών.

επίδομα: Μπόνους και… δικαιούχοι

Είναι το δεύτερο και μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δράσης κατάρτισης του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας. Η δράση αυτή προβλέπει μέχρι το τέλος του 2025, την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων, με συνολικό προϋπολογισμό 1,04 δισ. ευρώ.

Ήδη το πρώτο έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ υλοποιείται από την ΔΥΠΑ και αφορά στην κατάρτιση 100.000 ανέργων. Καθένας από αυτούς θα λάβει επιδότηση 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης που θα λάβει στο πλαίσιο της πρόσκλησης την οποία ήδη έχει δημοσιοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι η ΔΥΠΑ.

Το νέο έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει τίτλο «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες». Στοχεύει αποκλειστικά σε εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

Ουσιαστικός στόχος είναι η κατάρτιση σύμφωνα με τις δεξιότητες που ζητούνται από την αγορά εργασίας, με απώτερη επιδίωξη την βελτίωση τόσο των όρων απασχολησιμότητας των ωφελούμενων – εργαζομένων, όσο και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.

Οι καταρτιζόμενοι θα επιλεγούν μέσω δημόσιας πρόσκλησης που θ’ απευθύνει η ΔΥΠΑ. Οι επιλεγέντες θα παρακολουθήσουν τόσο εξ’ αποστάσεως (τηλεκατάρτιση) όσο και διά ζώσης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης μέσω ενός φορέα που θα προέρχεται από τα δύο Μητρώα Παρόχων Κατάρτισης της ΔΥΠΑ.

Πρόκειται για τo μητρώο των Κέντρων Διά Βίου Κατάρτισης (ΚΔΒΜ) που περιλαμβάνει τους φορείς του ιδιωτικού τομέα (Ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ.) και το μητρώο Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) που συμμετέχουν τα ΑΕΙ.

επίδομα: Τα προγράμματα

Τα προγράμματα κατάρτισης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Με βάση όμως όσα έχουν ανακοινωθεί για το πρώτο έργο της κατάρτισης των ανέργων, τα προγράμματα αυτά θα περιλάβουν καταρτίσεις σε θέματα όπως:

Αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης με χρήση των εργαλείων Microsoft 365, SharePoint, Teams και Power Platform

Εκμάθηση Microsoft Azure Cloud Artificial Intelligence AI Fundamentals

Επιχειρηματική Ευφυΐα και Οπτικοποίηση Δεδομένων

Σύγχρονα υπολογιστικά περιβάλλοντα και εφαρμογές Python/MatLab

Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών GIS στη Θεωρία και στην Πράξη με Χρήση Ελεύθερου Λογισμικού

Στρατηγικός σχεδιασμός και διαχείριση πόρων προς την αειφόρο ανάπτυξη

Σχέδια δράσης, επιχειρηματικά σχέδια και διοίκηση επιχειρησιακών μονάδων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

Περιβαλλοντική Λογιστική, Χρηματοοικονομική και Διακυβέρνηση

Αναβάθμιση Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Υιοθέτηση Ψηφιακών Τεχνολογιών στον Αγροτικό Τομέα κ.ά.

Αμπελουργία – εγκατάσταση και διαχείριση αμπελώνα κ.ά.

Σημειώνεται ότι στο πέρας κάθε κατάρτισης θα υπάρχει πιστοποίηση των ωρών που παρακολούθησε κάθε ενδιαφερόμενος.

Επίσης τα δύο έργα κατάρτισης που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρόκειται ν’ ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα έργα, αφού ο αριθμός των καταρτιζόμενων ανέρχεται σε 250.000. Μένει επομένως να βγουν στο άμεσο μέλλον έργα κατάρτισης επιπλέον 250.000 εργαζόμενων και ανέργων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν με άλλα 600 εκατ. ευρώ.

Τέλος, τα συγκεκριμένα έργα βοηθούν τη γρήγορη απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού το συνολικό κονδύλι των 302,74 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί από τις υπηρεσίες του Ταμείου μέχρι τέλος του έτους.

Αυτά είναι τα κριτήρια για την επιδότηση εν όψει του ρωσικού χειμώνα

Μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία, μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν να παραταθεί.

Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900 χιλ. και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι εφέτος προβλέπεται η χορήγηση διπλάσιου ποσού για εκείνους που θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης από κάποιο άλλο καύσιμο θέρμανσης (φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα). Ωστόσο για αυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά κριτήρια.

Ας δούμε τα κριτήρια που θα ισχύσουν για εφέτος:

1. Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

2. Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

3. Τα περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται πιθανότητα στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, ενώ θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η πρώτη δόση, που θα αφορά του παλαιούς δικαιούχους, θα χορηγηθεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής αίτησης στο myθέρμανση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή των νέων δικαιούχων που θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα.

Οι ημερομηνίες και το χρονοδιάγραμμα

* Θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η ΚΥΑ με βάση την οποία θα ξεκαθαρίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ενώ όσοι εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται και φθάνει έως 1.600 ευρώ.

* Το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων.

* Έως τις 30 Νοεμβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση οι περυσινοί δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

* Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν την προκαταβολή του επιδόματος όσοι έλαβαν και πέρυσι επίδομα και προμηθεύτηκαν πετρέλαιο.

* Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων στο myθέρμανση από τους δικαιούχους.

* Έως 30 Δεκεμβρίου 2022 θα πληρωθούν οι νέοι δικαιούχοι για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

* Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνουν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

* Τέλος έως τις 28 Απριλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Τέλος να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι, υποχρεούνται να προσκομίσουν συνολικά παραστατικά αγοράς καυσίμων αξίας διπλάσιας του επιδόματος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ