Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕργασιακάΕργαζόμενοι: Μπόνους έως 1.400 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι

Εργαζόμενοι: Μπόνους έως 1.400 ευρώ – Ποιοι οι δικαιούχοι

εργαζόμενοι: Το μέτρο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον Ιούνιο και θα αποτελέσει οδηγό και πρόβα τζενεράλε για τη μονιμοποίηση του μέτρου.

Από 1.250 έως 1.400 ευρώ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα δοθεί σε περίπου 6.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Θα εμπλακούν ενεργά στις διαδικασίες επιτάχυνσης μιας σειράς διαγωνισμών έργων που κυρίως συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μέτρο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από τον Ιούνιο και θα αποτελέσει οδηγό και πρόβα τζενεράλε για τη μονιμοποίηση του μέτρου σε όλο το Δημόσιο.

εργαζόμενοι: Το μπόνους θα αφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και ειδικότερα:

Σε υπαλλήλους τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου ή δευτέρου βαθμού υπό την προϋπόθεση ότι τόσο ο φορέας, δηλαδή ο δήμος ή η περιφέρεια στον οποίο εργάζονται, όσο και το τμήμα στο οποίο εργάζονται θα ασχοληθούν με έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε υπαλλήλους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων και των φορέων χρηματοδότησης τα οποία θα εμπλακούν ενεργά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικά όσον αφορά στα υπουργεία, η αρχή θα γίνει με τις διευθύνσεις προμηθειών καθώς θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος και θεωρούνται ο καταλυτικός παράγοντας προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση κατά την εκκίνηση του προγράμματος.

Εάν δεν εξαντληθεί το ποσό που προορίζεται ως πριμ παραγωγικότητας, έχει αποφασιστεί ότι δεν θα υπάρξει αναδιανομή του υπολοίπου, ενώ δεν θα χορηγηθεί μεγαλύτερο μπόνους στους υπαλλήλους οι οποίοι ήδη θα έχουν πετύχει τον στόχο και θα έχουν λάβει το μπόνους.

εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση επενδύει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα μια σειρά από διαδικασίες.

Το εύρος των υπηρεσιών που θα εμπλακούν στα έργα του Ταμείου είναι τέτοιο ώστε το μέτρο, το οποίο πιλοτικά θα εφαρμοστεί από τις αρχές του δευτέρου τετραμήνου του 2022, να μπορέσει να αποτελέσει οδηγό για το συνολικό σύστημα αξιολόγησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και στο νέο νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών περί αξιολόγησης θα υπάρχει στοιχοθεσία ανά τμήμα με ενδυνάμωση των προϊσταμένων και πριμ παραγωγικότητας.

Εκτός από το σύστημα αμοιβών, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης που θα ξεκινήσει με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα εκκινήσουν το 4ο τρίμηνο του 2021 και θα ολοκληρωθούν το 4ο τρίμηνο του 2025.

Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με αυτές που θα εφαρμοστούν στο ψηφιακό σκέλος και έχουν στόχο να αλλάξει ο τρόπος που παρέχονται οι κρατικές υπηρεσίες στους πολίτες, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το κράτος.

εργαζόμενοι: Μεταξύ των πιο σημαντικών περιλαμβάνονται:

Η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικοινωνίας εγγράφων και παρατηρήσεων μεταξύ υπηρεσιών ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία για την ίδια την δημόσια διοίκηση αλλά και για τους πολίτες.

Η καταγραφή του προσωπικού. Η καταγραφή θα αφορά διεξοδικά τον αριθμό των υπαλλήλων κάθε υπηρεσίας αλλά και αναλυτικά τις δεξιότητές τους.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί η καταγραφή των αρμοδιοτήτων όλων των δημόσιων οργανισμών αλλά και όλων των τμημάτων καθώς επίσης και οι αρμοδιότητες κεντρικής διοίκησης (υπουργείων) φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) αλλά και των ΔΕΚΟ.

Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, θα μπορεί να σχεδιαστεί καλύτερα η διαχείριση του προσωπικού, οι προσλήψεις, οι μετακινήσεις από υπηρεσία σε υπηρεσία και φυσικά οι μελλοντικές ανάγκες σε προσωπικό και δεξιότητες για το Δημόσιο.

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για το ποσοστό της δεύτερης αύξησης

Εως τις 15 Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον ορισμό του διπλού κατώτατου μισθού του 2022, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη με τη σύγκληση της τριμελούς επιτροπής διαβούλευσης υπό τον ομότιμο καθηγητή Νομικής Αθηνών και πρόεδρο του ΟΜΕΔ, Κώστα Παπαδημητρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν του 2% που ήδη ισχύει από 1/1/2022, θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου 2022 αντί της 1ης Ιουλίου.

Το ποσοστό της αύξησης θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και πολύ μεγαλύτερο από το 2%.

Η τριμελής επιτροπή συντονισμού της διαβούλευσης απέστειλε ήδη προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για μελέτη και υποβολή, εκ μέρους τους, των σχετικών εκθέσεων για την οικονομία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος τον Απρίλιο του 2022 θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό.

Σωρευτική αύξηση έως 8% 

Τα σενάρια, αν και είναι νωρίς ακόμη, προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 5%-6 % αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Επομένως η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 8% (δηλαδή 2% + 6%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Στόχος πάντως είναι να απορροφηθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος τον Δεκέμβριο ανέβηκε στο 5,1% αλλά σύμφωνα με επιφανείς οικονομολόγους αναμένεται να αποκλιμακωθεί τους επόμενους μήνες.

Αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 5% εντός του 2022, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ, ενώ αν το ποσοστό φτάσει το 6% ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαβεβαιώσει ότι «οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να “φύγει η οικονομία μπροστά” και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό».

Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο.

εργαζόμενοι: Κατώτατος μισθός και κατώτατο ημερομίσθιο

Ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας καθορίζονται ως εξής:

  • Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ, από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ, από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ μπορεί να είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος για όσους είχαν θεμελιωμένη προϋπηρεσία έως το 2012. Αντίστοιχα αυξάνεται το ποσό για τους έγγαμους, με το επίδομα γάμου 10%.

Έτσι ο βασικός των 663 ευρώ φτάνει στα 861,90 ευρώ για όσους έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία 9 και άνω ετών έως το 2012, ενώ μπορεί να αγγίξει τα 928,20 ευρώ για όσους έχουν και προϋπηρεσία άνω των 9 ετών και είναι παντρεμένοι.

Ειδικότερα, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 663 ευρώ ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,30 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,60 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,90 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ.

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με το σημαντικότερο, το επίδομα ανεργίας, να αυξάνεται κατά 9 ευρώ.

εργαζόμενοι: ΠΗΓΗ: Ημερησία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ