Έρχονται χιόνια στην Ελλάδα – Προσοχή στο πρόστιμο για αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Η προειδοποίηση για τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα… έσκασε και επανέρχεται η συζήτηση για τις αλυσίδες χιονιού. Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε την πρόγνωση για τα πρώτα χιόνια, με σημαντική αλλαγή του σκηνικού του καιρού. Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook: «Φίλες και φίλοι καλημέρα! Στα λευκά θα ντυθούν για πρώτη φορά φέτος τα […]

Έρχονται χιόνια στην Ελλάδα - Προσοχή στο πρόστιμο για αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Η προειδοποίηση για τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα… έσκασε και επανέρχεται η συζήτηση για τις αλυσίδες χιονιού.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε την πρόγνωση για τα πρώτα χιόνια, με σημαντική αλλαγή του σκηνικού του καιρού.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Φίλες και φίλοι καλημέρα!

Στα λευκά θα ντυθούν για πρώτη φορά φέτος τα περισσότερα χιονοδρομικά της χώρας το ερχόμενο Σάββατο και όχι μόνο καθώς στη δυτική Μακεδονία δεν αποκλείεται να πασπαλίσει για λίγες ώρες δυνατά και πάνω περίπου από τα 1200 μέτρα!!

Οσον αφορά στη θερμοκρασία εκτός από το ερχόμενο Σάββατο, ευχάριστα (για τα κόστη θέρμανσης) είναι σε γενικές γραμμές τα νέα από τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την περιoχή μας από κει και μετά…»

Προσοχή στο πρόστιμο για αντιολισθητικές αλυσίδες

Καθώς τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται, πρόσφατα έγινε υποχρεωτικό για τους οδηγούς, να φροντίζουν να έχουν πάντα αλυσίδες αυτοκινήτου στο ΙΧ τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποκλεισμού. Αυτό βέβαια ισχύει για τις χιονοπτώσεις και δεν αφορά σε καμία περίπτωση την κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο, αλλά, ακόμα και σε αυτό το διάστημα, η υποχρεωτικότητα καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Δηλαδή, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Το πρόστιμο αν δεν έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε:

  • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
  • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Τα σωστά λάστιχα για την κακοκαιρία σύμφωνα με το ΦΕΚ

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι οι εξής:

1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

  • Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
  • Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Αλυσίδες χιονιού: Πως τοποθετούνται πως να τις χρησιμοποιήσετε σωστά

Με την κακοκαιρία να μαίνεται και το χιόνι να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνιση του, η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων σε πολλές περιοχές της χώρας είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο αυτό αποτελεί το τελευταίο στάδιο μιας σειράς ενεργειών οι οποίες απαιτούνται, έτσι ώστε να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες, τη σωστή επιλογή, τοποθέτηση και κυρίως χρήση τους:

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Σωστή προετοιμασία

1. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητό σας μπορεί να δεχτεί αντιολισθητικές αλυσίδες. Ορισμένα (σπορ ή χαμηλωμένα) αυτοκίνητα, δεν διαθέτουν επαρκές κενό ανάμεσα στο ελαστικό και στο θόλο και απαιτούν άλλου είδους αντιολισθητικά μέσα, όπως υφασμάτινα ή τύπου tie wrap.

2. Εφόσον στο αυτοκίνητό σας μπορούν να τοποθετηθούν αντιολισθητικές αλυσίδες, αυτές που θα προμηθευτείτε πρέπει να ανταποκρίνονται στη διάσταση των ελαστικών. Οι αλυσίδες έχουν ένα εύρος διαστάσεων ελαστικών στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν. Αλυσίδες με λάθος διάσταση μπορεί να σπάσουν ή να φύγουν από τη θέση τους, προκαλώντας ατύχημα.

3. Πριν ξεκινήσετε, κάντε μια πρόβα τοποθέτησης. Πάντα ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης.

4. Μαζί με τις αλυσίδες, να έχετε πάντα στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι γάντια εργασίας, καθώς και φακό με καινούριες μπαταρίες.

Η ώρα της αλήθειας

1. Μην περιμένετε να «αγριέψει» πολύ ο καιρός. Σταθμεύστε σε σημείο ασφαλές για εσάς, ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία. Έχετε τα φώτα του αυτοκινήτου ανοιχτά, μαζί με τα alarm και το προειδοποιητικό τρίγωνο τοποθετημένο σε απόσταση περίπου 100 μέτρων πίσω, εάν έχετε σταματήσει πάνω στο οδόστρωμα.

2. Να φοράτε πάντα το υποχρεωτικό από το νόμο ανακλαστικό γιλέκο.

3. Φορέστε γάντια. Αν δεν έχετε γάντια εργασίας, οποιαδήποτε άλλα.

4. Οι αλυσίδες μπαίνουν πάντα στους κινητήριους τροχούς. Αν στο αυτοκίνητό σας αυτοί είναι οι πίσω, τότε πολύ προσοχή με το τιμόνι, σε παγωμένο δρόμο.

5. Σε αυτοκίνητα 4×4, καλύτερα τοποθετήστε τις αλυσίδες στους εμπρός τροχούς. Αν το σύστημα μετάδοσης είναι κατ’ επιλογή και η κίνηση μεταδίδεται πίσω στην επιλογή 2WD, τότε επιλέξτε την τετρακίνηση.

6. Τοποθετήστε τις αλυσίδες σύμφωνα με τις οδηγίες. Φροντίστε πάντα να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτά σε επαφή με το ελαστικό. Ποτέ μην αφήνετε μέρη της αλυσίδας να κρέμονται.

7. Αφού τοποθετήσετε τις αλυσίδες, μετά από μερικά μέτρα οδήγησης σταματήστε πάλι σε ασφαλές σημείο και ελέγξτε την επαφή τους με το ελαστικό. Αν έχουν χαλαρώσει, κάτι το οποίο είναι συνηθισμένο, ρυθμίστε και πάλι.

8. Η πρόσφυση που προσφέρουν οι αλυσίδες δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Είναι απλά καλύτερη από αυτή του θερινού ελαστικού σε παγωμένο δρόμο. Ο γενικός κανόνας μέγιστης ταχύτητας για τις αντιολισθητικές αλυσίδες είναι μεταξύ 30 και 40 χλμ./ώρα. Αν ο κατασκευαστής συστήνει λιγότερα, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες του.

9. Σε μη παγωμένο ή χιονισμένο δρόμο, αφαιρούμε τις αλυσίδες. Οδηγώντας γρήγορα ή σε μη ολισθηρό οδόστρωμα με αλυσίδες, έχουμε πολύ μειωμένη πρόσφυση, δημιουργούμε ζημιά στα ελαστικά, στις αλυσίδες και στις αναρτήσεις του αυτοκινήτου.

10. Τηρείτε τον ΚΟΚ, τις οδηγίες τις Τροχαίας και τις συμβουλές των ειδικών, καθώς και των κατασκευαστών.