Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΕργασιακάΈρχεται ηλεκτρονική κάρτα στη δουλειά! Πως θα λειτουργεί - Πότε ξεκινάει

Έρχεται ηλεκτρονική κάρτα στη δουλειά! Πως θα λειτουργεί – Πότε ξεκινάει

Ψηφιακη καρτα εργασιας: Νέα εργασιακά δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο, αφού είναι έτοιμη να μπει στη ζωή μας η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Τέλος σε πολλά πράγματα που ήταν συνήθεια μέχρι σήμερα στην εργασία, αναμένεται να βάλει η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Το πρωτοποριακό εργαλείο της ψηφιακής κάρτας εργασίας περιλαμβάνεται μεταξύ των δράσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πώς θα λειτουργεί και πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της; Όλες οι απαντήσεις στο άρθρο του newsme.gr.

Ψηφιακη καρτα εργασιας: Πως θα λειτουργεί η κάρτα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργαζόμενος θα μπορεί να δηλώνει την προσέλευση και την αποχώρηση του στην εργασία μέσα από το κινητό του το οποίο θα συνδέεται στο σύστημα της εταιρείας και στο νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Ο εργαζόμενος θα δηλώνει απλώς πότε προσέρχεται και πότε φεύγει από την εργασία του και το υπουργείο Εργασίας θα τα ελέγχει όλα μόνο του. Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται με κεντρικό ηλεκτρονικό έλεγχο.

Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδέονται online τα συστήματα των επιχειρήσεων με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι ο εργαζόμενος θα «χτυπάει» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.

Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).

Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.

Έτσι το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνουν στην ζωή των εργαζομένων και πλέον δεν θα μπορεί να καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πλέον θα γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.

Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Στην συνέχεια θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου.

Ψηφιακη καρτα εργασιας: Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της

Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, «αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο του νέου Νόμου για την Προστασία της Εργασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την ψηφιακή κάρτα ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν, καθώς θα εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των ωρών εργασίας θα γίνεται στην πράξη και όχι στη θεωρία και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καθαρούς λογαριασμούς με τους εργοδότες τους.

Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από το πρώτο εξάμηνο του 2022, αρχικά από τις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Αυτή είναι η χρησιμότητα της κάρτας εργασίας

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές.

Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής του Εργάνη, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους.

Στόχος σύντομα το μέτρο να καλύπτει το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.

Έρχονται χρήματα με παρέμβαση του κράτους – Τι θα γίνει

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εισήγηση στον πρωθυπουργό για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την 1/1/2022 ώστε τα οφέλη να υπάρξουν και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και όχι μόνο για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Αν η εισήγηση γίνει αποδεκτή, τότε όλοι οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί του δημοσίου θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους από 1/1/2022 ή ελάφρυνση στο εκκαθαριστικό του 2023. Μαζί με την ενεργοποίηση του νέου κατώτατου μισθού -βάσει του οποίου αμείβονται περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι, προκύπτει και ο κατάλογος αυτών που θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους από το νέο έτος.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι τα εξής: Η εισφορά αλληλεγγύης δεν θα επιβληθεί ούτε το 2022 στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από μισθούς, ενοίκια, ελεύθερα επαγγέλματα, μερίσματα κλπ. Το ζητούμενο είναι αν η απαλλαγή θα επεκταθεί ώστε να καλύψει και τα εισοδήματα από συντάξεις ή τα εισοδήματα από μισθούς του δημοσίου. Αν αυτό συμβεί -απαραίτητο είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος περίπου 800 εκατ. ευρώ- τότε θα γίνουν τα εξής:

  • Με την μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2022 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.
  • Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο, επίσης θα δουν αύξηση στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους.
  • Όσοι έχουν αποδοχές από δύο διαφορετικές πηγές (π.χ κύρια και επικουρική σύνταξη ή μισθός δημοσίου και ενοίκιο) θα δουν σημαντική ελάφρυνση και στο εκκαθαριστικό του 2023 καθώς μπορεί να μην τους γίνεται παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2022 επειδή η κάθε πηγή εισοδήματος θα είναι κάτω των 12.000 ευρώ, και η διαφορά να «φανεί» κατά την εκκαθάριση του 2023.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ