Έρχεται η ελληνική ταινία της χρονιάς!

Ποια είναι η ταινία που αναμένεται να ταράξει τα νερά. Τι πραγματεύεται η υπόθεσή της;

Έρχεται η ελληνική ταινία της χρονιάς!

Η πιο χαρισματική ηθοποιός της γενιάς της, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, είναι έτοιμη να καταπλήξει (πάλι) το κοινό που θα πάει να την παρακολουθήσει στην προβολή της “Φόνισσας” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που θα προβάλλεται στις αίθουσες στο τέλος του Νοέμβρη.

Η χαρισματική καλλιτέχνης , που άφησε με ανοιχτό το στόμα τους θαυμαστές της με την καθηλωτική της ερμηνεία ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, υπόσχεται μεγαλύτερες συγκινήσεις στους σινεφίλ, σύμφωνα με όσα διέρευσαν από όσους είδαν την πρεμιέρα του φιλμ, στη δημοσιογραφική προβολή, στα πλαίσια του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η κακοποίηση των γυναικών, σωματική και λεκτική περνά από γενιά σε γενιά σαν μαινόμενη πυρκαγιά, αλλά ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό!

Η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου, είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία και θεωρεί αποστολή της οι νέες γενιές να μην γνωρίσουν την υποτίμηση που “απολαμβάνουν” τα θηλυκά, έτσι τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της.

Η Εύα Νάθενα στο πρώτο της σκηνοθετικό εγχείρημα σοκάρει τις τωρινές γενιές που τα θεωρούν όλα δεδομένα, δείχνοντας πως οι κόρες στην χώρα μας στις αρχές του περασμένου αιώνα αποτελούσαν βαρίδι για τις οικογένειές τους, λόγω του θεσμού της προίκας (που καταργήθηκε μόλις το 1983), από την οποία εξαρτιόταν η αξία της νύφης, φαινόμενο που για δεκαετίες συνέβαλε στην υποδεέστερη θέση των κοριτσιών.

Η ζοφερή εικόνα της μοίρας των γυναικών στην Ελλάδα περιγράφεται από τον Παπαδιαμάντη στη “Φόνισσα”, όπου η κεντρική ηρωίδα σκοτώνει τέσσερα θηλυκά βρέφη για να τα απαλλάξει από τα δεινά που θα τους έφερνε η ζωή.

Η ταινία αναδεικνύει το προσωπικό και συλλογικό τραύμα της κοινωνίας μας, με την κακοποιημένη και απαξιωμένη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη να ομολογεί κυνικά πως: “μόνο καλό θέλησε να κάνει”.

Τροφή για σκέψη…