Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΟικονομίαΕπιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο! Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας - Πότε θα γίνει

Επιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο! Έρχεται νέο κύμα ακρίβειας – Πότε θα γίνει

Άσχημες είναι οι εξελίξεις για τους Έλληνες καταναλωτές μετά τα όσα έγιναν γνωστά για το νέο κύμα ακρίβειας που έρχεται στη χώρα.

Νέες αυξήσεις και νέο κύμα ακρίβειας αναμένονται να έρθουν στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στα ύψη βρέθηκαν τον Μάρτιο οι χονδρικές τιμές των καυσίμων, χαρτικών, τροφίμων, χημικών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και μετάλλων.

Σημειώνεται πως οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων ειδών μεταφέρονται στο «ράφι» με ταχύτητα που είναι ανάλογη της κινητικότητας των αγαθών.

Δηλαδή, στα καύσιμα οι νέες τιμές φτάνουν άμεσα στην «αντλία». Στα τρόφιμα μικρής διάρκειας π.χ. γαλακτοκομικά οι νέες τιμές γίνονται άμεσα ορατές στο «ράφι» ενώ με καθυστέρηση εβδομάδων ή μηνών μεταβάλλονται οι τιμές σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά όταν οι συνθήκες στις αγορές είναι «κανονικές».

Αυτό σημαίνει ότι, η αύξηση κατά 35% των χονδρικών τιμών τον Μάρτιο, επηρέασε ελάχιστα τον πληθωρισμό του Μαρτίου, ο οποίος εκτοξεύτηκε στο 10,2% και θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο τον πληθωρισμό του Μαΐου και των επομένων μηνών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς όπως έχει δηλώσει ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Θόδ. Σκυλακάκης, αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη νέων μέτρων και παρέπεμψε για περισσότερα τον Σεπτέμβριο, εφόσον βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων.

Επίσης, δύσκολη θεωρείται η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ένα ζήτημα, στο οποίο αλληλοδιαψεύδονται κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμά πως έχει μεγάλο κόστος και η αποτελεσματικότητά του είναι αμφίβολη.

Κύμα ακρίβειας: Πόσο έφτασε ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 34,6% έναντι αύξησης 24,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Σε σύγκριση με τον δείκτη Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,2% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2021 – Μαρτίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 26,2% έναντι μείωσης 7,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Κύμα ακρίβειας: Ανατιμήσεις… φωτιά – Δείτε τα ποσοστά

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 34,6%, τον μήνα Μάρτιο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 50,3% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 8,0%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει, ότι, στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 34,6% συνέβαλαν κυρίως οι ακόλουθες ανατιμήσεις:

Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 96,7%
Αντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου 77,7%
Παραγωγή βασικών μετάλλων 33,1%
Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 12,5%
Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: 12,5%
Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 9,4%
Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 8,9%
Βιομηχανία τροφίμων 8,6%
Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων 4,9%
Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 3,7%
Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 3,2%
Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού 1,6%

Έρχονται αυξήσεις και στη βενζίνη

Για περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης για το επόμενο διάστημα κάνει λόγο ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, που προβλέπει ότι πολλά πρατήρια καυσίμων θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτα.

Όπως αναφέρει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον Ιούλιο η μέση τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα να βρίσκεται πάνω από 2,30 ευρώ ανά λίτρο και στα νησιά να φτάσει ακόμα και 2,80 ευρώ/λίτρο. «Στα νησιά αυτή τη στιγμή η τιμή της αμόλυβδης είναι 2,60 ευρώ/λίτρο. Πόσο μακριά είναι να φτάσει τον Ιούλιο τα 2,80 ευρώ; Και στην Αθήνα σήμερα είναι 2,20 ευρώ/λίτρο και θα γίνει 2,25 ευρώ/λίτρο μέσα στο τριήμερο. Πόσο μακριά είμαστε για τα 2,30 ευρώ/λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα; Αν πάρει την άλλη εβδομάδα άλλα 5 λεπτά, θα πάμε στα 2,30 ευρώ/λίτρο».

Για το αν θα συνεχιστεί το ράλι τιμών στα καύσιμα με την τιμή της βενζίνης να ξεπερνά το καλοκαίρι τα 2,50 ευρώ/λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο κ. Ασμάτογλου σχολίασε: «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα. Είναι πολύ ρευστή η κατάσταση».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, σημειώνει ότι παρατηρείται μεγάλη πτώση της κατανάλωσης και αυτό έχει αντίκτυπο στον τζίρο και στη βιωσιμότητα των πρατηρίων καυσίμων. «Ο τζίρος είναι πτωτικός. Οι πωλήσεις σαν λίτρα είναι μειωμένα. Έχουμε μείωση των εσόδων και αύξηση των εξόδων καθώς έχουμε υψηλά λειτουργικά κόστη και ένας λόγος είναι και η ηλεκτρική ενέργεια. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε μη βιώσιμες καταστάσεις από εδώ και πέρα για τους πρατηριούχους», καθώς πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτα.

«Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν την τιμή του διυλισμένου προϊόντος»
Ο κ. Ασμάτογλου κάνει λόγο για ξεκάθαρη κερδοσκοπία του διεθνούς παράγοντα στο χώρο της εμπορίας βενζίνης.

«Με τον Τραμπ το βαρέλι ήταν στα 60 δολ. και μετά τον Τραμπ το βαρέλι έφτασε στα 110 δολ.. Αν και παλιότερα είχε φτάσει το βαρέλι στα 130 δολ., τότε η τιμή βενζίνης δεν ξεπερνούσε τα 1,90 ευρώ ανά λίτρο. Οι αυξητικές τάσεις των τιμών σήμερα οφείλονται στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Οι κερδοσκόποι ανεβάζουν την τιμή του διυλισμένου προϊόντος».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ