Επιδότηση: Οικονομική ενίσχυση έως 23.000 ευρώ παρέχει το ΥΠΕΝ σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη νέα δράση «πράσινα ταξί».
Ήδη έχουν εγκριθεί οι πρώτες επτά επιδοτήσεις ωφελουμένων μέσω αιτήσεων οι οποίοι πληρούν όλους τους ισχύοντες όρους του προγράμματος.
Αφορούν επτά περιπτώσεις που επιδοτούνται με ποσά από 19.338 ευρώ έως 23.000 ευρώ και με τη συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη να φτάνει τις 149.828,43 ευρώ. Τις πρώτες εντάξεις στο πλαίσιο της πρόσφατης δράσης για τα «πράσινα ταξί» ενέκρινε το ΥΠΕΝ.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν επτά αιτήσεις ωφελουμένων/τελικών αποδεκτών με το ποσό της επιδότησης για καθεμιά να κυμαίνεται από 19.338,68 ευρώ έως 23.000 ευρώ.
Επιδότηση: Οι όροι του προγράμματος
Η συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τις παραπάνω αιτήσεις φτάνει τις 149.828,43 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν υποβληθεί και άλλες πέντε αιτήσεις οι οποίες απορρίφθηκαν.
Στους ειδικούς όρους και υποχρεώσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
– Ο ωφελούμενος/τελικός αποδέκτης, εφόσον έχει ολοκληρώσει το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του εγκεκριμένου αιτήματος, δύναται να αιτηθεί την καταβολή της αναλογούσας δημόσιας ενίσχυσης.
– Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης επιτρέπεται μία τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, εφόσον δεν αυξάνεται η αρχικά εγκριθείσα επιχορήγηση και εφόσον με την αιτούμενη διαμόρφωση ή τροποποίηση δεν αλλοιώνονται οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.
-Ο ωφελούμενος/τελικός αποδέκτης της παρούσας δράσης θα πρέπει να μην έχει επιδοτηθεί για το ίδιο όχημα μέσω οποιασδήποτε άλλης δράσης επιδότησης και να μην διαθέτει ενεργό αίτημα επιδότησης για το ίδιο όχημα στη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά-Α’ και Β’ κύκλος» και «e- Astypalea» (είτε σε φάση υπαγωγής είτε σε φάση ολοκλήρωσης),
-Θα πρέπει να διατηρήσει το όχημα που αγόρασε μέσω της δράσης στην κατοχή του τουλάχιστον για δυο έτη, από την ημερομηνία ταξινόμησης και να διαθέτει Ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας.
-Σε περίπτωση επιδότησης σημείου επαναφόρτισης Η/Ο το σημείο επαναφόρτισης Η/Ο να λειτουργεί για τουλάχιστον 36 μήνες από την πληρωμή του ποσού χρηματοδότησης και να τοποθετείται, τεκμηριωμένα, σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο από τον ωφελούμενο χώρο. Αντίστοιχα, σε περίπτωση χρονομίσθωσης η ισχύς του μισθωτηρίου συμβολαίου να μην είναι μικρότερη των 36 μηνών.
Επιδότηση: Oι εργαζόμενοι «ρίχνουν στην πυρά» το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη νέα υπεραρχή Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων
ΡΑΕ: Oι εργαζόμενοι «ρίχνουν στην πυρά» το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη νέα υπεραρχή Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων
Κατηγορούν την κυβέρνηση για πλήγμα στην ανεξαρτησία και δραματική υποστελέχωση της Αρχής και ετοιμάζουν καταγγελία στην Κομισιόν
Σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργία της Υπεραρχής Ενέργειας Υδάτων και Αποβλήτων που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν χθες οι εργαζόμενοι στην ΡΑΕ.
Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις στην βουλή του Προέδρου της Αρχής κ. Αθανάσιου Δαγούμα για το νέο ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας, ο Σύλλογος εργαζομένων έριξε χθες στην πυρά το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στην ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν το επιχείρημα που προβάλλει και ο Πρόεδρος τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς να εισακούετε, για δραματική υποστελέχωση της Αρχής που καταστρατηγεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αφήνοντας ανοικτό το ζήτημα της προσφυγής στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Όπως δήλωσαν, το προσωπικό της ΡΑΕ υπολείπεται 22% από τις θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα και αναφέρεται σε 211 θέσεις τακτικού προσωπικού από τις οποίες ενεργές είναι μόλις 46.
Σήμερα στην Αρχή απασχολούνται 104 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 58 είναι έκτακτοι με την τελευταία πρόσληψη στην ΡΑΕ που επιτελεί ένα νευραλγικό ρόλο στην αγορά ενέργειας να έχει γίνει πριν 10 χρόνια!
Οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν επίσης ένα αντικίνητρο για την παραμονή του κόσμου καθώς οι περικοπές από το 2013 φτάνουν το 35%. Το αντίστοιχο πλαίσιο έχει αρθεί σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών από το 2021.
«Παρατηρούμε λοιπόν μία συνεχιζόμενη αβλεψία για τη ΡΑΕ, την ώρα που λαμβάνεται πρόνοια για όλους τους εποπτευόμενους Διαχειριστές και τις ενεργειακές εταιρείες» τόνισαν οι εργαζόμενοι.
Επιδότηση: Χάσμα αμοιβών στην αγορά
Το αποτέλεσμα, όπως είπαν αυτής της δυσανάλογης και δυσμενούς μεταχείρισης είναι ότι αυτήν τη στιγμή υφίσταται χάσμα αμοιβών και προσωπικού μεταξύ της ΡΑΕ και του ενεργειακού κλάδου.
Ο ευρωπαϊκός κανόνας και η αρχή που εφαρμόζεται στα κράτη μέλη είναι αυτή της διατήρησης των αμοιβών του προσωπικού της Ρυθμιστικής Αρχής σε επίπεδο επαρκώς ανταγωνιστικό ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές στελεχών του Ρυθμιστή προς την αγορά, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι οι διαρροές αυτές αφενός αποδυναμώνουν τον Ρυθμιστή, αφετέρου συντελούν στη μεταφορά ειδικής τεχνογνωσίας προς την αγορά, με ενδεχόμενες συνέπειες στον ίσο ανταγωνισμό.
Αποτελεί διαχρονικό αίτημα να υπάρξει μοριοδότηση κατά την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν στελέχη που διαθέτουν ήδη τεχνογνωσία και έχουν δοκιμασθεί ως προς τις ικανότητες και το ήθος τους ώστε να μπορούν πράγματι να ανταπεξέλθουν στις ειδικές απαιτήσεις της εργασίας στον Ρυθμιστή Ενέργειας.
Ο όγκος δουλειάς της ΡΑΕ
Ειδικά για το 2021, ενδεικτικά για το μέγεθος του έργου της Αρχής είναι ότι από την Ολομέλεια της Αρχής εκδόθηκαν 1.003 Αποφάσεις, εκ των οποίων 117 Ρυθμιστικές, 25 Κυρωτικές, 16 Αποφάσεις επί Καταγγελιών, 394 Αδειοδοτικές και 451 Διοικητικές καθώς επίσης και 12 Γνωμοδοτήσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Από τον Πρόεδρο της Αρχής εκδόθηκαν: 3.586 Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ & 1.169 Τροποποιήσεις Βεβαιώσεων. Επίσης η Αρχή έλαβε 22.892 εισερχόμενες και απέστειλε 6.206 επιστολές, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της.
Αντίστοιχα, η Νομική Υπηρεσία, με την υποστήριξη των τεχνικών διευθύνσεων, παρέστη σε 144 δικαστήρια, πραγματοποιήθηκαν 57 δημόσιες διαβουλεύσεις επί ρυθμιστικών θεμάτων και η Αρχή επιλήφθηκε σε πάνω των 6.000 αναφορών από καταναλωτές
Από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία είναι εμφανές ότι ο όγκος εργασίας της Αρχής βαίνει διαρκώς αυξανόμενος ενώ το προσωπικό συρρικνώνεται.
Επόμενες ενέργειες
Κατά την τελευταία 20ετία, οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΡΑΕ (Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ, Ασφάλεια Εφοδιασμού κλπ.), η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι τομείς που χρήζουν συνεχούς εποπτείας έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Πρόθεσή του συλλόγου ως ΔΣ είναι να προχωρήσει σε στάση εργασίας με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να παραστούν σε συγκέντρωση στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νόμου καθώς και όποια άλλη ενέργεια κριθεί σκόπιμη για να ακουστούν τα αιτήματά μας.
Εφόσον δεν υπάρξουν προβλέψεις για την ενίσχυση της ΡΑΕ και του προσωπικού της και ο τελικός νόμος θίγει την ανεξαρτησία του ρυθμιστή της ενέργειας, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καλογιάννης: Να επανεξετάσει το ΥΠΕΝ την επέκταση αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ στο νερό
Τις ενστάσεις του στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα ενέργειας, νερού και αποβλήτων εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.
Σε παρέμβασή του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Σταύρος Καλογιάννης καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει την μετατροπή της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
Ο βουλευτής αν και δήλωσε, εκ προοιμίου, ότι είναι πολλές οι θετικές ρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου, είπε ότι διατηρεί επιφυλάξεις στο πρώτο άρθρο, για τη μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.
«Η ΡΑΕ επιτελεί τη λειτουργία της ρύθμισης αγοράς, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια είναι εμπορικό αγαθό και η αποτελεσματικότερη παροχή του κρίνεται, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, πως εξυπηρετείται καλύτερα σε συνθήκες αγοράς και ελεύθερου ανταγωνισμού.
Η τιμολογιακή πολιτική για τις υπηρεσίες ύδατος, το οποίο ύδωρ αποτελεί φυσικό πόρο εν ανεπαρκεία, διαμορφώνεται με γνώμονα την ανάκτηση του κόστους του ενώ στην αγορά ενέργειας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ασφαλώς και η επίτευξη κέρδους», είπε ο κ. Καλογιάννης.
Ο βουλευτής είπε ότι ο ίδιος, ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν εκείνος που έπεισε την Task force ότι δεν θα έπρεπε να υλοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για σύσταση ανεξάρτητης αρχής ύδατος αλλά ότι θα μπορούσε τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει η γενική γραμματεία Υδάτων, με αναβαθμισμένο και συντονιστικό ρόλο.
«Στην πορεία η γενική γραμματεία Υδάτων καταργήθηκε. Γι΄αυτό καλώ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επανεξετάσει το θέμα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.